Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Jak na horské dráze Muži

Jak na horské dráze

Aneb Jednou si nahoře / Jednou dole.

Derby dvou Ostravských mužstev hostila v sobotu 19.10.2019 od 09:00 hala SPŠ ve Frýdku – Místku.  O trochu méně nevlídná hala, než hala na Gajdošově ulici, kde se měly dnešní zápasy původně odehrávat. Našim soupeřem byla tentokrát barevná Ostrava nebo vlastně co to je. Jelikož třeba jejich junioři vystupují v soutěži juniorů pod stejným názvem. Nicméně nosí dresy a mikiny Frýdku. Takže tak pro vysvětlení. V tomto týmu už nepůsobí oproti minulé sezóně Radek Šoltys. Sestava našeho protivníka se tak mění maximálně v závislosti na počtu hráčů, kteří hrají extraligu za Beskydy.

Nám chyběla dvojice blokařů (Malínek / Matzke), klíčový univerzál Štefko i jeho alternativa Dája Pudich, který minule zahrál skutečně famózně! Pořádný křest ohněm si tak odbyl ve druhé lize David Kolář, který to měl dneska hodně těžké. My jsme v minulém kole odehráli velmi kvalitní utkání s týmem z Holubic. Naši protivníci naopak nezískali na půdě Morávky ani set…

Vzájemná bilance v minulém ročníku 2018 / 2019 je následující: ve čtyřech vzájemných zápasech jsme třikrát vyhráli a jednou odešli poraženi. Byly jsme tak nejen pro mě, ale i pro řadu tipující, v naší soutěži jasným favoritem pro dnešek.

Blue Volley Ostrava – Volejbal Ostrava s.r.o. 1:3 ( -17, 18, -22, - 23)

Esa: 9:8 Chybné podání: 18:17 Bloky: 13:11.

První náš bod uhrajeme přes Koláře 1:1. První set je vyrovnaný do stavu 14:15. Domácí nám hodně pomáhají zkaženými servisy. Následně se domácí vyhodí dvakrát na útoku. Naopak dvojice Holiš / Rodek je úspěšná 14:19. Domácí nahrávač / trenér si bere oddechový čas, jenž nezabírá a my náskok třeba po esu Zvolenského či ulívce nahrávače Holiše postupně navyšujeme. Poslední dva bodíky v setu uhrajeme Kotasem a v pohodě vyjdeme z první sady jako vítězný manšaft 17:25 = 0:1 na sety.

Klíčovým faktorem druhé sady jsou dva dobře umístěné servisy hráče číslo 16, které necháváme takřka bez povšimnutí spadnout do hřiště 12:8. Náš příjem není vůbec dobrý a když si přihrajeme, skončíme na bloku 15:10. S tímto náskokem si už BVO set zkušeně pohlídá 25:18 a je to 1:1 na sety.

Ve třetím setu při nepříjemných servisech Koláře upravíme stav z 5:5 na 5:9. V následujících  rozehrách  se nemáme problém prosadit přes Rodka či Holiše 13:18. Jenže jako už je naší tradicí, tak náskok prostě neudržíme a do koncovky jdeme za vyrovnaného stavu 21:21. Útok + eso Holiše a útok domácích mimo 21:24. Druhý náš setball využije Kotas 22:25 = 1:2 na sety.

Čtvrtý set začíná a je až do půlky naprosto vyrovnaný 15:17. Po dvou úspěšných útocích Holiše a jednoho Rodka vedeme 15:20 a vypadá to nadějně. Jenže stejně jako v předchozím setu je pětibodový náskok k ničemu a máme tady vyrovnanou koncovku 23:23. Tu naštěstí urveme pro naše barvy přes Holiše 23:25 = 1:3 konec.

Je něco po půl jedenácté a první povinné tři body jsou doma. Hala sice disponuje místem i pro druhý kurt. Bohužel však jeden z domácích hráčů je zároveň i trenérem juniorů ( ti hráli zápas proti Opavě – první liga) a tak bylo zřejmé, že budeme muset počkat, než tento zápas skončí… Naštěstí vedle jsou tenisové kurty a v nich umístěna „restauračka“. Srazíme pár stolů k sobě a jdeme si vybrat (no i když vlastně nebylo moc na co výběr, jelikož o víkendu dělají pouze pizzu). Bohužel tam před námi dorazili k plánovanému obědu i místní „hokejky“, takže kuchař patrně moc nestíhal a první objednávku mohl doručit na náš stul po cca padesáti minutách, ale na kvalitu si aspoň já stěžovat nemohu. Do haly dorážíme po půl jedné a samozřejmě zápas se ještě hraje a s naším štěstím se protahuje na plných pět setů.

Do druhého zápasu jsme překopali sestavu: smečař Holiš ze smeči na účko, blokař Zvolenský na smeč a na blok nastoupil Dan Gramel.

Blue Volley Ostrava – Volejbal Ostrava s.r.o. 3:0 ( 22, 16, 27)

Nástup do zápasu máme parádní a brzy vedeme 2:7. Domácí však náskok stáhnou a po servisu Pospíšila poprvé vedou 13:12. Jejich útok je daleko účinnější. První time out si bereme za stavu 15:13 a druhý při stavu 21:15. V koncovce stáhneme dokonce po útoku Holiše na jediný bod 23:22. Jenže následující dvě rozehry patří domácím 25:22 a je to 1:0 na sety.

Následně někdo inteligentní natočil na stolku zapisovatelů ukazatel se stavem na šikmo směrem tak, kde seděli tři lidi. Mimochodem na druhé straně jich mohlo být patnáct. Takže průběžný stav jsem jen odhadoval, jelikož při bubnování není možné zapisovat si bod po bodu. Takže po chvilce jsem měl ze svých zápisků zmatek a statistiku tak radši ani neuvádím.

Proto pokud se nepletu, tak ve druhém setu jsme se drželi pouze do stavu 3:4. Poté se náš herní projev změnil v chaos. Naopak domácím vycházelo vše, na co sáhli. Odešli jsme tak s debaklem 25:16 = 2:0 na sety.

Do třetí sady (pokud si dobře vybavuji) jsme se vrátili s totožnou sestavou jak na začátku dne. Úvod třetí sady byl vyrovnaný do stavu 6:6. Poté nám nevyšlo jedno postavení a je to rázem 11:6. Pokud se nepletu tak jsme prohrávali dokonce 14:8. Po některých míčích už bylo na klucích vidět známky frustrace. Nicméně (jako už jsme ukázali při podobném vývoji v druhém zápase v Drásově) tak se nikdy nevzdáváme a zápas ještě nevzdáváme. Vrátili jsme se do zápasu a koncovku jsme ještě zdramatizovali, ale zápas už jsme tentokrát nedokázali zvrátit 29:27 = 3:0.

Jestli jsme měli nějaké setbally (vzhledem  k situaci viz. výše no) nedokážu v zápalu hry posoudit. BVO vyhrál druhý zápas naprosto zaslouženě. Nejlepším hráčem byl dle mého názoru evidentně domácí Pospíšil. Dnešní volejbalový den končí - bohužel neočekávaným zklamáním. Druhé místo v tabulce dnes přepouštíme Morávce a je nám jasné, že nejvíce v tréninku musíme zamakat na souhře v obraně.

Svůj sportovní den ještě ukončím návštěvou v Trojhalí, kde probíhalo MČR v Boulderingu.

Sestavy:
BVO = Cyroň, Dihel, Hráč č.16 – jméno v zápise nerozluštím (ale zřejmě Drozd), Kohút, Krempaský, Mukařovský, Pospíšil, Provazník, Benda.
Volejbal Ostrava s.r.o. = Gramel. Holiš, Holiš, Kolář, Kotas, Rodek, Urban, Zvolenský.

Ostatní výsledky kola ( 19.10.2019)
Drásov – Kojetín 3:0 a 3:0.
Holubice – Palkovice 3:0 a 3:0.
Šlapanice – Morávka 1:3 a 2:3.
Brno Komárov – Nový Jičín 3:1 a 0:3.

Tabulka:
1. Holubice 14b. 2. Morávka 11b. 3. Volejbal Ostrava s.r.o. 10b.

Tipovací soutěž:

Ani na třetí pokus bohužel nikdo netrefil výsledek. Tentokrát jste to našim tipujícím pořádně zkomplikovali. Na našem klubovém facebooku se tentokrát zapojilo 61 tipujících. Děkujeme za tipy a budeme rádi, pokud už příště budeme losovat vítěze naší TIPOVAČKY.

Závěr:
Za dnešek převažuje nejen na mé straně značné zklamání. Dnešního soupeře bychom měli udržet pod hranicí dvaceti bodů na set. To co jsme si tak minulý týden poctivě vybojovali, tak dneska jsme rozhodně ztratili. Momentálně se tak prezentujeme na palubovce kolísavými výkony a dnešní tři body jsou tak zoufale málo. Navíc jsme dle  mého porušili známé sportovní pravidlo: „vítězná sestava se nemění!“. Trošku tomu na hřišti, dle mého chybí emoce. Někdo bude muset vzít do budoucna roli pořádného hecíře.devil

Pozvánka:
V druhé národní lize máme nyní před sebou čtrnáctidenní pauzu. Další dvojutkání odehrajeme 2.11 od 10:30 na palubce tradiční domácí haly SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce proti Jihomoravanům ze Šlapanic u Brna. Všichni jste srdečně zváni!.

Na konec bych rád poděkoval všem, kteří dneska kluky po celý den ve Frýdku podporovali. Bylo vás dost. Přijďte / Přijeďte i příště 😊.

A na úplný závěr jedno tradiční video: