Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

8 zápasů = 8 výher Muži

8 zápasů = 8 výher

První říjnovou sobotu začal pro náš A tým mužů nový soutěžní ročník 2022 / 2023. Z důvodů, jež byly zmíněny v jiném článku na našem webu, tak bohužel tam, kde jsme před sedmi lety začali a to v moravskoslezském přeboru.

Cíl této sezony je tak předem dán dopředu. Vyhrát tuto soutěž a následně uspět v baráži o druhou ligu. Jak bude náročný první krok? Dle mého názoru jsme jasným favoritem soutěže, kdy prakticky jediným konkurence schopným týmem (což se ukazuje) by měla být rezerva extraligové Ostravy.

Jak vlastně aktuálně vypadá soupiska našeho týmu?
Z prvoligové soupisky zůstali: Borski Michal, Drozd Josef (ten jako jediný zůstal na prvoligové soupisce a to celku: TJ Sokol Bučovice), Gramel Dan, Holiš Daniel, Holiš Petr, Pudich Dalibor, Urban Michal.
V týmu už dříve působili nebo aspoň s námi trénovali: Cap Daniel, Holan Jan, Hrbáč Michal, Kolář David, Procházka Martin – Jediný člen, který stál se mnou při vzniku klubu. Velkým plusem je návrat univerzála Kuby Štefka 😊.
Odešli: Jakub Balon ( Morávka). Jan Štefko (Vídeň) Honza Rodek (ze zdravotních důvodu přerušil svou volejbalovou kariéru) a Matěj Zamazal ( Kojetín – VŠB Ostrava).
Na soupisce není momentálně ani blokařská opora Matěj Štika.

Do samotné soutěže jsme vstoupili na 100 %. Nejprve jsme vyrazili k prvnímu výjezdu do Kylešovic, kde jsme vyhráli 0:3 ( -13, -12, -21 ) a 0:3 ( -15, -17, -18). O týden později jsme na domácí palubovce přivítali chlapy z Hlučína a ti nás taky neobrali o žádný bod 3:1 ( 21, -21, 13, 11) a 3:0 ( 17, 19, 18).

Pro mě osobně začalo volejbalové dění až minulý víkend (15.10.2022) výletem na dvojzápas do Pstruží. Předchozích jedenáct dní, kdy se to krylo s prvními dvěma dvojutkáními, jsem trávil po boku světových hvězd v Ostravar aréně. Mimochodem po finálové interview Igy Swiatek ve vyprodané hale - to byl jeden z nejvíce emocionálních zážitků ve sportu, což jsem kdy zažil. Tenis však skončil a tak je už čas se naplno věnovat klubu, na kterém mi pořád záleží a pomoci mu k dalším úspěchům – ať už po stránce fanouškovské tak i redaktorské.
Výlet do Pstruží začal netradičně srazem u jednoho nákupního centra v Ostravě – Hrabové krátce po půl deváté se na něm sešlo devět lidí. Cesta trvá cca půlhodinku a jsme na místě. Chvíli poté dorazí na místo i dvojice Brušperských Danů, kdy ten mladší má v tento den narozeniny – gratulujeme 😊.

Pstruží je obec, která se nachází v okrese Frýdek – Místek. Obec se nachází na východním svahu Ondřejníku. Na jeho vrcholu pramení celkem pět potoků, které obcí protékají a vlévají se do řeky Ostravice. Aktuální počet obyvatel je lehce nad tisíc.
Tělocvična základní školy, je ve své podstatě podle předpokladů. Omezený prostor na servis – nižší strop – menší šatna. Pozitivem je zrekonstruované zázemí sprch a toalet.

Co říct k našemu hostiteli
V dosavadních čtyřech zápasech získali jeden bod za pětisetovou prohru v Odrách. V loňské sezoně tento tým získal ve dvaceti osmi zápasech 49 bodů a obsadil bramborovou pozici. Soupiska je pro mě hráčsky neznámá. Hráči mě zaujali mimochodem ale tím, že 6 ze 7 hráčů mělo stejný typ tenisek. Ten sedmý zůstal u stejné firmy, ale zvolil jinačí odstín. Je však už deset hodin a samotný dvojutkání může začít.

TJ Sokol Pstruží – Slávie OU – Volejbal Ostrava 0:3 ( -13, -19, -14)
TJ Sokol Pstruží – Slávie OU – Volejbal Ostrava 1:3 ( 21, -21, -16, -9)

Esa: 3:6 a 3:14 Chybné servisy: 6:9 a 7:9 Bloky: 3:9 a 9:7
Rozhodčí: p. Sokol. – Statistika je pouze orientační.
Pstruží: Kotek Lukáš, Kotek Miroslav, Matula, Pavelek, Stoklasa, Večeřa, Říhošek.
Ostrava: Borski (smeč) Drozd (smeč) Gramel (blok) Holan (blok) Procházka ( nahrávač) Pudich (univerzál) – Urban. Ve druhém zápase nastoupil na bloku v základní sestavě i kapitán mužstva Daniel Holiš.

Úvodní sada probíhá tak, jak by měla. Vždyť vloni tu byl rozdíl tří soutěží. Solíme servis a po bodovém bloku Pudicha je to brzy 2:7. Set probíhá v poklidném tempu za osmnáct minut po technickém úderu pravděpodobně nahrávače Procházky ovládneme hladce první sadu ku 13.

Po tomto výsledku do druhé sady prvního zápasu naopak vstoupíme až příliš uvolněně. Nekvalitní útok – špatný příjem 5:2. Hra se postupně vyrovnává a nekompromisním bloku Gramela si vybudujeme dvoubodový náskok 12:14. Náskok se konzistentně pohybuje na hranici 1 – 3 bodů. Ještě v koncovce to vypadá na možné drama 19:21. Domácí si však v koncovce nevědí rády se servisy Holáně a čtyři následující body jdou na naše konto 19:25 = 0:2 na sety !

Třetí set je kopii toho prvního. Brzký náskok a poklidné tempo. Za stavu 5:11 přichází vůbec první oddechový čas v zápase. Zvlášť univerzál Pudich doslova úřaduje na útoku. Druhý matchball využijeme po zkaženém servisu domácích 14:25 = 0:3.

V utkání jehož herní čas byl pouze 48 minut vítězíme celkem v pohodě 3:0 a je před námi nakonec cca hodinová pauza. Tu každý využije po svém, kdy já osobně se kochám pohledem na místní hory – Beskydy.

V druhém zápase provedeme změnu na blokařském postu, kdy Holáně vystřídá Holiš. Tento set se odvíjí po mnoha našich nevynucených chybách vyrovnaně – ztráta koncentrace lze vidět na první pohled na našich klucích 7:7 / 14:14 / 18:19. Koncovku nakonec ztratíme 25:21. Set ukončí středem Pstružský Kotek a první překvapení (nakonec jediné) je na světě.

V následujícím setu náš slabší výkon pokračuje. Hra je vyrovnaná do stavu 12:12. Následně jdeme do vedení, které už nepustíme a po útoku Borského, končí set stejným poměrem, ale pro naše barvy 21:25.

Zbylé sady slunečného dne se odvíjí již zcela v náš prospěch. My jdeme herně nahoru – domácím možná už taky trochu odcházejí síly 16:25 a 9:25 = 1:3. Šest bodů je splněný dnešní cíl, ale výkon to byl nekonzistentní a po pravdě to moc koukatelný dvojzápas nebyl.

Den následně ukončíme společným posezením při zvěřinových hodech v restauraci Stodola. Mě osobně ještě čeká v ten samý den ještě basketbalová liga, kdy Ostrava urve v koncovce vítězství nad Olomouckem 😊.

Tabulka po 1. kole:
1. VK Ostrava 18b (18:0). 2. Volejbal Ostrava 18b (18:2). 3. VŠB Ostrava 12b. 9. Kozlovice 0b. – poslední místo kvůli horšímu poměru setů.
 
O tři dny později - 18.10. jsme přivítali v domácím prostředí SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce v rámci předehrávaného sedmého a osmého kola mužstvo TJ Kotouuč Štramberk. Soupiska tohoto týmu- podle očekávání bez známějších jmen. Hosté zatím v soutěži 2x bez ztráty setu doma porazili Kozlovice. Následně prohráli dvakrát s rezervou Ostravy. Poslední dvojutkání s Odrami bylo přeloženo na půlku listopadu. Pro zajímavost, jsem si ještě před začátkem tohoto dvojzápasu, porovnal výsledky našeho dnešního soupeře ze Štramberka a celku z Pstruží, kde jsme zvítězili v sobotu. Pstruží vyhrálo (pokud vidím správně) všechny čtyři zápasy těchto mužstev. Takže logicky by mělo být kvalitativně výše, což se i po dnešku potvrdilo.



Slávie OU – Volejbal Ostrava – TJ Kotouč Štramberk 3:0 ( 11, 14, 22)
Slávie OU – Volejbal Ostrava – TJ Kotouč Štramberk 3:0 ( 11, 12, 18)

Esa: 9:4 a 11:4  Chybné servisy: 15:7 a 12:13 Bloky: 8:3 a 7:1 – Statistika je pouze orientační. Čas zápasu: 46 a 54. minut.
V prvním zápase jsme nastoupili v základním postavení: Procházka (nahrávač) Pudich (univerzál). Holiš / Gramel (blok) Borski / Štefko (smeč) – Urban (libero).
Štramberk k nám přijel v následující sestavě: Kohut Libor, Komorovský Filip, Motúz Michal, Motúz Václav, Polášek Radek, Socha, Tobola Přemysl a Šimíček Stanislav.

V úvodní sadě si vybudujeme hned ze začátku tří bodový náskok a vše jde podle plánu až na pohmožděný prst Gramela, pro něhož dnešek skončil po osmi rozehrách. Do hry tak jde P. Holiš a to na post smečaře a na blok se přesunul Štefko nebo naopak – teď si nejsem jistý 😊 Set končí rozdílem několika tříd, kdy hosté uhrají jenom 11 bodů / z toho však 6 jim darujeme sami zkaženými servisy.

Druhý set je ve své podstatě to samé 25:14.

Během třetího setu přijde menší pochybení našich mladých zapisovatelů (chybami se člověk učí), kdy několikrát chaoticky měnili v jedné pasáži stav. Dle mého názoru to na 95 procent mělo být 8:5. Nikdo toho si však nevšimne a tak se začíná od stavu 7:7. I přesto se nám daří postupně bodovat náskok bod po bodu až na 19:13 po úspěšné smeči Borského. Následně si stejně jako v sobotu neodpustíme menší herní výpadek a do koncovky se jde za vyrovnaného stavu 21:21. Základem našeho úspěchu jsou kvalitní servisy Procházky.
Zápas ukončíme napodruhé středem přes Holiše 25:22.  Následuje půlhodinová přestávka.

V druhém zápase nahrává P. Holiš a do sestavy je zabudován příchozí Drozd 😊. První dva sety jsou podle očekávání - tak jak by to mělo vypadat mezi týmy naprosto odlišné výkonosti. Ve třetím se opět trošku zbytečně trápíme do stavu 17:17. Naštěstí se chytneme při servisech Štefka. Celý zápasový program ukončí netradiční kombinace Urban – D. Holiš 25:18 a další povinné body jsou doma!

Další program našeho mužského týmu:
5.11 Kozlovice – venku / 12.11 VK Ostrava – domácí dvojutkání podzimu.

Napočtenou příště!