Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Každý den je jiný Muži

​Každý den je jiný

O víkendu 18. a 19.3.2022 nás čekalo v pořadí již páté a šesté měření sil v naší premiérové sezoně první národní ligy proti týmu VSK Staré Město.

Tento název je však pouze orientační. Více by odpovídal název třeba „VSK Orange Zlín“. Proč?! Tento tým využívá v klíčové závěrečné fázi soutěže cizí nadějné hráče (vlastní asi už nemají) + trenéra a z jednoho místního Ostravského klubu (Provazník z BV se tak po působení v týmu Bučovic objevil jako trenér Starého Města…). Tento klub využívá borce z extraligového Zlína, což není překvapení, poněvadž tento tým je jejich farmou. Po posledním místě a konci extraligového ročníku, je jejich sil však využíváno více než normálně (v zápase nastoupil prakticky jen jeden hráč Starého Města – blokař).
Pro zajímavost základní sestava:
Pátek: 4x Zlín. 2x BV Ostrava. 1x Staré Město - Sobota: 4x Zlín. 2x BV Ostrava. Hráč 13 Mackovík ? (Napajedla).
Vzájemná Bilance:
Ostrava – Staré Město 3:1 na zápasy při poměru setů 11:6.
 V pátek 18.3. jsme vyrazili ve dvanácti lidech směr Širůch. Po menší odbočce na benzínové pumpě, jsme na místo konání dorazili s dostatečným časovým předstihem. Lehce po půl páté. V šatně před zápasem, jsem překvapivě dostal možnost zvolit barvu dresů pro tento zápas 😊. Zvolil jsem starší typ / a to barvu červenou. Bohužel proherní. Pojďme už k samotnému utkání.

VSK Staré Město vs. USK Slávie OU – Volejbal Ostrava 3:0 (16, 24, 21)

Esa: 5:5 Chybné servisy: 13:17 Bloky: 4:5 – Statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Ostranský / p. Němeček Čas: 71. minut.
Staré Město: Šulc, Žák, Skyba, Fabikovič, Gálík, Kozák – Struška (Roman, Sztolarik).
Ostrava: Štefko, Borski, Holiš D, Pudich, Balon, Štika – Urban (Holiš P, Rodek).

Vstup do zápasu je pro domácí tým parádní a hned zkraje po servisech Šulce jdou do vedení 6:0. My si vybojujeme sami bod až v deváté rozehře přes Balona 7:2. Jediné, co funguje aspoň trošku, je kombinace Štefko – Borski 11:7. Servis nám nefunguje a osm chyb za set je prostě hodně… 13:8. Po technickém úderu Balona a esu Štiky se na malý okamžik dostaneme zpět do setu 15:13. Vzápětí však jde na servis domácí hráč číslo osmnáct Gálík a jsme tam, kde jsme byli. Nejsme schopni složit míč, naopak jediný opravdový hráč Staráku (kapitán Skyba) potvrzuje domácí tlak 18:13. Set ukončuje Holišův útok mimo 25:16. Pro žaludeční potíže Dan Holiš střídá a do zápasu již tento den nezasáhne. sad

Druhý set má zápletku od začátku do konce. Opět nás však trápí špatná útočná fáze 18:14. Provizorní hlavní kouč Procházka točí sestavou. Do hry se dostává postupně Rodek i nahrávač Holiš. Za stavu 20:18 necháme zbytečně (trestuhodně) bez zájmu padnout míč na naši palubovku a nevypadá to dobře a místo -1 jsme -3, tj. zase = 21:18. Servisy Štiky jsou však výborným základem pro následujících pět bodů a když po dobré obraně v poli složíme Pudichem, jdeme do vedení 21:23! Domácímu realizačnímu týmu vyjde střídání, kdy na servis pošlou speciálně Romana 23:23. V Koncovce naopak zkazíme servis my. Poté zaboduje tvrdým útokem asi nejlepší hráč zápasu Fabikovič a je vymalováno 26:24. Na naší lavičce je cítit obrovská frustrace. Včetně vzteklým hozením flašky o podlahu.

I začátek třetího setu je vyrovnaný. Servis nás však trápí i nadále a zkazíme hned čtyři za sebou. Od vytlučených bloků Rodka na 9:9 se na aspoň vyrovnaný stav již nedostaneme. V průběhu setu ztrácíme i čtyři body, ale v koncovce je ještě šance na otočku. Jenže od stavu 21:20 přichází další naše zbytečné chyby a je tak jasné, že zpátky do Ostravy odjedeme tentokrát bez bodového zisku 25:21 = 3:0 na sety.

Doma jsme kolem deváté hodiny večerní s vědomím, že musíme na tento nepovedený zápas rychle zapomenout. Zítra se začíná zase od nuly. V sobotním zápase jsme změnili jak barvu dresů, tak i smečaře a libero v základní sedmičce. Zápas, který se odehrává v Nové Běle některé z hostujících hráčů překvapí již vstupem do samotné tělocvičny, kdy je celkem dost chladno. Sami však uznají (aspoň ti ze Zlína), že jsou na to zvyklí.

USK Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. VSK Staré Město 3:1 (26, 23, -17, 21)

Esa: 5:9 Chybné servisy: 21:10 Bloky: 5:13 – Statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Duda / p. Capáková Čas: 109. minut.
Ostrava: Štefko, Borski, Holiš D, Pudich, Štika, Drozd – Rodek (Balon).
Staré Město: Šulc, Žák, Mackovík, Fabikovič, Gálík, Kozák – Struška (Roman, Sztolarik).

Začátek zápasu kopíruje ten předchozí. Špatný příjem + se prosazuje hostující Kozák 2:6 / 7:11. Náš výkon se ale postupně zlepšuje a nutíme soupeře si vzít dva oddechové časy v krátké době – při servisech Holiše se dostaneme k trháku 17:13. Důležité body přidává na naše konto Drozd 20:16. V koncovce je však stav znovu srovnaný 21:21. Oba týmy se přetahují o každý bod, kdy se nám nedaří dát servis. Nakonec se nám podaří využít po dobré obraně v poli a následném útoku Holiše čtvrtý setball a první set je tak doma 28:26.

Druhý set je po většinu herního času v plné naší režii. Při servisu Drozda se srazí dva hostující hráči. Následuje bodový útok Pudicha, a naopak chyba Staroměstských na útoku 13:8. V útoku v této fázi zápasu složíme opravdu vše a nic nenasvědčuje možnému dramatu 18:11. Následně však složíme při jednom postavení (servisech Fabikoviče) až na po šesté Pudichem 19:16. Náš náskok se i nadále tenčí bod po bodu, a dokonce i pár sekund se dostaneme do mínusového stavu 21:22. V koncovce ale naštěstí dominuje domácí smečař Dan Holiš a naopak Fabikovičův útok jde mimo a i druhý set vyhráváme nejmenším možným bodovým rozdílem – tentokrát 25:23 = 2:0 na sety !

Klíčovým momentem sady třetí je servis Kozáka, ty jsou základem naší neproduktivity 15:17 – 15:21. Set ukončí bodový blok Gálíka 17:25.

Čtvrtá sada je vyrovnaná jen do stavu 9:9. Následně se prosadíme 2x Holišem a 1x Štikou, který je úspěšný i na síti v přetlačování míče jeden na jednoho 12:9. Přítomní diváci v hale vidí jeden domácí bod za druhým 20:13. Jenže z dalších devíti rozeher uhrajeme pouze dva body a sami si tak komplikujme již vyhraný zápas 22:20. Naštěstí se pak prosadí středák Štika 23:20.  Drozdův útok je se štěstím tečován do autu 24:21. Hosté jsou v následné rozehře v síti a dvě minuty před 13. hodinou tak můžeme slavit velmi cenné tři body k cestě za záchranou soutěže 25:21 = 3:1 na sety!!! cheeky

Ostatní výsledky (16.–18.3 2022)
MFF Praha – ČZU Praha 2:3 ( -20, 20, 21, -17, -13)
ČZU Praha – MFF Praha 3:0 ( 15, 14, 21)

Tabulka ( skupina o 11 – 15. místo):
1. ČZU Praha 35b. 2. Ostrava 28b. 3. Česká Lípa 25b. 4. Staré Město 18b. 5. MFF Praha 8b.

Družstva na 3. (13.) a 4. (14.) čeká baráž s vítězi druholigových skupin o setrvání v první lize. Poslední tým (15.) čeká automatický sestup.
Pohled na tabulku je nadějný 😊. Oproti České Lípě máme tři body náskok, lepší poměr setů a navíc i vzájemný zápas na domácí palubovce. Pokud počítám správně, tak po dalším dvojkole můžeme být teoreticky při shodě výsledků zachráněni:
A) Musíme zvítězit za 3b na hřišti na MFF Praha.
B) Česká Lípa nebude bodovat ani na ČZU Praha ani ve Starém Městě.
Staré Město už nemůže skončit lépe než třetí. V případě tří výher za tři body totiž skončí nejlépe na 27 body. My už teď máme o bod více!
Dnes 19.3. se taky odehrálo rozhodující semifinále první ligy. Domácí Benátky porazili Hradec Králové 3:0  a celou sérii 3:2 na zápasy. Jejich finálovým protivníkem bude: TJ Sokol Bučovice.

Program:
Druhý dubnový den nás čeká cesta do hlavního města naší republiky. Čeká nás zápas v Praze – Hostivaři proti místnímu MFF Praha. Začátek v 18:00.

Ostrava !!!