Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

1. liga je opět naše! Muži

1. liga je opět naše!

(12.4.2022 AKTUALIZOVÁNO!) O setrvání v 1. lize mužů bez nutnosti baráže jsme rozhodli v pro nás předposledním zápase už v pátek!

Druhý dubnový víkend hostila hala v Nové Bělé extrémně důležité zápasy o setrvání v národní lize mužů pro ročník 2022 / 2023.
V pátek jsme přivítali hosty a přímé konkurenty o 2. pozici ve skupině o 11. – 15. místo a to celek: TJ Lokomotiva Česká Lípa. Před tímto zápasem měla obě družstva totožný počet 28 bodů. Malou výhodou našich barev byl lepší poměr setů, a tak se jednoduchou matematikou dalo vypočíst, že jakákoliv tří bodová výhra se = přímá záchrana. Osobně jsem byl překvapen, že hostující mužstvo přijelo tak k důležitému zápasu pouze v osmi lidech.
Malá poznámka: při zaplacení dobrovolného vstupné, jste mohli po oba dny vyhrát zajímavé a hodnotné ceny – šťastných výherců bylo tentokrát hodně!

USK Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. TJ Lokomotiva Česká Lípa 3:1 ( -23, 17, 22, 20 )

Vzájemné zápasy: Doma: 3:0 / Venku: 2:3 a 3:2.
Esa: 9:10 Chybné podání: 18:19 Bloky: 8:12 – Statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Duda / p. Košnovský.  Čas: 87. minut.
Ostrava: Borski, Drozd, Holiš D, Pudich, Štefko, Štika – Urban.

Úvodní set tohoto duelu rozhodne až samotná koncovka při stavu 23:23. Do té doby vedeme chvilku my a chvilku oni. Ne však více než o dva body. Trápíme se dost na servisu a při stavu 12:12 je šest jich pokažených až příliš. Dvě nevynucené chyby našeho smečaře znamenají zisk prvního setu pro hosty 23:25.

Vyrovnaná bitva pokračuje i v sadě číslo dvě. I přesto, že většina z našich hráčů má problém složit 2x za sebou. Pořád jsme, ale efektivnější. Třeba po pohotovém útoku Dana Holiše na síti 11:8. Po prvním našem esu v zápase (Borského) to vypadá nadějně 13:8. Stejnou mincí odpoví hostující hráč č.2., jehož servisy nám dělají po celou dobu značné problémy. Podle fotky by to mohl být nahrávač Beneš, který zaznamená až šest přímých bodů v zápase - 13:11.  Z 18:13 je brzy 18:16 a my střídáme univerzála a střídající Kuba Balon, který svým hecování a podařenými útoky naši hru oživí. Toto střídání se jeví jako jeden z klíčových prvků zápasu! Time out naší trenérské dvojice zafungoval. Česko Lipští dělají chybu za chybou 21:16. Set ukončí bodový jednoblok Štefka a je srovnáno 25:17.

V začátku třetí sady nám hosté hned odskakují 3:8 / 6:11. Základem naší vítězné otočky jsou ale drtivé servisy Holiše, kdy se vracíme zpět do zápasu 11:11. A o chvilku později i Drozda, kdy set přelomíme na naši stranu 16:15 – 19:15. Koncovku přes menší problémy (uhrajeme až čtvrtý setbol) dohrajeme přes Balona 25:22 a je to 2:1 na sety!

V setu posledním nám možná už psychicky zlomený soupeř neklade přílišný odpor a vítězíme s přehledem 25:20. Je dobojováno a po výsledku 3:1 je jasné, že Ostrava uvidí prvoligový volejbal i v nadcházejícím soutěžním ročníku 😊!!!






Na druhý den v pravé poledne se uskutečnil první a zároveň poslední zápas této sezony, kdy prakticky o výsledek už ani moc nešlo. V uvolněném zápase jsme nastoupili s hráči, kteří většinou nehrají celý zápas a nenastupují v základní šestce. Dana Holiše naši trenéři pošetřili a dvojice Š+ Š ( Štefko – Štika) se mihla na hřišti jen na pár výměn.

USK Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. TJ ČZU Praha 2:3 ( 22, -20, 22, -29, -11)

Vzájemné zápasy: Doma: 1:3 / Venku: 3:1 a 3:2.
Esa: 7:11 Chybné podání: 22:22 Bloky: 5:7 – Statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Košnovský / p. Duda.  Čas: 117. minut.
Ostrava: Balon, Borski, Drozd, Gramel, Holiš P, Pudich, - Urban (Štefko, Štika).

Úvod prvního setu je vyrovnaný a ani jedno z mužstev si nevybuduje náskok 5:5. Jsme zatím efektivnější na útoku ať už přes Dáju Pudicha, který se prosadí typicky ranou z velkého výskoku či po pěkné kombinaci Petr Holiš – Kuba Balon 9:6. Po sportovně přiznané teči jednoho z našich hráčů budeme muset tvořit náš náskok v podstatě od začátku 11:10, což se daří hned vzápětí při servisech Holiše 15:10. Daří se i souhra středem 22:18. Set ukončí technický prohřešek – hosté v síti 25:22. Zajímavostí je odehraný set bez jediného esa a dokonce i bez oddechového času.

První eso zápasu padne až při šestnácté rozehře druhé sady – Borski 8:8. Do koncovky se po úlívce Holiše jde za stavu 17:17.  Následně nejsme schopni 4x odztrátovat při jednom postavení 17:21 a první timeout zápasu jde na konto domácích hráčů. Set končí Pudichovým útokem mimo 20:25 a je srovnáno na 1:1 na sety.

Průběh třetí sady: 1:3 / 7:5 / 11:11 / 18:15 / 18:18 / 20:20. V koncovce dominujeme lepší obranou v poli, při které dobře útočíme až Pudich razantně ukončí třetí set 25:22.

Průběh čtvrté sady: 3:1 / 8:8 / 12:9 / 15:15 / 19:19 / 22:22. V nervy drásající koncovce se přelívá vedení ze strany na stranu. My dokonce neproměníme tři matchbally na 3:1. Hosté z ČZU svůj čtvrtý setball naopak ano 29:31.  Volejbalový maraton bude pokračovat rozhodujícím setem, který je tak i posledním v sezoně a tu nikdo přece porážkou končit nechce.

Pátý set nakonec prohrajeme 11:15  a přesně ve 14:09  je pro letošek dobojováno! ČZU Praha jsme tak sice neporazili ani na počtvrté, ale to dnes není podstatné, protože již v pátek jsme dosáhli svého cíle (a navíc si dnes všichni z lavičky zahráli).

Ostatní výsledky tabulky o udržení: (8. – 9. 4. 2022):
Staré Město – ČZU Praha 2:3 ( 21, 22, -20, -21, -16 )
Česká Lípa – MFF Praha 2:3 ( -23, -16, 16, 21, -9)

Konečná tabulka skupiny o 11. – 15. místo:

1. ČZU Praha                                                 42b
2. USK Slávie OU – Volejbal Ostrava       32b
3. Česká Lípa                                                 29b
4. Staré Město                                                19b
5. MFF Praha                                                 16b.

Družstva na 3. (13. Česká Lípa) a 4. (14. Staré Město) čeká baráž o udržení v soutěži. Poslední tým (15. MFF Praha) padá automaticky směr druhá liga.
A jak to vlastně celé v 1. lize mužů letos dopadlo?

V pátém rozhodujícím finále porazily Benátky doma Bučovice 3:0 ( 21, 25, 21) a celou sérii tak ovládli v poměru 3:2 na zápasy. Gratulujeme postupujícímu do Extraligy mužů, ale i Sokolu Bučovice k vynikajícímu výsledku 😊!

Konečné pořadí první národní ligy mužů 2021 / 2022.
1.Benátky. 2. Bučovice. 3. Dobřichovice. 4. Hradec Králové. 5. Tesla Brno. 6. EGE České Budějovice. 7. Plzeň. 8. Velké Meziříčí. 9. Lvi Praha B. 10. Liberec B. 11. ČZU Praha. 12. USK Slávie OU – Volejbal Ostrava. 13. Česká Lípa. 14. Staré Město. 15. MFF Praha.

Celkový pohled na kompletní sezonu 2021 / 2022

Do celkově šesté (a kvůli covidu historicky první prvoligové) sezony jsme vstoupili v létě na turnaji v Bojkovicích, kde jsme obhajovali loňský celkový triumf. Letošní finálové umístění (skončili jsme 2.) potvrdilo fakt, že se nám na tomto dobře organizovaném turnaji daří.

V září jsme odehráli v Novém Jičíně velmi povedenou kvalifikaci Českého poháru, kdy jsme zvítězili ve všech třech zápasech a ztratili pouze jeden set! Přesně po roce se tak mohl odehrát historicky první zápas proti extraligovému týmu a to VK Ostrava (loni se VK Ostrava tomu zápasu kvůli covidu na poslední chvíli vyhnulo). Zápas, na který jsme se všichni těšili, přilákal do haly v Nové Bělé osm desítek fanoušků, kteří mohli vyhrát i zajímavé ceny. Co se týká samotného zápasu tak jsme měli na víc 😊.

V období 15. 10. 2021 – 9. 4. 2022 jsme při naši první národní lize odehráli celkem 28 zápasů. S vyrovnanou bilancí výher a porážek 14:14. V úvodní kvalifikační „moravské“ skupině nám chyběl na postup mezi nejlepší osmičku soutěže pouze jeden bod! Tady je to je obrovská škoda a asi už se nemá cenu podivovat nad neuvěřitelným posledním vítězstvím Velkého Meziříčí nad jasným favoritem Teslou Brno… Mohli jsme v klidu skončit soutěžní ročník v únoru nejhůře jako 8. a nemuseli jsme tak řešit nebezpečí baráže až do posledního možného herního víkendu. Jsem přesvědčen otom, že pokud by se Mates Štika vrátil ze zahraničního pobytu dříve, tak jsme v horní polovičce tabulky byli my! V konečné fázi se totiž opět zařadil mezi opory mužstva a působil i jako hlavní hecíř. Možná právě ty emoce nám někdy chyběly.

Nakonec jsme skončili na celkové 12. pozici, což osobně nelze brát jako úspěch. Na druhou stranu jsme se pevně ukotvili v druhé nejvyšší celostátní soutěži (v 1. lize mužů). Poznali jsme po letech zase nové místa v republice a setkali jsme se s jinými typy mužstev. Věříme, že budeme stoupat už jen směr nahoru.

Co se týká moji osobní návštěvy na zápasech nebylo to tak oslnivé jako v minulých letech. Doma bych dal komplet všech čtrnáct zápasů nebýt menší covidové virózy, kdy jsem musel nerad vynechat v úvodní fázi domácí dvojzápas proti Staráku a Bučovicím. Venku jsem navštívil: 1x Kojetín / 1x Bučovice a 2x Staré Město.

Rád bych zde také poděkoval všem divákům, kteří letos chodili v lepších počtech než v letech minulých. Poděkování patří také všem, kteří se podílí na chodu klubu jak finančně, tak třeba pomocí při organizaci zápasů 😊.

Závěrečné zhodnocení prezidenta klubu Ing. Ivana Capa:

"Vyzkoušeli jsme si 1. ligu mužů a jsem rád, že jsme sebe (ale i některé škarohlídy) přesvědčili, že na tuto druhou nejvyšší soutěž mužů máme!
Ze sportovního hlediska ale nevidím férovost a logiku v možnosti angažování hráčů z jiných klubů (často extraligových) v závěru soutěže. Chápu, když mladí hráči mají možnost využít střídavých startů a nastoupit za svůj „B“ tým v nižší soutěži, ale výsměchem jsou „divoké“ starty za cizí týmy! Jako příklad uvedu složení týmu ze Starého Města v posledním vzájemném zápase, kde ze stabilní soupisky hráčů, proti kterým jsme v průběhu sezóny bojovali, zůstal jen jeden jediný hráč! Tým doplnili „extraligáči“ ze Zlína a Beskyd a jako trenér tam přišel nějaký Provazník… (přitom na závěr základní části nastoupil proti nám jako nahrávač v týmu Bučovic) – a stejně jsme nakonec doma porazili "Starák" 3:1!
Jsem ale i zklamán PAPALÁŠSKÝM přístupem vedení ČVS k organizování této soutěže v příštím roce, kdy svaz kašle na názory klubů a opět má bez jakékoliv diskuse dojít k návratu k (pro moravské týmy) diskriminujícímu formátu soutěže, který jim účast prodraží. K zamyšlení pro šéfy prvoligových klubů je i fakt, že je to snad jediná soutěž, na kterou nezískáte odnikud finanční dotaci a tak tuto hodně finančně náročnou soutěž táhnou kluby prakticky ze svého (a ČVS to má na háku a nic pro to nedělá…)
Celkově jsem ale s naší první sezónou v 1. lize mužů spokojen."