Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Oslabený tým ztratil bod. Muži

Oslabený tým ztratil bod.

Aneb: „Je pět bodů zisk či ztráta?“

Den před třetí adventní neděli jsme odehráli poslední dvojutkání druhé ligy v kalendářním roce 2019. Tradiční hala SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce hostila v netradiční čas od 9:00 hod zápasy 17. a 18. kola. Našim soupeřem byl tentokrát tým z okresu Frýdek – Místek a to Palkovice.

Oproti předchozím zápasům v naší sestavě absentovala trojice Pudich / Rodek / Štefko. Naopak byl povolán do boje volejbalový „drobeček“ Vojta Malínek. Pokud se podíváme na soupisku hostů, tak každého zaujme na prvním místě jméno volejbalového matadora Přemka Kubaly, jenž nastoupil za Palkovice (pravděpodobně poprvé) minulý týden v jednom zápase proti Morávce. Tady se však jeho účast se pro křížení s termínem zápasu v Extralize očekávat nedala. Druhým známějším jménem je Jakub Bohačík, jenž potvrdil své kvality a v hostujícím týmu jasně vynikal.

Oba týmy se v druhé lize zatím nikdy nepotkaly. Otázkou je: Jak se náš soupeř v této soutěži vůbec ocitl, jelikož (pokud se nepletu) tak v kvalifikaci o tuto soutěž skončili Pálkovičtí na nepostupové pozici. Pokud se podíváme hlouběji do minulosti, tak se tyto týmy utkaly před léty ve finálové skupině KP mužů. Tehdy jsme vyhráli všechny čtyři vzájemné zápasy. Z tehdejší soupisky máme nyní v kádru trojici Pudich / Procházka a Rodek, z nichž však tentokrát do boje nikdo nezasáhl. Zajímavostí tohoto duelu byl střet našeho Davida Koláře proti týmu, kde osm let působil.devil

Volejbal Ostrava s.r.o. – TJ Sokol Palkovice 3:0 ( 20, 21, 23)

Rozhodčí: p. Ištvanech / p. Topolánek Čas: 68. minut.
Esa: 7:2 Chybné podání: 12:10 Bloky: 6:8.
Naše sestava je následující. Nahrávka: Petr Holiš. Univerzál: David Kolář. Smečaři: Daniel Holiš a Filip Zvolenský. Blokaři: Dan Gramel a Vašek Kotas a na liberu: Michal Urban.

V úvodu zápasu se pomyslná miska vah přesouvá na stranu soupeře. Hostující Hečko složí první tři nahrávky, které dostane – soupeř je tak útokově efektivnější 3:7. My se vracíme do setu přes servisy Kotase a Zvolenského, jenž končí přímým bodem a po bloku Gramela otáčíme na 9:8. Další blok vytáhne z rukávu Kolář a na útoku se začíná prosazovat Holiš 14:9 – time out hostů, kde jejich trenér důkladně zvýší hlas. Z pětibodového manka se soupeř už dokonce setu nedostane 25:20 = 1:0 na sety.



V začátku setu druhého nám soupeř pomáhá řadou zkažených servisů 8:5. My máme naopak trochu štěstí při servisu nahrávače Holiše - ten si pomůže k bodu páskou 10:6. Servis nám funguje, a když příjde na podání jeho jmenovec Dan, tak jeho dva servisy skončí odrazem od hostujících hráčů na stropu naší haly 13:7. Za stavu 20:13 nic nenasvědčuje tomu, že by mohli naši soupeři ještě tento set nějak zvrátit. Jenže při následném postavení nejsme schopni odztrátovat a tak hostující hráč číslo tři podává hned 7x v řadě 20:20. Vzápětí složíme dvakrát Holišem 22:20. Koncovku si již nenecháme vzít a setball využije Kolář 25:21 = 2:0 na sety.

Po většinu setu se nedaří ani jednomu z týmu odskočit o více než dva body. Poprvé se to podaří až nám, potom co Gramel se zorientuje nejlépe na síti 18:15. První matchbally dne nám zajistí Kolář 24:21. Za hosty odpoví dvakrát tvrdě Bohačík 24:23. Naštěstí máme drzého nahrávače. Jehož ulívka za hlavu podél sítě končí bodem 25:23 = 3:0 na sety.



Po pohodové domluvě obou týmů byla pauza mezi jednotlivými zápasy stanovena na třicet minut. My jsme poslali do hry místo Dana Gramela Vojtu Malínka. Pálkovičtí se rozhodli pro změnu na liberu.

Volejbal Ostrava s.r.o. – TJ Sokol Palkovice 3:2 ( -19, -22, 25, 11, 11)

Rozhodčí: p. Topolánek / p. Ištvanech Čas: 101. minut.
Esa: 7:10 Chybné servisy: 19:13 Bloky: 15:5.
Bylo otázkou, kdy prohrajeme po nějaké době nějaký set. Nakonec se nám stal osudový pořadový set 34 a bohužel i 35.

Začátek druhého zápasu všechny přítomné v hale zmrazí. Soupeř nás zatlačí sérii dělových servisů Bohačíka, které nejsme schopni odehrát a za stavu 3:10 je o vítězi prvního setu prakticky rozhodnuto. Nakonec prohrajeme 19:25 = 0:1 na sety.

Hostující tým hraje nadále v tranzu a na co sáhne, to jim vyjde 9:12. My při sérii Koláře otočíme na chvíli stav v náš prospěch z 12:14 na 14:15. Když se blokařsky prosadí Kotas s Holišem a Hečko se vyhodí, jdeme do koncovky s nadějným výsledkem 19:16. Pálkovickým začne v závěru fungovat taktika: „dejme to Bohačíkovi a on to složí“ + my v síti 21:23. Samozřejmě uhraje i poslední míč druhé sady a mi tak po dlouhé době přicházíme neočekávaně i o bod 22:25 = 0:2 na sety.



Nadále to s námi nevypadá vůbec dobře a po celý set musíme dotahovat bodové manko 6:9 / 16:19. Na 22:22 a 23:23 srovnáme Gramelem a soupeř má pořád výhodu případné ztráty. Po útoku Bohačíka je tu první matchball druhého zápasu 23:24. Vzápětí ho blokne Kotas 24:24. Ten si počká v následující rozehře i na Ruckého 25:24. Následuje podání Koláře do sítě a drama pokračuje. Máme přihráno za jedna – nahrávač Holiš pošle míč na Zvolenského a ten se neplete 26:25. Naopak Bohačíkova smeč letí daleko mimo 27:25 a tím pádem jsme odvrátili šokující porážku a je to 1:2 na sety.

Uhraná koncovka nás pořádně nabudí – jakoby jsme přišli na jiný herní level. Dominujeme ve všech činnostech. Hlavně na bloku je v tomto setu viditelný rozdíl 6:0 nejen to vyústí v propastný rozdíl čtrnácti bodů 25:11 = 2:2 a jdeme do finále 😊.

Týmy si mění strany za stavu 8:7 pro Ostravu a nadále může vyhrát kdokoliv. Máme tady důležitý blok Holiše a ten samý hráč ukončí útokem i jednu z nejdelších rozeher dne 11:8. Pálkovičtí se vzápětí porazí skoro sami. Dvakrát se vyhodí na útoku + trefí míčem anténku 14:8. Nakonec to uhrajeme a obrat v zápase je tak dokonán 15:11 a 3:2 na sety!

Je krátce po půl jedné a pro dnešek má náš A tým odpracováno. Jelikož potřebuji zabít nějak čas do začátku fotbalové bitvy mezi Baníkem a Spartou, tak shlédnu u nás v hale ještě dvojzápas KP mužů mezi našim univerzitním týmem a chlapy z Kylešovic. Po výsledcích 1:3 a 0:3 míří všechny tak trochu podle očekávání body na Opavsko.

Sestavy:
Ostrava:  Gramel, Holiš, Holiš, Kolář, Kotas, Zvolenský – Urban ( Malínek).
Pálkovice: Bohačík, Hečko, Kožuch, Pečinka, Rucký, Trojčinský, Zeman – Mičulka / Stonavský.

Ostatní výsledky kola z 14.12.2019:
Šlapanice – Kojetín 3:2 a 0:3. Brno Komárov – BV Ostrava 3:0 a 1:3.
Nový Jičín – Holubice 1:3 a 0:3. Morávka – Drásov 3:0 a 2:3

Tabulka:
Na vedoucí celek z Holubic se naše ztráta po sobotě bohužel o bod navýšila. Naopak na třetí Morávku máme další bod k dobru a náskok na tohoto soupeře je už dvanácti bodový.
1. Holubice 48b. 2: Volejbal Ostrava s.r.o. 45b. 3. Morávka 33b.

Ve skupině A přezimují na vedoucí pozici Domažlice a v B skupině nadále pokračuje dominance celku z České Lípy.

Zajímavé srovnání:
Druhá liga je přesně ve svém poločase. Pojďme se podívat na to, jak jsme na tom bodově oproti předchozím dvěma sezónám ve stejné soutěži:
(2019 – 2020) 18. zápasů = 45b. (2018 – 2019) 19. zápasů = 44b.
(2017 – 2018) 18. zápasů = 38b.

Závěr:
Každý kdo se podívá na tabulku a jednotlivé soupisky obou zúčastněných mužstev, tak mu bylo jasné, že zisk šesti bodů do tabulky by neměl být žádný problém. Ono taky valná většina tipů v naší soutěži byla 2x 3:0. Nicméně já dopředu věděl, že náš tým bude pro tento zápas oslaben o tři velké útočné hrozby a tak jsem s možnou bodovou ztrátou tak trochu počítal… První zápas nebyl tak jednoduchý, jak vypadá konečný výsledek. Druhý zápas jsme naštěstí otočili z 0:2 a 23:24 = na 3:2 ! Takže konečným výsledkem je zisk pěti bodů do tabulky. Tím pádem vstoupíme do nového roku na druhé pozici a výhra v soutěži je nadále hratelná.

Tipovací soutěž:
Přesně osmdesát tipů bylo odesláno do uzávěrky 14.12 v 8:59 na dvojzápas Volejbal Ostrava s.r.o. – Pálkovice. Losovat se výjimečně nemuselo, jelikož po odehrání obou zápasů 3:0 a 3:2 nám zůstal přesně jeden soutěžící = výherce a tím je: Vladislav Pokusiňski – Gratulujeme 😊.

Nejbližší program:
Přesně za dvacet osm dní vypukne druhá část sezóny 2019 / 2020 a vy můžete být spolu s námi hned při prvním domácím dvojutkáním v novém roce! V sobotu 11.1.2020 v tradiční čas (od 10:30) přivítáme v naší volejbalové areně SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce mužstvo: VS Drásov.

U druholigových reportů naviděnou v roce 2020 😊!

P.S.: A pokud máte ve čtvrtek čas, tak bych vám rád doporučil odvetu poháru CEV, která se hraje v Olomouci. Místní děvčata přivítají ve své hale aktuálně druhý celek Italské ligy – UYBA Busto Arsizio.