Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Zatím nejlepší herní výkon našich kadetek Mládež

Zatím nejlepší herní výkon našich kadetek

Od posledního článku, kdy jsme doma odehráli jedno vydařené utkání proti městskému konkurentovi TJ Ostrava uplynul skoro měsíc.

Co se za tu dobu změnilo? Všechny týmy napříč oběma skupinami, byly po posledním dvojkole základní části rozděleny do výkonnostních skupin, které rozhodnou o celkovém umístění v KP moravskoslezského kraje v ročníku 2023 / 2024. Naše děvčata byla spolu se Slezskou Orlicí a Polankou zařazena do skupiny o 9. – 14. místo. Tyto uvedena mužstva doplnila nejhorší trojice ze skupiny A: Karviná / Vsetín a Nový Jičín. Harmonogram této fáze soutěže je jednoduchý. Hrajeme pouze s týmy, se kterými jsme se ještě nepotkali, a to klasicky jedno dvojutkání doma a jedno venku. Se zbylou dvojicí se počítají zápasy ze základní části. To vše pak dá dohromady konečné pořadí. Los nám přisoudil nejprve tři cesty na palubovky soupeře. Ve Vsetíně ani Karviné (co se týká bodů) jsme neuspěli a odešli jsme shodně dvakrát poraženi 0:3.

Některé víkendy bývají tak nabité, že si musím důkladně vybírat. Tentokrát to byl jediný zápas napříč kategoriemi, který byl k mání a tak jsem neváhal a vyrazil jsem ráno od Helbicha, kde byl sraz směr Nový Jičín. Cesta je to krátká a po ani ne půlhodině lze spatřit informační ceduli, na které stojí, že právě přijíždíte do města renesance a baroka. Naše cesta však nesměřuje, jak říkají místní, do volejbalového chrámu vlčí smečky, nýbrž do haly ZŠ Msgr. Šrámka, kde (pokud si správně vybavuji) už jsem byl minimálně jednou.

Cestu do haly, která je schovaná za v objektu, který z venku nijak nenapovídá, že jdeme do tělocvičny, odděluje už jen pár schodů a úzká možná desetimetrová chodba a jste v klasické školní tělocvičně, na které už se pomalu rozcvičují oba týmy. Ta je v plném proudu a mi pomalu dochází, že to bude dneska dost těžké. Na první pohled je tam znát totiž výšková převaha. Navíc domácí děvčata vypadají i více atleticky a později i více volejbalově. Rychlost a tvrdost jejich smečí je totiž úplně někde jinde. Původně jsem si i myslel, že jsou některé i z nich i starší. Věkový rozdíl tam však v podstatě nakonec podle stránek svazu moc nebyl. O rozdílných kvalitách navíc vypovídá i pohled na celkovou tabulku o kategorii níže, kde týmy jsou ze ¾ podobné. Domácí děvčata jsou čtvrté a současně jsou v první výkonnostní skupině. Naopak naše holky jsou aktuálně před posledním turnajem na pozici dvacet jedna. Zajímavostí dne je i fakt, že rozhodčímu tohoto dvojzápasu je takřka osmdesát let. Na tento úctyhodný věk, je pán v kondici a osobně mě překvapil s jakou lehkostí vylezl na rozhodcovský empire 😊.

SVK Nový Jičín – Volejbalový spolek Ostrava 3:0 ( 11, 10, 20 )

Esa: 13:10 Chybné servisy: 11:3 Bloky: 1:1 – statistika je pouze orientační.

Rozhodčí: p. Morávek Čas: 56. minut.
Nový Jičín: Kešeláková Markéta, Knápková Adriana, Matýsková Karolína, Mrlinová Mariana, Petrošová Stela, Špůrková Melanie – Krumpolcová Denisa ( Chalupová Zuzana a Polášková Gabriela ) = 2008 2x / 2009 4x / 2010 3x.
Ostrava: Adámková Anežka, Foltýnová Viktorie, Golová Jana, Hlaváčová Valentýna, Ogjanova Viktoria, Uruba Sofia – Hrbáčová Tereza ( Bohušíková Michaela, Kuldánová Lea a Zapletalová Viktorie ) = 2008 4x / 2009 3x / 2010 1x / 2011 1x / 2012 1x. – číslo udává ročník narození.



Zápas se od samého začátku nevyvíjí zrovna podle našich představ. Domácí sice první útok dne pokazí. Následuje však pětibodová šnůra po servisech jedné ze tří hráček, které všechny ostatní napříč oběma týmy herně převyšovaly - tou byla z číslem dvanáct Knápková 5:1. Menším příslibem je povedený útok středem Hlaváčové 7:4.  Jinak jsme na útoku prakticky neškodní. Aruba sice v poli pěkně čapne pár míčů, následně však na útoku dost kazí. Na její obranu nemůže dostat devadesát procent všech nahrávek 12:4  oddechový čas Ostrava. Pravým opakem jsou tvrdé útoky domácí Špůrkové 14:4. Po náhodném bodu Golové a esu Hlaváčové to vypadá o trochu lépe 14:8 ! Za domácí kontruje znovu Špůrková a na podání začne řádit Matýsková. O této hráčce jsem si myslel, že má 16 nebo 17 let. Ročník 2010 mě dost překvapil vzhledem, k tomu, že tato hráčka může mít tak 1m 85cm 15:8 / 19:8 !  Přímý bod dostaneme skoro při každém postavení. To už je na hřišti už i střídající dvojice Bohušíková / Kuldánová. O prvně jmenované jsem se během dne dozvěděl chvalitebnou věc. Tato hráčka totiž ve svém volném čase dojíždí do Brušperku, kde pomáhá našemu volejbalovému kroužku. Obraz hry se nemění a set směřuje rychle ke svému konci. Polášková 25:11.

Začátek setu druhého je vyrovnaný. Hlaváčová eso o pásku / Adámková ukáže přehled na síti / útok Kuldánové atd 5:5.  Eso Hlaváčové v dalším postavení ještě udrží naději na vyrovnaný průběh 7:7. Na servisy jde domácí věž Matýsková a po chvilce tu máme stejný debakl jako v předešlém setu 16:7. Nahrávku zkusí vylepšit Zapletalová. Ve zbytku setu bodují prakticky jen domácí vlčice. Špůrková najde volné místo na naší straně, a i druhý set končí propastným rozdílem 25:10.

Rozložení sil se nemění ani na začátku třetího setu. Je to o razanci na útoku 4:0. Výborné servisy vyšle Zapletalová 4:4.  Důležitým faktorem může být to, že jsme dostali Matýskovou ze servisu hned na poprvé – Hlaváčová 5:6.  Podávat umí i Ogjanova a když se výjimečně netrefí do smeči Špůrková vypadá to hned lépe 5:9 ! Timeout domácích trenérek však změní obraz hry. Kuldánová ještě odztrátuje na 8:10. Novojičínanky však otočí pěti body v řadě na 13:10 ! Hra je však oproti předchozím setu značně vyrovnanější 17:16. Hlaváčová vyšle bodovku mimo. Naopak Špůrková se dvakrát neplete 20:16 ! Po dalším pěkném podání Zapletalové to můžeme pořád ještě zvrátit 20:18. To se však neděje a ani ne po hodině je první zápas po nepřesném útoku Kuldánové u konce 25:20 = 3:0  sety. Po cca 35. minutách se jde na druhý zápas dne.

SVK Nový Jičín – Volejbalový spolek Ostrava 3:1 ( 17, -14, 19, 10 )

Esa: 13:12  Chybné servisy: 11:11 Bloky: 3:0
Rozhodčí: p. Morávek Čas: 81. minut.

I na začátku druhé utkání ukazuje domácí duo Špůrková / Matýsková, že na obrazu hry by se nic měnit nemělo 5:2. Oproti předchozímu utkání nahrává od začátku Zapletalová a Adámková jde na smeč. Její údery oproti jejím spoluhráčkám nijak nevyčnívají na útoku – jsou však po celou dobu účinnější. Po dobrém příjmu můžeme zakombinovat středem přes Hlaváčovou 11:7. Na rozdíl pouhých dvou bodů snížíme přímým bodem Zapletalové 11:9. Klid domácím barvám přinesou podání Matýskové, kdy pokud náhodou přihraje tak nesložíme a naopak Knápková ano 14:9. Na naší hře je však vidět stoupající výkonost. Dvakrát se zadaří Hlaváčové a po divném odbytí i Foltýnové 14:12 ! Na co se však pořádně nadřeme to ztratíme během chvilky 17:12. Malou naději na zvrat ještě vykřesá dvěma body v řadě Adámková 17:14. Čtyři body vlčí smečky nakonec vyústí v klíčový náskok 21:14. Domácí využijí hned první setball, kdy útok Špůrkové je nechytatelný 25:17.

Ta samá hráčka je i nadále hlavní útočnou zbrání 4:0. Po chybě NJ na útoku přijdou nechytatelné servisy Golové 4:8. Ty předznamenali to, že jeden celý a ¾ setu dalšímu budeme hrát velmi pěkný volejbal. Oba týmy poctivě ztrátují. Na útoku se prosadí Foltýnová. Naopak dva útoky domácích jdou mimo + eso Ogjánové = 7:13. Začíná se tak potvrzovat moje intuice, kdy před začátkem setu jsem p. Adámkovi řekl, že druhý set bude náš ! Výpadek domácích na útoku je evidentní. My máme naopak někdy i trochu toho štěstí jako při podání Foltýnové, které škrtne pásku 10:18. Na útoku se prosazuje Ogjanova + Golová vyšle další kvalitní servisy na soupeřovu polovinu 13:24. Sada končí nekvalitním servisem Kešelákové 14:25 !

Urvaný set pořádně nabudí a jsou to nadále naše holky, kdo určují tempo hry. Bohužel kvůli zranění musí odstoupit Foltýnová hned po dvou rozehrách. Ogjánová se prosadí o blok a když se na síti prosadí Hlaváčová. Domácí lavička si bere pauzu na poradu 2:6. Domácí znovu dost chybují a jejich dvě stěžejní hráčky už nejsou tak úderné jako předtím 6:12. Na Matýskové, lze vidět v jeden moment, kdy si jde oddechnout, že se jí ten stav moc nezamlouvá. Náš náskok se postupně rozplývá. Pipem se prosadí Knápková. Ta samá hráčka hned i zablokuje 12:14. Důležitou ztrátou je bod Bohušíkové a následný útok Hlaváčové, který nevyškrábnou ani tři domácí děvčata 13:17. Ještě to pořád vypadá nadějně na zisk prvního bodu 15:19. Tady však co se týká kladné stránky článku jsme u konce. Jednoduše řečeno při následném postavení se naše hra sesype jako domeček z karet a neuhrajeme už ani bod 25:19 !

V posledním setu dne se držíme pouze do stavu 5:3. Absolutně se nám nedaří a jak špatně jsme začali, tak stejně špatně i končíme 8:3 / 13:6 / 16:9 / 19:10 a 25:10 = 3:1 na sety. Krátce po jedné hodině je tak zřejmé, že ani třetí výlet v nadstavbě na soupeřovo hřiště nepřinese bohužel žádný bodík.



Aktuální tabulka KP U18 dívky ( skupina C o 9-14. místo ):
1.Karviná 33b ( 14 ). 2. Vsetín 21b ( 10 ). 3. Slezská Orlice 20b ( 10 ). 4. Nový Jičín 17b ( 12 ). 5. Polanka 13b ( 12 ) 6. VS Ostrava 4b ( 14 ) – číslo v závorce udává počet odehraných zápasů.

Zhodnocení dvojutkání prezidentem a trenérem klubu Ing. Ivanem Capem:
"Dnes to bylo zajímavé dvoujutkání. Už při rozcvičování byla u soupeřek vidět trojici rozdílových hráček, které tvrdě smečovaly a navíc měly výbornou skákanou plachtu. Obecně bylo vidět, že tyto holky spolu hrají již několik let. Bohužel také stále bojujeme se slabším výkonem na začátku utkání, což v kombinaci s lépe hrajícím a útočícím týmem soupeřek předznamenalo jasnou prohru v prvním utkání.
V druhém utkání to ale byl z naší strany úplně jiný projev. Vyhlásil jsem nástup Dream teamu, kdy na nahrávku šla Viki Zapletalová a naopak Anežka Adámková si odbyla svou premiéru na smeči. Zavládla výborná atmosféra v týmu a holky zahrály jako ještě nikdy! Musím je pochválit za velmi obětavou hru v poli, kdy holky vybíraly neuvěřitelné míče a konečně souhra nevázla. Byl to zatím jednoznačně nejlepší výkon našich kadetek Volejbalového spolku Ostrava. V tomto nasazení jsme dokázali set a půl zatlačit jinak lépe hrající soupeřky a díky tomu jsme i vybojovali zasloužený set."

Následující program:
Další dvojzápas odehrají naše děvčata cca po měsíci  ( strávených na venkovních hřištích )  na domácí palubovce SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce. V sobotu 9.3. přivítají od 10. hodin soupeře z města, kde vládne jednoznačně hokej a to děvčata z Valašského Vsetína. Věřím, že děvčatům uděláte sympatickou atmosféru jako panovala včera v Novém Jičíně. Tam až na jednoho pána, co seděl vedle mě a vydržel koukat asi dva sety, byly totiž všichni zbylý diváci fanoušci našich barev. Termíny dalších domácích odvet proti Karviné a Novému Jičínu ještě nemají definitivně pevně stanovené datum, a proto doporučuji sledovat sekci Program týdne.