Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Těžce vybojované dva body v České Třebové Muži

Těžce vybojované dva body v České Třebové

První prosincovou sobotu nás čekal druhý letošní výjezd do Pardubického kraje a to do města Česká Třebová.

Tento tým se před vzájemným dvojutkáním nacházel v tabulce na předposlední desáté pozici se ziskem pouhých šesti bodů. Naopak my jsme byly v tabulce na pozici druhé s dvaceti čtyř bodovým náskokem na tohoto soupeře. Není žádnou novinkou, že tento klub úzce spolupracuje s ostravským extraligovým klubem (z osmičlenné soupisky pro tento zápas je z tohoto týmu hned polovina). Mimochodem trenérem České Třebové je p. Vašina. Na jednu stranu patrně velmi kvalitní trenér, na druhou stranu člověk, jenž je tak moc impulzivní, že během zápasu nadává rozhodčím do exotů, komediantů a používá výrazy ještě daleko horší... (vážně tak nechápu, jak tento dvojzápas mohl absolvovat bez zisku žluté karty od rozhodčích).

My jsme z Ostravy vyjeli úderem šesté hodiny od radnice. Hned z rána se tak dozvím, že jedeme pouze v šesti lidech, když na poslední chvíli odpadne z důvodu menší virózy a teplot univerzál Kuba Štefko. Za dvacet minut jsme v shopinu v Ostravě – Vyškovicích, kde nabereme Dana Holiše a Honzu Rodka. Zároveň však zjistíme, že to budeme muset to objet přes Porubu, abychom zajistili dresy pro Dana Rohela, jenž jako obvyklé libero má jinou barevnou kombinaci. Druhé auto ještě vyzvedne také v Porubě blokaře Patrika Matzkeho. O hodinu možná více se všichni potkáme na snídani na benzínce v Mohelnici, kde se posilníme a můžeme vyrazit směr Česká Třebová.

Tam dorážíme zhruba v devět hodin dopoledne a halu nacházíme bez problému. Hala místní ZŠ je opravdu pěkná a moderní, ale tak trochu je bludiště. No nic je načase navléct se do dresů, rozcvičit se a hurá na první zápas.

Sestava pro dnešek byla jasná: Nahrávač: Prochy. Blokaři: Patrik Matzke / Filip Zvolenský. Univerzál: Dan Holiš. Smečaři: Jan Rodek a ano Dan Rohel 😊. Vzhledem k situaci jsme tak nastoupili bez libera a bez možnosti střídání (Dan Gramel je na služebce a Riči by po problémech s kolenem měl doufejme nastoupit, ale až v některém z dalších utkání).

Prognóza byla během týdne jasná, kdy já (i valná většina tipujících v naší obvyklé tipovačce) si myslela že vyhrajeme v pohodě dvakrát tři nula na sety. Situace se však z výše uvedených důvodů změnila. I přesto jsem si nemyslel, že bychom mohli ztratit nějaký bod. Bohužel následující řádky ukážou to, že jsem se bohužel zmýlil a to jsem ještě nevěděl co se stane zhruba dvě hodiny od začátku prvního zápasu.

TJ Sokol Česká Třebová II – Volejbal Ostrava s.r.o. 2:3 (15, -18, 18, -26, -13)

Esa: 5:9 Chybné servisy: 10:18 Bloky: 16:16

První body našich kluků zajistí Holiš a po něm Rodek 1:2. První dva bodové bloky České Třebové v zápase 4:3. Při podání Rodka otáčíme na 5:7. Začátek zápasu je vyrovnaný a domácí po útoku Unzeitiga (za mě asi nejlepšího hráče zápasu) vyrovnávají na 8:8. Ještě se chvilku držíme, ale při jednom z následujících postavení získají domácí tří bodový náskok 13:10. Ten postupně navyšují na šest 18:12 a až na konečných propastných deset 25:15. V prvním setu náš výkon byl špatný a já si říkal že to bude dneska zajímavější, než jsem očekával.

Do druhého setu vstupujeme daleko lépe. Při podání Procházky boduje Matzke a po něm Holiš 0:2 první oddechový čas Česká Třebová. Ti dva zajistí i další dva body za stavu 0:4. Je tu dokonce druhý oddechový čas domácích. Mohu říct, že za sedmnáct let, co navštěvuji volejbalové zápasy jsem toho viděl hodně, ale to, aby po čtyřech rozehrách byl jeden z týmů bez timeoutu to ještě ne. Na útoku se začíná rozjíždět Holiš a zablokujeme Rodkem 5:9. Holišův servis dělá domácím potíže a když k tomu připočteme body našich středáků tak to vypadá velmi slibně 7:15. Domácí sice uhrajou tři body v řadě 10:15, ale my odpovíme body čtyřmi 10:19. Zbytek setu si zkušeně pohlídáme. Holiš ukončí druhou sadu úspěšným útokem. Set vyhrajeme ku 18 a je vyrovnáno.

První bod třetího setu sice uhraje Matzke 0:1, ale domácí hned odpovídají servisem Unzeitiga 3:1. Na útoku se prosadí Rohel, ale jeho úspěšný útok upravuje stav pouze na 7:3. Unzeitig nejen, že jeho servis nám bude dělat po celý den problémy tak i na útoku je takřka bezchybný 11:5. My postupně snížíme na 11:8. Dobrým zákrokem v poli se blýskne Zvolenský – z toho těžíme bodovým útokem Holiše 12:10. Následuje však herní výpadek, když už dotáhneme na dva body, tak našimi chybami vedou domácí znovu o šest 16:10. Ten si hlídají 19:13. My kosmeticky upravíme stav přímými body Holiše 19:15. To je ale z naší strany vše. Zvolenský dá eso. Poté však podání zkazí a je tak jasné že domácí si připíšou na své konto první dnešní bod 25:18 = 2:1.

Po prvních devíti rozehrách vedeme 3:6. Náš náskok je však brzy v tahu 8:7. Tři výborné bloky dvojice Zvolenský / Matzke + útok Holiše 10:13. Po bloku Zvolenského nic nenasvědčuje tomu, že to bude ještě pořádné drama 14:19. Domácí záměrně podávají na Rodka ten si příjme a po nahrávce Procházky i úspěšně zasmečuje 16:20. Náskok držíme 19:23. Jenže se sami na útoku vyhodíme a domácí i zablokuji a my bereme radši time 21:23. Trenér domácích: Těžko bude smečovat někdo jiný než Holiš. Jeho smeč končí mimo. Rodek je zablokován a domácí přidají další bod Závodským na 24:23 a nevypadá to dobře. My však uhrajeme koncovku přes kvalitní bloky Zvolenského + plachtící servis Rodka znamená eso a je tak srovnáno na 2:2 po setu 26:28.

Je tady tiebreak. V něm získáme po smeči Rodka mírný náskok 2:4. Domácí však otáčejí na 5:4.  Je to však jak na houpačce. Chvilku vede jeden chvilku druhý. Eso Holiše 5:7 – druhý oddechový čas domácích v řadě. Oba týmy následně ztrátují my přes Zvolenského domácí přes Unzeitiga 7:10. Na útoku se napodruhé prosadí Holiš 10:13. Domácí však následně srovnají na 13:13 a je tak jasné že poslední set skončí nejmenším možným bodovým rozdílem. Nakonec se štěstí usměje na naše kluky, kteří vyhrají set 13:15 a celkově 2:3 na sety.

Následuje pauza. Nahrávač Procházka zhodnotí zápas místní internetové televizi OIKTVnews. Co je však horší při mém vstupu na palubovku je pohled na lavičku, kdy Honza Rodek leží na palubovce s nohou opřenou o lavičku. Tu si škaredě poranil o lavičku při snaze vybrání jednoho z míčů v poli.



A tak není jasné, zdali do druhého zápasu vůbec nastoupíme. Nakonec se rozhodneme že to zkusíme nějak dohrát se ctí. Druhý zápas začíná s úderem 13. hodiny. Honza je na palubovce, ale jak se ukáže později, tak bez toho, aby mohl smečovat. Naše taktika je tak bohužel jasná, kdy 2/3 nahrávek musí od smečovat Dan Holiš a zbytek z velké většiny blokaři. Musím se zastavit u Dana Rohela. Je to kvalitní libero, ale dneska musel hrát na smeči. Ze začátku měl problémy se servisem. Na hřišti však bojoval a přispěl i pár úspěšnými útoky, a dokonce i jedním bodovým blokem, což je při jeho výšce paráda 😊

TJ Sokol Česká Třebová II – Volejbal Ostrava s.r.o. 3:1 (22, 16, -21, 23)

Esa: 7:3 Chybné podání: 10:21 Bloky: 6:6.

Do druhého zápasu vstupujeme bodovými útoky Holiše a Zvolenského 3:6. Domácí však pěti body v řadě otáčí na 8:6. Na 10:10 odstrátuje Matzke. Na 13:13 Holiš. Zahrajeme i na druhou přes nahrávače Procházku 15:14. Holišem snížíme na 18:17. Poté však chybuje stejně jako Rodek 21:17. Zvolenský s Holišem dotáhnou náskok soupeře na jeden jediný bod 22:21. Domácí si však koncovku pohlídají přes Unzeitiga a pomůžou si plachtícím servisem, který skončí přímým bodem 25:22 = 1:0.

Do stavu 6:6 sledujeme pravidelné ztrátování obou týmů. Potom nedokážeme otočit jedno postavení 14:6 a o zisku druhé sady je tak pravděpodobně rozhodnuto. Maximálně snížíme na šest, ale nakonec prohrajeme o devět 25:16 = 2:0 a na bodový zisk to opravdu nevypadá.

I začátek třetího setu je vyrovnaný 6:6. Domácím jsme k tomu pomohli, ale třemi zkaženými servisy.  Je to 11:11 a poté i 15:15 jednoblokem Procházky. Dvakrát se prosadí středem Zvolenský 15:17. Na smeči se prosadí Holiš a přispěje i Rohel a když k tomu přičteme jediné eso ve třetím setu vypadá to nadějně 17:20. Náskok udržuje Matzke 19:23.Set ukončí další blokař Zvolenský 21:25 = 1:2.

Čtvrtá sada je vyrovnaná do dvacáté rozehry 10:10. Česká Třebová si získá mírný náskok 13:11 a my bereme radši oddechový čas. Vyrovnáme blokem Holiše 13:13. Eso přidá Holiš a Zvolenský v útoku je prakticky nezastavitelný 18:21. My kazíme servis – soupeř dá naopak eso 21:21. Všechno hrajeme přes Holiše 21:23 dvakrát úspěšně, a naopak dvakrát neúspěšně 25:23 a my tak prohráváme překvapivě 3:1 a naše vítězná série je tak na konci.

Sestava našeho soupeře – TJ Sokol Česká Třebová II – Buchta, Knížek, Kopecký, Muroň, Tecl, Unzeitig, Vašina, Závodský.

Závěr:

Hodnocení je trochu rozpačité. V prvním zápase jsme otočili stav 2:1 a 24:23 na 2:3 pro nás. Ve druhém jsme zbytečně prohráli koncovku čtvrté sady. Takže nakonec místo plánovaných šesti bodů vezeme dva. Na druhou stranu jsme to aspoň vzhledem k zranění Honzy Rodka dohráli statečně a se ctí do konce.
Po cestě se ještě zastavíme v Moravské Třebové na oběd. Po příjezdu zjistím, že ta daná restaurace byla v roce 2013 v pořadu Ano šéfe. Před šestou hodinou jsme v Ostravě a já tak stihnu slavnostní rozsvícení vánočního stromku před novou radnicí v centru Ostravy.
Nakonec jsem rád že jsme dojeli v pořádku do Ostravy. Vhledem k situaci na českých silnicích. Shodou okolností byl na druhý den na Pardubicku vyhlášen stav ledovky.

Ostatní výsledky (2.12.2018)
Nový Jičín – Šlapanice 1:3 a 1:3
Olomoucko – Morávka 3:1 a 3:2
Drásov – Blue Volley Ostrava 3:1 a 1:3
Holubice – Lanškroun 3:0 a 3:0

Tabulka:
1. Holubice 45 b. 2. Volejbal Ostrava s.r.o. 32 b. 3. Morávka 30 b.

Tipovací soutěž:
Na dvojutkání Česká Třebová – Volejbal Ostrava s.r.o. se na našem facebooku sešlo celkem padesát šest tipů. Bohužel nikdo neuhádl přesně výsledky obou zápasů, a tak se ceny přesouvají na příště 😊

Pozvánka:
Příští dvojzápas odehrajeme 8.12. od 10:30 na domácí palubovce SŠSS Krakovská v Ostravě – Zábřehu proti týmu: Olomoucka. Všichni jste srdečně zváni 😊. Na druhý den nás čeká cesta do Mikulova, kde poměříme síly s reprezentací kadetů.