Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Úvodní slovo Marka Tomáše Muži

Úvodní slovo Marka Tomáše

Dnešní odpoledne je ve znamení prvního ze série rozhovorů, které pro vás připravujeme. Jako prvního jsem vyzpovídal trenéra Marka Tomáše.

Jak s odstupem času vzpomínáš na minulou sezonu? Měl jsi na starosti dvě družstva. S B-týmem jste sice vyhráli KP, ale do druhé ligy se nám postoupit nepodařilo.

Minulá sezóna byla pro mne časově velice náročná, dostal jsem za úkol nastartovat A-tým VK Ostrava a vymanit ho z herní krize, zároveň jsem také vedl B-tým, kterému jsem se pochopitelně nemohl věnovat úplně naplno, nicméně v KP si vedl poměrně slušně.

Co se A-týmu týče, tam se záměr vyvedl, s přehledem jsme zachránili extraligu, i když mým osobním cílem bylo dostat se do play off, což bohužel o kousek nevyšlo. Beru samozřejmě na vědomí, že jsem se k mančaftu připojil až na konci listopadu a na zásadní zlepšení herního projevu už nezbývalo příliš času, přesto se dílčí úspěchy dostavily. Zbídačené mužstvo, psychicky zlomení hráči a den co den přibývající drobná zranění s jediným vítězstvím v soutěži nad posledním Ústím, takový obrázek se mi naskytl při přebírání týmu. Všem těmto záležitostem jsme věnovali enormní úsilí, realizační tým jsme rozšířili o renomované odborníky z řad kondičních trenérů a špičkových fyzioterapeutů, hráči se okamžitě přizpůsobili, tvrdě na sobě pracovali a do dvou měsíců jsme zranění bez výjimky eliminovali. O herním projevu ani nemluvě, soupeři s námi opět museli začít počítat!

Naproti tomu naše ˝béčko˝ se celkem v pohodě dostalo do kvalifikace o druhou ligu, kde neuspělo a skončilo na nepostupovém třetím místě. Později se ale stejně ukázalo, že vynaložená snaha o postup byla zbytečná, hráčům bylo sděleno, že mateřský klub již B-tým finančně podporovat nebude. Resumé? B-tým není v soutěži ani přihlášen a de facto zanikl.

Jak vypadá aktuální soupiska A týmu Volejbal Ostrava s.r.o.?

Tak trochu napovídá předchozí odpověď. Ti nejlepší z loňského ˝béčka˝ VK Ostrava přestoupili do nově vzniklého klubu Volejbal Ostrava a stali se tak základním kamenem při stavbě ambiciózního projektu. Tým jsme dále doplnili o další kvalitní hráče, některé i s extraligovými zkušenostmi. Mým cílem bylo vytvořit kolektiv hráčů, kteří budou v dané soutěži vždy dominovat a zároveň vytvořit v týmu velice konkurenční prostředí. Prvním kritériem je ale striktně perfektně fungující parta, která táhne za jeden konec lana a jde si za svým cílem.

Soupiska aktuálních členů družstva tedy vypadá následovně: Bariš, Bartůněk, Brus, Červený, Fülöp, Nekola, Procházka, Pudich, Rodek, Sapík, Štika, Tomáš.

Je tento seznam konečný? Případně bude tým ještě doplněn?

Soupiska není konečná, v tomto složení absolvujeme polovinu základní hrací části. Do konce přestupového termínu však chystáme další posily zvučných jmen, z taktických důvodů ale nemohu prozradit více, snad jen to, že se bude opět jednat o hráče s extraligovými zkušenostmi. Před kvalifikačním turnajem nechceme ponechat nic náhodě.

Budeš letos pouze trénovat anebo se chystáš naskočit do hry i jako hráč?

Otázka, které jsem se bál :) :) :) Jak napovídá soupiska uvedená výše, budu veden i jako hráč, pevně ale věřím, že forma nás bude provázet a zranění se vyhýbat, takže nastoupit nebudu muset 

Jak budou vypadat tréninky (jak často, kde) apod.?

Jakmile skončí část fyzické přípravy, kterou absolvujeme v areálu OU na Varenské ulici, tak trénovat a hrát se bude v hale hladnovského gymnázia. Tréninky budou denně v odpoledních hodinách a kombinovat budou takticko-technickou přípravu, kondici a posilovnu.

Mohl bys nám sdělit plán přípravy (seznam zápasů a turnajů, které odehrajeme před začátkem soutěže)?

Jak již jsem předeslal, příprava zaměřená na fyzickou kondici je v plném proudu, ale věnujeme se i herním prvkům volejbalu. Chystáme se na první společný turnaj do Raškovic, jež se uskuteční 21. srpna, o týden později následuje turnaj v Metylovicích (28. srpna) a v půli září odcestujeme na turnaj do Znojma.

Lahůdkou pro diváky, ale i pro nás, pak budou přípravná utkání s běloruským extraligovým celkem Šachťor Soligorsk, který se uskuteční v brušperské sportovní hale 29. a 30. září. 

Hned o tři dny později, tj. 3. a 4. října, cestujeme na turnaj do polských Gliwic, kde změříme síly s dalším běloruským týmem (vicemistr Běloruska) BGU Bate Borisov a také s extraligovým celkem Fatra Zlín.

KP letos změnil systém soutěže. Je to změna k lepšímu nebo k horšímu?

Nevidím v tom vůbec žádný problém, z herního hlediska se toho moc nemění, odehraje se přibližně stejný počet utkání a termín kvalifikačního turnaje o druhou ligu je ve stejnou dobu. Navíc základní část odehrajeme se soupeři, které neznáme, což přidá na atraktivitě vzájemných utkání. 

Jaký je cíl do sezony?

Sportovní cíl je jasný, postup do druhé ligy. Ale jakožto nově vzniklý klub, máme dalších cílů hned několik a postupně je začínáme naplňovat.

Co ty a olympiáda. Sleduješ a fandíš českým sportovcům?  Máš tam nějaký oblíbený sport, který rád sleduješ, či naopak je tam nějaký sport, který tam podle tebe z nějakého důvodu nepatří?

Olympiádu sleduji, jak jen to jde a samozřejmě nejvíce mě zajímá volejbal. Jsem velice potěšen, že již před prvním zápasem Itálie s Francií ve skupině, jsem predikoval účast mojí oblíbené Itálie ve finále olympijského turnaje a nyní jí budu fandit k celkovému vítězství. 

Českým sportovcům pochopitelně fandím všem bez rozdílu, jedno jméno ale musím zmínit zvláště. Jasná jednička je u mě Lukáš Krpálek! Boje, jakými se do finále dostal a vůbec samotné finále, to mě prostě dostalo. Navíc podbarvené životním příběhem, to je pro mě osobně vrchol Olympiády a ˝TO˝, co si budu z Ria dlouho pamatovat.