Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Padesát na padesát Muži

​Padesát na padesát

V pátek 15.10. 2021 jsme domácím zápasem v Nové Bělé začali psát naši prvoligovou klubovou historii.

Ani ne 48 hodin poté, co jsme vypadli v Českém poháru, jsme přivítali na své palubovce pohárového rivala z Velkého Meziříčí, který přivezl do Ostravy trenér Petr Juda. Ten dovedl v minulosti českou kadetskou reprezentaci ke čtvrtému místu na MS v Thajsku a pokud jsou údaje na internetu správné, tak letos si na své konto připisuje již úctyhodný čtyřicátý trenérský rok. Ten se mohl tentokrát oproti poháru spolehnout i na hráče Stanislava, jenž mi z předchozích bitev zůstal, díky svým kvalitním výkonům, v paměti. Dalším zajímavým hráčem tohoto mužstva je Pavlovský, který figuruje na soupisce extraligového Zlína. Ten třeba v posledním zápase proti Beskydům útočil s úspěšností 44 procent.

Vzájemná bilance: Před tímto zápasem jsme se s Velkým Meziříčím potkali 3x – vždy ve skupinové fázi Českého poháru. Bilance byla 2:1 pro naše kluky. První zápas jsme před dvěma roky prohráli 0:3 na sety. Vloni jsme si připsali výhry 3:2 a letos 3:1. Takže sestupná řada v počtu uhraných setů našeho protivníka mohla klidně pokračovat směrem dolů a nikomu by to nevadilo. Důležitý jsou však především body a ty jsem očekával na začátek všechny tři.

USK Slávie OU – Volejbal Ostrava  / TJ Spartak Velké Meziříčí 3:0 (24, 21, 15)

Esa: 11:4 Chybné servisy: 12:12 Bloky: 7:3
Čas: 77 minut.
OU Ostrava : Borski, Drozd, Holiš D, Pudich, Zamazal, Štefko – Urban ( Holiš P)
VelMez : Huryta, Pavlovský, Pospíšil, Smetana, Pospíšil, Šimek – Slavík ( Benáček, Kučera, Medek, Kopecký)



Do zápasu jsme tentokrát nastoupili v červené barvě a oproti středě s jednou změnou v základní sestavě. Na palubovce tak přítomní diváci mohli vidět našeho univerzála – hráče s největším výskokem a s obrovskou ranou Dalibora Pudicha.
Ze začátku oba dva týmy pravidelně ztrátují. Oba nahrávači (jak náš Štefko tak i hostující Šimek) se prosadí na druhou přes. Po celou dobu dobře hrající Štefko si připíše dva přímé body na podání. Následuje bodový útok a blok Pudicha a je tady náskok 10:6. Servis nám funguje i nadále a nemáme problém ani na útoku třeba Drozdem 16:11. Následuje však přesně stejná situace, jako v zápasu s Ostravou, kdy v jednom postavení nejsme schopni prostě otočit. Jestli je to vždy to samé si nevybavím, ale stalo nám to již 3x během dvou dnů  - 16:16. Máme tu však již třetí a čtvrté eso nahrávače Štefka 19:16 - timeout hosté! Ten zafungoval a Pavlovský znovu srovná na 19:19 a koncovka tak nečekaně bude pořádné drama. Jde se bod po bodu na obou stranách až do stavu 24:24, kdy si zaútočí Štefko a následně zablokuje dvojice Pudich – Zamazal. První důležitý set tak končí v náš prospěch 26:24!



V druhém setu si důležitý náskok vybudujeme od stavu 9:8 na 13:8 Pudich dobře servíruje. Zákrokem v poli se blýskne Urban, což dává základ bodu  Borského – jsme efektivnější! Další série je při podání Drozda 13:11 – 19:11 a vypadá to na pohodlný zisk druhé sady. VelMez se však nevzdává a ukrajuje z našeho náskoku bod po bodu až na 23:21 po bodu Stanislava. Set nakonec ukončíme přes Holiše 25:21.

Ve třetím setu u hostů zůstali v základní sestavě pouze dva hráči ze začátku zápasu. Přítomní diváci vidí demolici soupeře a nakonec vyhrajeme propastným rozdílem deseti bodů 25:15  a celkově tak 3:0 na sety!!! (Někteří hostující hráči při odchodu z haly mezi sebou mluvili o tom, jak jejich výkon byl podle nich dnes tragický.)



Na druhý den jsme hodinu před polednem hostili tým Jihomoravských mladíků alias Teslu Brno. Tým vedený zkušeným brněnským trenérem Šamšulou měl včera volno a tak to pro ně to byla letošní premiéra. Osobně jsem očekával těžší zápas než v pátek.

USK Slávie OU – Volejbal Ostrava  / Tesla Brno 1:3 (20, -21, -14, -14)

Esa: 3:6 Chybné servisy: 22:22 Bloky: 4:13
Čas: 81 minut.
OU Ostrava : Borski, Drozd, Holiš D, Pudich, Zamazal, Štefko – Urban (Balon, Holiš P, Rodek)
Tesla Brno : Benko, Bukáček, Jehlička, Kočvara, Lamač, Tesař – Špelda ( Jehlička)



Tentokrát jsme zvolili modrou kombinaci s tím, že vítězná sestava se nemění. Na soupeře vlétneme ve velkém stylu. Hosté se často dopouští technických chyb. Naopak nám se daří útočit např. přes Drozda 9:4. Efektivita v útoku je jednoznačně na naší straně 17:11. Za stavu 20:15 odstoupí ze hřiště Dan Holiš a už se na palubovku dnes nepodívá. Set skončí dvojblokem Rodek – Zamazal 25:20.

Druhý set je vyrovnaný. Hosté jakoby si už zvykly na nové prostředí. Už vypadají energetičtěji. V prvním setu se na nich možná taky projevila únava z takřka dvouhodinové cesty. Do stavu 21:21 nelze říct, kdo pro sebe set urve. Naše hra se ve špatný moment začne bortit jako domeček z karet. Děláme hloupé chyby a body Brnu doslova darujeme. Set ukončí hostující čtyřka Kočvara 21:25  = 1:1 na sety.

Třetí a čtvrtý set je v podstatě totožný – nechytneme hned začátky 2:5. Předvedená hra se mi těžko skousává. Nikomu se nedaří natolik, aby svým výkonem nakopnul tým k možné otočce. V obou setech uhrajeme mizerných čtrnáct bodů. Jsme poraženi a víkend tak zakončíme ziskem tří bodů z možných šesti.



Zhodnocení obou dnů z úst Ing. Ivana Capa
Páteční úvodní zápas 1. ligy mužů byl z naší strany jedním slovem famózní! Mělo to drive a naši hráči celé utkání ve velké pohodě. Sobotní utkání ukázalo, že když povolíme tlak, tak soupeř plný mladých hráčů hladových po vítězství je schopen hrát tak obětavě, že dostat míč na palubovku byl pro nás nečekaný problém. My jsme od druhého setu (po odstoupení naší hlavní opory na útoku Dana Holiše) působili poněkud unaveným dojmem (pro čerstvé Brno to byl první zápas) a začali jsme dělat hloupé chyby, které soupeř využil.

Ostatní výsledky 1. a 2. kola ( 15 – 16.10):
TJ Sokol Bučovice – VSK Staré Město 3:0 (23, 9, 17)
TJ Spartak Velké Meziříčí – VSK Staré Město 3:0 (23, 20, 18)

Program:
V pátek 22.10.2021 od 18:00 odehrajeme zápas ve Starém Městě v Městské sportovní hale Širůch, kde se v minulosti hrála i extraliga mužů. O 24 hodin později se pokusíme popasovat s pravděpodobně s nejsilnějším týmem skupiny (a z jejich netypicky nízkým stropem) v ZŠ v Bučovicích.

Držte nám na dálku palce! Reportáž z míst činu samozřejmě zveřejníme 😊.

(Fotky z pátečního úvodního zápasu 1. ligy mužů najdete v naší Fotogalerii - autor Lukáš Ston.)