Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Jeden bod je prostě málo Muži

​Jeden bod je prostě málo

Soutěžní ročník plný premiér pro naše mužstvo pokračuje v rychlém tempu. Po domácí premiéře, která dopadla půl na půl, jsme vyjeli o tomto víkendů k dvojutkání třetího a čtvrtého kola první národní ligy mužů postupně směrem Staré Město a Bučovice.

V pátek po třetí hodině vyjela od nákupního centra Avion v Ostravě – Výškovicích početná skupina našich barev – 10. hráčů + 3.členové realizačního týmů + 4 fanoušci (mj. i s našim bývalým hráčem a několikanásobným mistrem republiky ve cyklistické krasojízdě v jedné osobě – s Kamilem Bartůňkem).
Cesta probíhá v poklidném tempu a zhruba patnáct minut před pátou hodinou jsme před místní sportovní halou Širůch, kde naprostá většina z nás včetně mě nikdy nebyla. Osobně mě víc baví výjezdy, na neprobádaná místa. Hala je to starší. Patří mezi asi ty nejméně moderní, které jsem za dvacet let (co navštěvuji volejbalové zápasy) viděl. Výhodou je určitě to, že je prostorná. Má malou trochu nestabilní tribunu pro cca 40 návštěvníků po vzoru extraligových volejbalistek Ostravy, které ji mají za střídačkou.
Informace o domácím klubu se získávají díky nefunkčním stránkám a neaktivnosti na sociálních sítích velmi obtížně. Podle jednoho plakátu v hale, je možné odvodit že klub možná vznikl v roce 1953. V sezonách 2012 / 2013 a 2013/2014 nakoukl tento tým i do mužské extraligy. V jednom z těchto ročníků k nim tehdy přijel k zápasu i Havířov, který měl v tu dobu v kádru naší dvojici Holiš/Zvolánek. Jinak tento tým je stabilním mužstvem v první lize. Dost často se o něm mluví jako o farmě extraligového Zlína, jehož hráči si dost často vypomáhá. Proti nám nastoupil v základu smečař Kozák a na lavičce byl ještě jeden hráč – pravděpodobně Žák.

No nic, pojďme k samotnému dění v hale. Máme po rozcvičce. Proběhne představení rozhodčích a základních sestav přes mikrofon. To je sice od místního hlasatele vše, ale musím říct, že mě to mile překvapilo a zavedl bych to osobně jako povinný prvek při pořádání domácích zápasů.

VSK Staré Město – USK Slávie OU – Volejbal Ostrava 3:2 (13, -23, 18, -18, 10)

Esa: 9:5 Chybné servisy: 14:19 Bloky: 9:7 Statistika je pouze orientační.
Čas: 99. minut / Rozhodčí: p. Šimek / p. Němeček.
Staré Město: Bláha, Kamrádek, Kittel L, Kozák, Maděra, Skyba – Dřímal (Kittel D.Kroča)
OU Ostrava: Balon, Borski, Drozd, Gramel, Štefko, Pudich – Urban (Holiš, Holiš, Rodek)

Do zápasu jdeme v červené kombinaci dresů a proti tomu, v jakém základu obvykle nastupujeme, tak i hodně pozměněnou sestavou, která během zápasu dozná několika neobvyklých kombinací. Na náhře začíná Štefko. Blok je obsazen stabilním hráčem Borským a premiéru si na tomto postu v první lize odbyl Gramel. Na smeči máme dvojici Balon / Drozd. Na účku Pudicha a na liberu tradičně Urbana.

Minule po domácím zápase proti Tesle jsem si říkal, že už nic tak hrozného jako byly poslední dva sety tohoto zápasu snad už letos neuvidím. Bohužel však po týdnu začínáme tam, kde jsme minule skončili. Brzy tak prohráváme 7:1, kdy jediný bod našich uhraje Štefko na druhou přes. V tomto setu nefunguje vůbec nic – příliš mnoho nevynucených chyb na útoku, set bez bloku či esa se taky vyhrát asi nedá. Set ukončí smečí Kozák 25:13.

Druhý set je ale vyrovnaný po celou dobu. Poprvé si jeden z týmů vybuduje trochu větší náskok po špatném útoku Maděry 13:16. Vedení se však točí z jedné strany na druhou 17:16. Po úspěšném útoku Balona vedeme 19:22 vypadá to nadějně. Naštěstí v koncovce využijeme druhý setball po kombinaci Urban – Štefko – Pudich a po výsledku 23:25 je vyrovnáno!

Třetí set se taky nevyvíjí úplně dobře. Trenér Zvolánek je nucen si vzít oddechový čas hned ze začátku 9:6. Pohodlný náskok si domácí udržují i nadále 18:14. Poté však začíná škodit svoji nepříjemnými plachtami Gramel, po kterých se Staroměstští 2x vyhodí a my naopak složíme Holišem se štěstím o pásku 18:17. Následně ale z dalších osmi rozeher uhrajeme jen jednu – nepomohou ani zásahy do sestavy. Kittel si počká na bloku na Balona a máme tu nepříjemnou situaci 25:17, kdy už je jasné, že dnešní výlet neskončí tak, jak jsme si všichni představovali.

V úvodu čtvrté sady neomylně skládá Pudich. Vypomůžeme si i blokem a tvrdou smečí Štefka 4:9. Tento náskok se jeví jako rozhodující. Domácí se nedostanou blíž než na dostřel tří bodů. Do tiebreaku se jde poté co D. Holiš parádním servisem doslova sestřelí domácí libero a je to 25:18.

Pátou rozhodující sadu (o bod navíc) nezachytíme hned na samotném začátku. Domácí se pořádně nahecují a vlítnou na nás ve velkém tempu 6:2. V tiebreaku dobře hrající Kittel upraví před změnou stran na rozdíl čtyř bodů 8:4. Na chvilku se ještě při servisech Gramela dostaneme do hry 12:10. Následné tři body si však úspěšným blokem a dvěma bodovkami Kozáka připíší domácí na svou stranu 15:10. Krátce před osmou hodinou je tak zřejmé, že místo plánovaných tří bodů si do Ostravy odvezeme pouze jeden a to je pokud chceme hrát v lepší skupině prostě málo!



Na druhý den v podstatě ve stejnou dobu vyjíždíme směr Bučovice s vědomím, že zrovna z tohoto místa se moc body nevozí. Pro mne (pokud se nepletu) to byla druhá návštěva této málo prostorné tělocvičny s nepříjemným velmi nízkým stropem. Po nepříliš povedeném výkonu z pátku jsem si říkal, že můžeme maximálně překvapit... Na druhou stranu tam šance byla. Bučovičtí totiž den předem prohráli na Tesle 0:3 a navíc mají obrovské potíže na pozici nahrávače. Mladý Červinka došel do haly o berlích a ani druhý nahrávač Masař není ve stavu, kdy by mohl nastoupit. Minulý týden na tomto postu zaskakoval Provazník. Přímo na místě nás tak čekalo překvapení v podobě startu známého bývalého nahrávače Petra Zapletala (hráč s č.4 na dresu), který narychlo přijal nabídku Bučovic a přijel riskovat své zdraví proti nám. Pojďme ale už do haly, kde se nachází stejných 17 lidí vyznávající naše barvy jako včera.



Musím začít pochvalou. Domácí nasadili moderátora, který odkomentoval (na rozdíl od včerejšího utkání) celý zápas. Starší pán měl sympatický projev a byl i v naprosto neskutečném rámusu slyšet. Věděl jsem dopředu, že na zápasy v Bučovicích chodí tak zhruba ke stovce návštěvníků, a proto jsem se na vzájemný duel těšil ještě více než obvykle. (Navíc pro můj buben je akusticky tato tělocvična dokonalá! devil) Možná právě i proto se tento zápas pravděpodobně mohl zapsal do historie jako partně nejhlučnější utkání první ligy mužů vůbec. Oba týmy to muselo pořádně nahecovat. Sám jsem zvědav, jak to bylo slyšet ze shora. To se ale určitě dozvíte z videí nebo prostřednictvím YouTube kanálu místní televize, která tam natáčí reportáže ze všech zápasů.

TJ Sokol Bučovice – USK Slávie OU – Volejbal Ostrava 3:1 (23, -22, 18, 21)

Esa: 9:9 Chybné servisy: 13:21  Bloky: 9:7 Statistika je pouze orientační.
Čas / Rozhodčí: p. Němeček / p. Ostranský.
Bučovice: Jelínek, Mlčúch, Mrázek, Neubauer, Perry, Zapletal – Kovařík ( Kop, Minda)
Ostrava: Balon, Borski, Gramel, Holiš D, Pudich, Štefko – Rodek ( Drozd, Holiš P.)

Zkoušení různých prvoligových variant naší základní sestavy pokračovalo i na druhý den. Odlišný dres libera s číslem dvacet oblékl (jinak smečař) Honza Rodek.
První set se odvíjí dvakrát ve stejné režii, kdy si domácí Sokol vybuduje 2x tří bodový náskok, který hned my zlikvidujeme  11:8 / 13:10.  U domácích skládá Převážně univerzál Perry u nás se mu snaží sekundovat především dobře hrající Balon. Od stavu 17:17 se přelévá vedení ze strany na stranu. Následně se prosazuje dvakrát podáním D. Holiš a středem blokař Borski 17:20. Následně se ale nedokážeme prosadit na útoku a domácí otáčí na 22:21. V ten okamžik je tu snad poslední možná varianta, kterou jsem ještě neviděl, a to je změna na postu blokaře, kde Gramela dnes nahazuje Drozd. Za stavu 22:22 se prosadí technickým úderem Neubauer a my naopak kazíme 24:22. Konec setu ještě na chvíli oddálíme – na síti se pohotově zorientuje Drozd - následně však Balon kazí servis a první sada je u konce tím nejmenším možným bodovým rozdílem 25:23.

Klíčovým momentem sady druhé je série Štefka na podání 9:10 – 9:14. V ten okamžik předvádíme parádní volejbal, kdy nemáme problém bodovat kýmkoliv 18:23. Koncovku nám ještě zkomplikuje dnes výborně hrající Perry a trojblok domácích 21:23. Ještě že Mrázek vyhodí servis mimo – následně boduje Jelínek, ale i ten servis naštěstí pokazí 22:25.



Třetí sada tohoto zápasu se láme od stavu 12:10. Na palubovce dominuje domácí Perry naopak naše útoky končí na blocích domácích borců 15:10. Za stavu 19:14 dojde k dramatické situaci - pokračuje černá série místních nahrávačů, kdy se zraní i zaskakující Petr Zapletal, jenž se sebezapřením dohraje ještě tento set. Osobně jsem tento okamžik považoval za klíčový faktor možné otočky v zápase, nicméně Bučovice i ve zbytku setu jsou především díky nezastavitelnému Perrymu tím lepším týmem na palubovce 25:18.

Otázka, kdo bude po zbytku zápasu nahrávat vyřešilo domácí trenérské duo nominací Kopa na tento post. Situaci nám definitivně zkomplikuje jedno postavení, kdy nejsme schopni odztrátovat 9:10 – 14:10. Tenhle stav v kombinaci s Perrym který složí 5/6 bodovek v koncovce znamená definitivní konec nadějí pro dnešek 25:21 = 3:1 na sety.
Víkend tak končíme se ziskem jednoho bodu.



Ostatní výsledky 3. a 4. kola (22-23.10)
Tesla Brno – TJ Sokol Bučovice 3:0 (24, 21, 23)
Tesla Brno – TJ Spartak Velké Meziříčí 3:1 (25, -18, 19, 22)

Aktuální situace:
Čtyři získané body po polovině odehraných zápasů našeho mužstva je prostě málo. V základní fázi totiž pouze dva nejlepší celky z každé skupiny + dva nejlepší celky z třetích míst postupují do skupiny 1-8. Zbytek čeká skupina o záchranu o 9 -15 místo a té jsme bohužel o dost blíže. Nic ale není ještě ztraceno. Uvidíme, co přinesou následující kola. Každý bod je a bude cenný. Zároveň bude dost záležet i na výsledcích ostatních skupin.

Program:
Další dvojzápas odehrajeme na Jižní Moravě až 12. – 13. listopadu. V pátek 12.11.2021 od 19:00 hrajeme na palubovce Tesly Brno. Na druhý den absolvujme nejdelší výlet první fáze první ligy, a to do Velkého Meziříčí. Zápas začíná úderem 18. hodiny.