Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Zasloužená dělba bodů ve Šlapanicích Muži

Zasloužená dělba bodů ve Šlapanicích

Na svatého Martina se konalo další dvojkolo letošního ročníku 2. národní ligy ve volejbale mužů.

Mezi sebou se utkali o třetí (a při shodě okolností i druhé) místo v tabulce domácí TJ Sokol Šlapanice u Brna a náš klub Volejbal Ostrava s.r.o. Zajímavostí tohoto utkání byl i střet dvojice Martin Kadlc a Roman Kozák, kteří spolu působili několik sezón v extraligové Ostravě. Právě domácí nahrávač patři mezi moje historicky nejoblíbenější volejbalové hráče co kdy v Ostravě působili a i po letech co jsem ho neviděl hrát, předvedl dnes velmi dobrý výkon. Bez něho by byl dle mého názoru tým Šlapanic poloviční. yes

Sraz jsme měli na tradičním místě v shopping parku tentokrát v osm hodin. Na smluveném místě se sešlo osm hráčů a já. Dnes s námi nejeli trenér Kuba Zvolánek a tak náš tým kaučoval hrající smečař Roman Kozák. Druhým absentujícím článkem byl nově jmenovaný kapitán a věkově nejzkušenější hráč Pavel Bariš. Kapitánem tak byl pro dnešek Dan Holiš. Za Prostějovem následuje tradiční krátká pauze na benzínce na snídani či kafe. U haly jsme krátce před desátou hodinou. V tu chvíli ještě probíhá zápas druhé ligy žen mezi Šlapanicemi a Bílovcem. My se převlíkneme, dáme menší poradu a jde se na věc.

Roman Kozák si připomenul roli kouče

Šlapanice - utkání 1.

TJ Sokol Šlapanice u Brna – Volejbal Ostrava s.r.o. 3:1 (22, -13, 22, 17)

Esa: 10:8 ( 3x Štika a Štefko, 1x Zvolenský a Kozák). Chybné servisy: 20:16 Bloky: 8:5
Základní sestavy:
Šlapanice – Doleček, Kadlc, Pohanka, Tancoš, Zeman, Žbánek – libero (neznámé)
Ostrava – Holiš, Holiš, Kozák, Štefko, Štika, Zvolenský – Rohel.

První set = První set probíhá ve vyrovnaném duchu. Do stavu 16:14 neuhraje ani jeden z týmů víc než dva body v řadě. Domácí nám však v koncovce setu utíkají na 23:19. My ještě při podání Matěje Štiky snížíme na 24:22. Vzápětí však Roman Kozák vyhodí svou smeč do autu a hosté tak využívají třetí setbol a vedou 1:0 na sety.
Druhý set = Do druhého setu vstupujeme daleko lépe. Připíšeme si dvě esa, jeden blok a je to 3:8. Domácím ujíždějí nervy a pořvávají na rozhodčího. Tři esa Kuby Štefka v řadě 4:11. Domácí celek táhne především s dvanáctkou hrající Doleček – tři bodové smeče ze tří pokusů 7:16. Jednoblok Štefka 11:22. Set v poklidu vyhráváme a je srovnáno na 1:1 na sety.
Třetí set = V úvodu třetího dějství kazíme tři podání v řadě a darujeme soupeři vedení 4:2. Dvě esa Kadlce v řadě 8:5. Po většinu setu si Šlapanice udržují dvou až čtyřbodový náskok 10:6 12:9 14:11 16:13 18:14. V koncovce ještě snížíme na 24:22, ale nakonec nám to k ničemu není. 2:1 na sety pro domácí.
Čtvrtý set = Do čtvrté sady jdeme se změnami v sestavě. Na nahrávku se přesunul Filip Zvolenský namísto Petra Holiše. Na blok šel Marek Blahuta. Držíme se pouze do stavu 8:6. Odešel nám útok, naopak domácí hrají takřka bezchybně 13:7. Přímý bod kapitána Zemana (o něm se zmíním ještě později) + Esa Kadlce z toho jedno o pásku 20:11. Zbytek setu si domácí pohlídají a zcela zaslouženě vítězí 3:1 na sety.


Šlapanice – utkání 2.

Druhý zápas začínal, díky dámskému zápasu až v 15:45. I tentokrát stejně jako v Drásově jsme měli smůlu, že naše zápasy se hrály na střídačku. Aspoň že to byly holky a ne junioři jak minule...cool

TJ Sokol Šlapanice u Brna – Volejbal Ostrava s.r.o. 1:3 (-12, -24, 21, 16)

Esa: 3:12 Chybné servisy: 21:18 Bloky: 5:12
Základní sestavy:
Šlapanice – Štěrba, Zeman, Dolák, Pohanka, Doleček, Gajárek – Kubala.
Ostrava – Blahuta, Holiš, Holiš, Kozák, Štefko, Štika, – Rohel.

První set = Úvod druhého zápasu je v naší režii. Esa si připíší Štika a Dan Holiš. Navíc to podpoříme dvojblokem ve složení Petr Holiš / Marek Blahuta 3:7. Domácí příliš chybují na útoku 7:14. Navíc si vůbec v této části nevědí rady s podáním Romana Kozáka 11:19. Set ukončuje razantní blok Štiky 12:25.  
Druhý set = Nezachycujeme začátek druhého setu a rychle je to 16:8. Nicméně i s tímto bodovým deficitem, když se pořádně zabojuje, se to dá ještě zvrátit. Dvě esa / dva bloky + uhrajeme něco v útoku a je to nečekaně otočeno na 19:21. Za stavu 22:24 máme dva setboly. Šlapanice však ještě vyrovnají na 24:24 a drama pokračuje. Nakonec i s trochou štěstí set vyhrajeme 24:26 a vypadá to nadějně 0:2!
Třetí set = Eso Kozla + Blok Dana Holiše + tři zkažené servisy Šlapanic v řadě = 5:8. Za chvilku je po nadějném náskoku 11:11. Šlapanice odskakují na 19:14. My se nevzdáváme a uhrajeme čtyři míče v řadě 19:18. Naše naděje na zisk třetího setu a hladkého vítězství se hned rozplyne. Domácí set vyhrají nakonec ku jednadvaceti a snižují na 1:2.
Čtvrtý set = Z prvních čtyř rozeher třikrát zablokujeme 0:4. Eso Romana Kozáka 5:10. Domácí kapitán Zeman poté míč nesportovně nakopne tak, že se míč odrazí od stropu. Sudí mu domlouvá, ale kartu mu překvapivě neuděluje. Jak tým Šlapanic působí po celý den bojovně, kdy je hecuje především Kadlc. Tak domácí kapitán na mě působí příliš arogantně - chodí si po hřišti a tváří se tak jako by odehrál pár sezon někde v Itálii či Rusku. Nám se teď daří na útoku, kdy skládají na střídačku všichni 10:19. Za stavu 14:21 si radši vezmeme timeout pro jistotu. Set nakonec v pohodě dohrajeme na 16:25 a vítězíme tak 1:3
Je 17:32 rychle se osprchovat a hurá domů. Do Ostravy přijíždíme pak kolem  půl osmé.

Dvojzápas pohledem smečaře a dnešního trenéra Romana Kozáka:
"Dneska to byly dva rozdílné zápasy. Do prvního zápasu jsme vstoupili bez patřičné pokory. Šlapanice nás za to potrestaly. Domácí hráli dobře v poli. Dobře přihrávali a zatlačili nás servisem. Myslím si, že nás zaslouženě přehráli. My jsme se dokázali zvednout ve druhém setu, ale bohužel to nestačilo. Do druhého zápasu jsme vstupovali s tím, že jsme si před utkáním nic neřekli a možná to bylo právě důležité. Po lekci, kterou jsme dostali v prvním zápase. Tak jsme byly mi ti pracovitější. Projevili jsme větší vůli po vítězství a díky tomu jsme vyhráli. Největší zlom byl ve druhém setu, kdy jsme dokázali zvrátit stav 8:16. Tam se projevila síla našeho týmu." wink

Utkání 2. ligy mužů v Novém Jičíně

NJ - Volejbal Ostrava-Slávie OU 3:0 (17,19,15)
NJ - Volejbal Ostrava-Slávie OU 3:0 (24,19,21)


Alespoň krátce z utkání našeho týmu Volejbal Ostrava - Slávie OU. Zápasy v NJ jsme odehráli v poněkud pozměněné sestavě (náš univerzitní tým posílil blokař Michal Hrbáč): Procházka, Rodek, Bartůněk, Smetana, Kupka, Šugar, Brus, Hrbáč a znovu i Dalibor Pudich, který týmu opět výrazně pomohl. Podle vyjádření manažera a nahrávače Martina Procházky nás přehrál Nový Jičín hlavně kvalitním servisem a bojovností. V důležitých chvílích jsme vždy chybovali a neskládali míče. Na začátku setu nám soupeř odskočí o šest. My nejsme pak schopni to dotáhnout a otočit. Podle trenéra Jardy Nekoly probíhá v týmů značná konsolidace sestavy a zejména druhé utkání ukázalo, že se konečně utváří zdravé jádro tohoto týmu, které dává naději k lepším výsledkům v 2. lize mužů.

Malá poznámka majitele našeho klubu Ing. Ivana Capa: nejenom k tomuto utkání:
"Dlouhodobé soutěže se "pyšní" čím dál více "turistickou doložkou" - hráči z vyšších soutěží a z cizích klubů pravidelně cestují na střídavý start do jiných klubů, aby tam pomáhali zkreslit skutečnou výkonnost domácího klubu pod zástěrkou "ať se mladí ohrají i v nižších soutěžích". Většinou se tak děje evidentně u týmů, které by bez této "soudružské pomoci" měli asi jinak velký problém se v soutěži udržet...A tak prvoligoví hráči Black Volley z Beskyd pravidelně dojíždějí udržet image druholigovému týmu z VŠB a extraligový Kuba Balon s univerzálem Dvořákem jako výraz vděku Zedníka a spol jezdí posílit tým věrného kamaráda Karáska z NJ... Vše je bezesporu legální, ale tak trochu to postrádá sportovní logiku, ale o tu v české pojetí sportu a politiky vlastně ani nikomu už nejde...  (Je smutné, že se to stalo standardem i v soutěži žáků a kadetů.)"

Zbývající výsledky dnešního dvojkola 2. ligy:
Napajedla – Hlučín 1:3 a 3:1
Holubice – Drásov 1:3 a 3:2
Bučovice – TU Ostrava 3:0 a 3:0.
Tabulka:
Na prvním místě nalezneme tým Bučovic již s devítibodovým náskokem = s 33. body. Situace od druhého do pátého místa je pak vyrovnaná. Holubice 24b. Šlapanice 23b. Volejbal Ostrava s.r.o. a Drásov 22b.

Za 14 dnů nás čeká velice zajímavé kolo (25.11.2017)

TJ Nový Jičín – Volejbal Ostrava s.r.o. (od 09:00)
Volejbal Ostrava OU – Napajedla (od 09:00)
Pro situaci v tabulce bude důležité, abychom si z NJ i z Napajedel odvezli pokud možno 6 bodů, což při plných sestavách není nemožné. Tak držme našim chlapům palce, ať se skutečně konečně všichni na place sejdou a podají co nejlepší výkon! laugh