Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Na kus řeči s naším manažerem Procházkou Muži

Na kus řeči s naším manažerem Procházkou

Zhruba po roce jsme pro vás připravili rozhovor s naším manažerem Martinem Procházkou (alias „Prochy“) o tom, co je nového v týmu mužů v soutěžním ročníku 2021–2022.

Snad ta letošní sezóna neskončí ve stejné fázi pro naše kluky jako loni, kdy už po vítězství v základní skupině Českého poháru mužů už nastoupit proti extraligovému týmu VK Ostrava bohužel nemohli. I prvoligovou premiéru si tak naši muži užijí až letos, a to v půlce měsíce října na palubovce sportovní haly Brušperk (kde letos budeme trénovat a hrát domácí zápasy) a doufejme před co možná největším počtem fanoušků 😊.
 

Jak probíhala příprava našeho týmu mužů na nový soutěžní ročník 2021-2022? Jak často se trénuje, kde? Jak je náročné připravit hráče po fyzické i herní stránce, když mají za sebou v podstatě roční pauzu?

Všichni kluci přes dobu roční pauzy nebo v létě nezaháleli a pracovali na sobě. Příprava pro ně moc byla tak těžká jako každým rokem. Příprava je letos dlouhá a začali jsme ji již 2. srpna. Dva týdny jsme jeli převážně posilovnu, kompenzační cviky a atletickou přípravu. Jednou jsme si zašli trochu pinknout na antuku. Od 23.8. jsme chodili dvakrát do posilovny a jednou do haly. Od září jsme to upravili na jednu posilovnu a dva tréninky v hale. Celou fyzickou přípravu má na starost Dája Pudich, který s klukama opět velmi dobře pracuje, a tak na každém je vidět kondiční růst.


Nedávno jsme absolvovali antukový turnaj v Bojkovicích. Jak se ti tento turnaj líbil po stránce výsledkové, herní či organizační?

Na opět výborně zorganizovaný turnaj v Bojkovicích jsme odjeli po absolvování jen jednoho tréninku na antuce. Turnaj v Bojkovicích jsme si vybrali jako jedinou venkovní akci pro kluky (a zároveň jsme taky chtěli vyhrát nějaké peníze do klubové „píny“! 😊). Co se týče herní stránky, tak turnaj splnil mé očekávání. Po tak dlouhé herní pauze mě překvapila naše bojovnost, úspěšné zapojení našeho kadeta Ondry Zamazala do našeho prvoligového týmu mužů a taky to, že jsem já osobně vydržel hrát až do finále turnaje!


Vinou menších zdravotních potíží nahrávače Petra Holiše jsi musel v podstatě nečekaně odehrát na postu nahrávače v podstatě celý turnaj. Jak dlouho si volejbal do této doby nehrál a jak je vlastně těžké se do toho znovu dostat?

Nehrál jsem asi dva roky. Občas si jen trochu pinknu s hráči na tréninku. Jinak se do nahrávání vůbec nehrnu. Je to náročné hlavně po fyzické stránce. Kluci jsou o deset až dvacet let mladší a rychlostně a pohybově jsou už úplně někde jinde.


Je v plánu přípravy ještě nějaké přátelské utkání či turnaj?

Přípravné utkání jsme odehráli tento týden 14.9.2021 na Morávce. O tom, jak tento zápas proběhl, si můžete přečíst v samostatném článku na našem webu. Nyní v sobotu 18.9. odehrajeme první kolo Českého poháru a 1.10. odehrajeme ještě zápas v Bučovicích.


Náš tým prošel několika změnami. Bude v týmu letos hrát Vojta Malínek, Kiril Yunitski a Radek Šoltys? Kdo tyto hráče v mužstvu případně nahradí?

Kiril dostal angažmá v druhé polské lize. Vojta Malínek z pracovních důvodů ukončil volejbalovou kariéru pro letošní rok (ale snad, kdyby bylo nejhůře …). Radkovi Šoltysovi se narodilo druhé dítě a časově to nestíhá, ale jsme domluveni, že pokud to půjde, připojí se k týmu. Náš tým pro letošek je prozatím doplněn o naší mládežnickou naději Ondru Zamazala. Zajímavou útočnou akvizicí je příchod ostravského odchovance Kuby Balona a pro náš tým se letos rozhodl i Pepa Drozd, který přestoupil z Green Volley Frýdek-Místek.


Jak vlastně vypadá soupiska A týmu k 16. září 2021?

Z výše jmenovanou trojici budou i nadále působit v týmu už tradiční jména. Na postu univerzála: Dája Pudich. Na nahrávce duo Petr Holiš / Honza Štefko. Smečaři: Daniel Holiš a Honza Rodek. Na bloku: Michal Borski /Matěj Zamazal / Dan Gramel a liberem bude: Michal Urban. Trenérem bude samozřejmě: Kuba Zvolánek a asistentem trenéra budu opět já.


V ČP mužů letos odehrajeme základní skupinu v Novém Jičíně proti domácím mladíkům, dále pohárovému rivalovi z Velkého Meziříčí (zatím 1:1 na zápasy) a proti pro mě neznámu mužstvu VK Valašské Meziříčí. Jak hodnotíš tento los? Je známo, jaký extraligový celek eventuálně na vítěze naší skupiny G čeká?

Již třetím rokem dostáváme stejného prvoligového soupeře. Nám to ale nevadí. Je to pro nás alespoň kvalitní prověrka na naší premiérovou sezonu v první lize. Datum je stanoveno na 18.9.2021 (všechny zápasy se odehrají oproti původnímu rozpisu v jednom dni). Případného soupeře pro druhé kolo ještě neznáme. My se ale soustředíme na úvodní skupinovou fázi, kde chceme předvést kvalitní volejbal.


Jaké je hlavní rozdíl v účasti v 1. a v 2. lize mužů?

První liga se hraje v pátky i v sobotu do konce listopadu (na Moravě nás čekají 4 dvojzápasy).  Druhá liga se hraje taky na Moravě, ale jen v sobotních termínech (každý tým odehraje do konce listopadu 7 zápasů).  V další části se s volejbalem podíváme i do trochu vzdálenějších míst v naší republice.


Co se týká povoleného počtu návštěvníku na sportovních utkáních jsou pravidla hygieny jasná. Existuje už pro zúčastněné týmy, rozhodčí, pořadatele a diváky nějaký manuál z ČVS co se týče pravidel vstupu do haly?

Manuál pro každé volejbalové utkání již vyšel. Na každém utkání bude osoba, která by měla kontrolovat dokumenty – zda je hráč testovaný, očkovaný nebo po prodělání nemoci. To samé platí i pro samotné diváky a organizační pracovníky daného zápasu.


Plánuješ i letos soutěže na fb profilu našeho klubu?

Určitě moje oblíbená tipovací soutěž zase bude 😊. Sponzoři klubu věnovali pro vítěze zajímavé ceny, které zatím nezveřejníme.


V Ostravě skončil evropský volejbalový šampionát – Jak se ti líbil?

ME jsem pečlivě sledoval, jak osobně v hale, tak i v televizi. Za nejlepší zážitek považuji zápas Česko – Francie. Kluci v tomto zápase předvedli neskutečný výkon a tým, ve kterém bylo deset medailistů z OH v Tokiu, senzačně přejeli 3:0 devil! Pochválil bych i atmosféru v hale yes.

Prochy, díky za rozhovor.