Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Postupujeme (stejně jako loni) v ČP mužů!!! Muži

Postupujeme (stejně jako loni) v ČP mužů!!!

(AKTUALIZOVÁNO 19.9.2021!)V sobotu 18.9.2021 zasáhlo do úvodního kola ČP mužů ve volejbale celkem dvacet šest mužstev, které se potkaly na osmi místech po celé republice.

Nám los určil „skupina G“. Ta se odehrála komplet v Novém Jičíně a krom domácím celku, jsme poměřili síly také s Valašským Meziříčím a Velkým Meziříčím.

Osobně jsem byl zvědav na to, jakými změnami prošla hala, která je také známá pod písmeny ABC. V ní jsme od doby, kdy byla rekonstruována, nehráli. Hala je to hezká - má solidní akustiku pro buben či pěknou mini tribunu tak pro padesát lidí (a dobře zařízený bufet). Naopak, zůstaly jen miniaturní šatny a hlavně nemožnost normálního rozběhu třeba při skákaném servisu. Po deváté hodině už jsme byli všichni v hale a pomalu začíná rozcvička na úvodní zápas dnešního dne. Patnáct minut před začátkem už je na svém místě i buben a tak po roce jsem mohl opět tak trochu třísknout - už mi to chybělo.




Oba týmy nastoupily v červených dresech, což mohlo být trochu matoucí. Ten náš oblekli v základní sestavě pro tento duel: Nahrávač: Petr Holiš / Univerzál: Jakub Balon Smečaři: Josef Drozd / Honza Rodek Blokaři: Michal Borski / Matěj Zamazal - Libero: Michal Urban.

USK Slávie OU - Volejbal Ostrava - VK Valašské Meziříčí 3: 0 (21, 20, 19)

Esa: 8: 2 Chybné servisy: 11:11 Bloky 8: 4 Čas: 67. minut.

Našim prvním soupeřem byl nováček druhé volejbalové ligy. Tým absolutně pro nás neznámý. V týdnu jsem se kouknul na jejich soupisku a chytřejší jsem o moc nebyl. Za těch dvacet let, co se pohybuji ve volejbalovém prostředí, řekl bych, že mám docela přehled, ale tady jsem vůbec netušil jakou potencionální kvalitu tento tým může mít.



Do zápasu vstupujeme tak, jaký by měl být mezi oběma týmy kvalitativně rozdíl. Daří se nám na servis. Na útok to je na půl, ale to stačí na vedení 12: 7 v první sadě. Soupeře pustíme na maximální dostřel tří bodů. První sada je po útoku Kuby Balona doma 25:21.

Druhý set je vyrovnanější. Sice jednou odskočíme do tříbodového vedení, ale soupeř vždy náš náskok stáhne na minimum 20:19 . Koncovka je ale naše - zablokujeme, zaútočíme středem a první mečbol využijeme technickým útokem dnešního univerzála Balona25:20.

Klíčovým momentem třetí sady je série Michala Borského na servise 8: 8 - 13: 8! Valaši náš útok bod po bodu stahují. Nicméně třetí set máme pod kontrolou a Honza Rodek ukončí po 67. minutách první zápas s očekávaným výsledkem 25:19 = 3: 0.


 

USK Slávie OU - Volejbal Ostrava - SVK Vlci Nový Jičín 3: 0 (22, 24, 16)

Esa: 4: 2 Chybné servisy: 14:10 Bloky 5: 7 Čas: 72. minut.

S pořádajícím celkem máme bohaté zkušenosti, a pokud se nepleteme, tak jsme s týmem, který změnil svou klubovou identitu, neprohráli ani jeden z dvanácti odehraných zápasů. V základní sestavě jsme změnili dva příspěvky a do zápasu tak náš trenér Kuba Zvolánek poslal nově duo: Honza Štefko / Daniel Holiš (oproti Petra Holiše a Honzy Rodka).






Proti domácím mladíkům vstupuji do zápasu tak dobře, že domácí už jsou při stavu 12: 4 bez možnosti si vzít oddechový čas. Náš tým se, ale opět jakoby nechal uchlácholit velkým vedením až na tolik, že je z toho opět drama 21:19. Set nakonec urveme ku 22.

V druhé sadě si ani jeden z týmu nevybojuje větší než dvoubodový náskok. V koncovce dokonce tečeme 21:23.Máme, zkušenější tým a tak koncovku otáčíme. Na prvním uhraném mečbolem má velký podíl libero Michal Urban, který dal základ bodu výborným ošetřením v poli. 26:24.

Třetí set, který už na pořadu dne ovládneme 25:16 a celkově znovu podle papírových předpokladů vítězíme 3: 0 na sety a můžeme se tak připravovat na klíčovou bitvu, která začíná přesně v  15:00.




Už předtím bylo jasné, že tyto dva týmy se mezi sebou utahují v přímém boji o postupovou pozici. Předloni jsme prohráli. Naopak v loni jsme jim to oplatili a postoupili my. I tady jsem pečlivě studoval soupisku a tak jsem na první pohled poznal, že v týmu již patrně nepůsobí velmi kvalitní hráč (co si pamatuji s netypickým účesem) Stanislav.

USK Slávie OU -Volejbal Ostrava -TJ Spartak Velké Meziříčí 3: 1 (20, -19, 29, 16)

Esa: 6: 6 Chybné servisy: 19:13 Bloky 7:11.



Zápas velmi dobré kvality začínáme na výbornou! Kuba Balon obsahuje takřka každý míč a zablokujeme trojblokem a je to na úvod 9: 6. V hostujícím dresu jde na podání hráč č.3 Kučera, s jehož servisem máme po celý zápas dost velké potíže, a skóre se obrací na 9:11 . V našem dresu mu ale stejně mincí oplatí Borski, který dá základ čtyřem našim bodům v řadě 13:16 - 17:16. Závěrečná část ale naštěstí patří našim barvám - zablokujeme Zamazalem + eso Štefka 21:18. Ten koncovku hraje parádně a závěrečný útok pošle na středáka Borského a ten nekompromisně složí 25:20.

Sadu druhou rozhodl hned začátek, ve kterém nám soupeř odskakuje na 2: 8. Soupeř se začíná maximálně hecovat a je zřejmé, že to půjde otočit dost těžko. V průběhu zbytku sady se nám již nedaří tento náskok snížit a tak si náš soupeř zkušeně odstup pohlídá a závěrečný útok odehraje přes Pavlovského 19:25.
 
I třetí set je ze začátku vyrovnaný 10:10. Moc to ale na drama nevypadá, protože nám soupeř odsakuje na rozdíl 4 body 16:20. Tělo Pěti v řadě ale otáčíme na 21:20 a před námi jsou nervy drásající koncovka. Po útoku Holiše vedeme 23:21. O pár sekund později23:24. Vedení se přelívá ze strany na stranu 29:29. V dramatickém rozpětí setu ale naši muži potvrzují svou kvalitu, je tady výborný blok Borského a následně Holiš trestný mizerný příjem VM a my vítězíme v setu, který ovlivňuje celý zbytek zápasu 31:29 !!!

Ve čtvrtém setu se už nalomený soupeř nevzpamatoval, neklade téměř žádný odpor a na hřišti to doslova vypadá jako naše exhibice 😊. O tu se starají všichni hráči našeho celku rovnoměrně 25:16 = 3: 0 na sety a můžeme začít slavit.









Hodiny v místní hale potřebují devět minut před pátou hodinou odpolední a na hřišti číslo dvě právě skončilo zápas, které rozhodlo o postupu našich barev do další fáze poháru. Termín tohoto zápasu a potencionální soupeř není v době uzávěrky znám. Snad se tento zápas proti celku z extraligy (patrně to budou Beskydy nebo opět jako loni tým VK Ostrava) v hale již odehraje a neskončí to tak jak loni, kdy vinou aktuální pandemické situace nám bylo znemožněno toto utkání odehrát.

Na začátku dne to bylo s naším výkonem slabší. Přesto je potěšující, že tak, jak šla kvalita našich protivníků nahoru, tak nahoru šel i náš výkon. Na konci už to byla paráda a já tak mohu být maximálně spokojen 😊.




Ostatní výsledky turnaje:
Nový Jičín -Velké Meziříčí 0: 3 (-17, -18, -22)
Velké Meziříčí -Valašské Meziříčí 3: 0 (16, 13, 11)
Valašské Meziříčí -Nový Jičín 2: 3 (15, -19, -20, 21, -6)

Konečná tabulka turnaje:
1. Ostrava 9b. 2. Velké Meziříčí 6b. 3. Nový Jičín 2b. 4. Valašské Meziříčí 1b.
Sestava: Balon Jakub, Borski Michal, Drozd Josef, Gramel Dan, Holiš Daniel, Holiš Petr, Rodek Jan, Zamazal Matěj, Štefko Jan - Urban Michal.

Zhodnocení turnaje prezidentem klubu Ing. Ivanem Capem:

Byla to první naše soutěžní prověrka a tak bylo vidět, že náš tým, doplněný na poslední chvíli o Kubu Balona a Pepu Drozda (dnes vyjímečně chyběl osvědčený univerzál Dalibor Pudich), ještě není dostatečně sehraný. To hlavní, co mě ale potěšilo, bylo že se set od setu se jejich výkon zlepšoval a zejména na servisu si postupně všichni vynutili respekt soupeřů. Výkon našich zkušených opor byl opět potřeba. Velmi mě překvapil zejména odvážný a docela vyzrálý výkon našeho odchovance blokaře Matěje Zamazala, který výborně a spolehlivě servíroval, často úspěšně blokoval a nekompromisně skládal útoky z prvního sledu. Nezklamal mě svou odvážnou hrou ani Kuba Balon, který svou levačkou působil soupeřům problémy. Navíc to byl v turnaji náš hlavní pozitivní hecíř.
Závěrem musím pogratulovat trenérské dvojici (Kuba Zvolánek a jeho asistent Martin Procházka) k postupu do 2. kola Českého poháru a oceňuji jejich bojovnost. Těším se další zápasy v letošním ročníku, protože máme opět výborný tým!




 
Po celou dobu byl stejně jako v loni s námi i Adam Záhorský, který nám nafotil určitě spoustu pěkných fotek, které v dostatečném jistém pohledu! 😊.



Závěrem:

Rádi bychom poděkovali všem fanouškům, kteří nás přišli podpořit přímo do Nového Jičína 😊 .

A ještě jedna zajímavost:

Před zahájením sezóny odehrajeme po dohodě ještě jeden přítelák - 1.10.2021 v Bučovicích.
 
Napočtenou příště 😊 !