Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Veleúspěšná neděle našich žákovských týmů ! Mládež

​Veleúspěšná neděle našich žákovských týmů !

aneb: každý den je jiný.

Než přejdeme k samotnému článku týkajícího se nedělního trojboje našich žáků / žákyň tak si shrneme i to, co se událo během soboty. Mužský A tým i nadále pokračuje v nevýrazných výkonech ve druhé lize a z palubovky Komárova si odváží pouze jeden bodík. V tabulce jsme pořád na druhé pozici, ale máme také o dva zápasy navíc a matematicky pokud nezabereme můžeme skončit klidně až pátí. Ve stejný den prohráli 2x 0:3 i naše děvčata v kategorii U18 v Karviné (sešly se jen v šesti…). Ted už však přejedeme na pozitivní stránku 😊.

Ostrava – Hrabůvka:
Netradičně brzy – přesněji po dvou týdnech nastoupily naše dva týmy starších žákyň v pořadí k již sedmému turnaji moravskoslezského přeboru ve volejbale. I tentokrát jsem zůstal věrný týmů pod patronací trenérského tandemu P + P alias Procházka / Přibyl. Ve Vratimově to na premiérový postup do výkonnostní skupiny F ještě nebylo. Tentokrát jsem však byl od rána v optimistické náladě a výhru v turnaji jsem popravdě očekával. Kdy jindy než-li teď? Do karet nám totiž hrály tři důležité faktory: a to domácí hala, bouřlivé prostředí a hratelní soupeři. Těmi byl Havířov B ( 25 ), Frýdek – Místek C ( 29 ) a Vratimov ( 30 ). Číslo v závorce udává umístění v celkovém hodnocení soutěže. Naše holky zůstaly na svém i po minulém turnaji a to na pozici dvacet šest z celkového počtu třiceti dvou týmů. A tým se posunul směrem nahoru na číslo dvacet jedna.

Krátce po půl osmé jsme už na hale, kde je potřeba připravit patřičné náležitosti pro hladký průběh turnaje. Což je během deseti minut vyřešeno a já se tak mohu pomalu usadit na své tradiční místo v hale a tentokrát i s bubnem. Ten je poslední měsíce vytížen pouze zápasy mužského A týmu na Campusu a zápasy ŽBL, které se odehrávají na stejném místě. Tentokrát jsem však cítil povinnost ho vzít s sebou a udělat tomuto typu turnaje jinou atmosféru, než bývá zvykem. Osobně mi trochu vadí neoriginalita toho, jak se všechny týmy povzbuzují úplně těmi stejnými pokřiky doslova. Nakonec to bylo za mě fajn. Hráčky a rodiče se postupně přidávali a možná i tohle pomohlo ke zdařilému konci. Hráčky už se pomalu protahují a chystají se na první utkání. Tentokrát je naše soupiska trochu širší – devítičlenná. Oproti předchozímu turnaji je zpátky hráčka základní sestavy Beáta Grešáková a úplně poprvé náš dres oblékla (a já věřím, že si premiérový turnaj užila) s číslem šest Ema Paverová. Ta je v našem týmu krátce a pokud vím, tak volejbalu se věnuje cca tři měsíce.

Volejbalový spolek Ostrava B – Frýdek Místek C 2:0 ( 10, 11 )

Esa: 17:5 Chybné servisy: 5:5  Bez bloku.
Start do zápasu je mírně nervózní a poprvé se prosadíme až ve čtvrté rozehře středem přes Hubetskou 1:3. Postupně však přebíráme iniciativu na hřišti. Dvakrát pěkně vybereme v poli, což vyústí v body Kromerové, když míč končí nechytatelně v jednom z rohů místní haly + prosadí se i Hrbáčová a po ní i Lutsenko, která patně nahrávala. Nicméně k překvapení asi všech ten míč končí na soupeřově polovině, a to rovnou bodem 6:6. Klíčovým prvkem prvního setu bylo následných devět podání Hrbáčové, kdy sedm z nich vůbec soupeř nedostal do hry. Jednou zamířili svůj útok do sítě a pokud se míč dostal výjimečně na naší půlku, tak si to na síti pohlídala Chrenčovská 15:6 ! Servis nám v první sadě funguje nadstandardně. Esa postupně přidají jak Grešáková – ta se prosadí i na útoku, tak i Kromerová 21:9. To už na hřišti sbírá cenné zkušenosti i Tataříková. Za celý set zkazíme pouze jedno podání a pohodu za postranní čarou potvrdí i při setbolu Lutsenko 25:10.

Jak Khari skončila, tak i začala a její servisy dělají hostujícím děvčatům nemalé problémy, kdy sice nějak přijmou, ale druhý úder vždy končí chybou 4:0. Funguje souhra nahrávačky na Chrenčovskou – tá má však někdy i štěstí 9:3. Trenérka Frýdku zkusí nápor domácích děvčat přibrzdit oddechovým časem – ten však nemá žádný účinek. Po servisech Hrbáčové se rozdíl nadále prohlubuje. Pěkně se prosadí Lutsenko, která vzápětí pustí na hřiště Tataříkovou 14:3 ! Na to už se však nevydrží koukat hostující maskot, kterým je plyšový pes. Ten se pomalu uložil opřený o jeden z batohů na lavičce ke spánku. Zbytek zápasu je jen o tom, jakýž bude konečný rozdíl. Matchball využijeme netradičně. Patrně Tataříková se prosadí obouručným odbitím prakticky ze sedu 25:11.  První pohodové vítězství je doma, ale netřeba ho přeceňovat. Hostující tým totiž tvoří hráčky ročníku 2011 a mladší. Před námi je nucená dvouzápasová pauza. My půjdeme zpátky do boje nakonec krátce před půl jednou.

Volejbalový spolek Ostrava B – TJ Sokol Vratimov 2:0 ( 20, 17 )

Esa: 9:3 Chybné podání: 8:10 Bloky: 1:0.
Oproti zápasu, který se konal ráno je hala už plnější. Před zápasem mi byla jedním z rodičů položena otázka: Jak vidím tento zápas? Odpověděl jsem, že dívčí volejbal je nevyzpytatelný, ale že si myslím, že vyhrajeme dva nula. Což se nakonec potvrdilo 😊! Shodou okolností vedu i jednu ze čtyř tipovaček na stránkách svazu a to tu, kde se tipují výsledky extraligy žen. Úvod do poledního zápasu se nám vydařil. Hubetska středem + eso Chrenčovská 2:0. V minulém článku, jsem se zmiňoval, že blok v této kategorii je ojedinělá záležitost, o to více překvapí ten následující v podání Kromerové 6:3 ! Na chvilku nám odejde příjem a poprvé se musíme vyrovnat s menší ztrátou. Na 9:9 srovná úderem na druhou Vidlářová ta zaboduje i na 11:9 ! Pořád to však není ono a tak raději Prochy zvolí čas na debatu 12:14. Lutsenko snižuje 13:14. Hrbáčová v poli vybere prakticky ztracený balon, kdy ho vyškrábne prakticky z leže u bubnu tak, že ho následně ještě v bod promění Lutsenko 14:14 ! Do koncovky jdou za lepšího stavu děvčata z Vratimova 19:20. Sami si ji však zkazí. Špatný příjem při podání Kromerové 21:20. Aut + chyba v poli + útok Lutsenko 24:20 ! Nakonec bodem končí i následný útok Chrenščové 25:20 !

Druhý set je zcela pod kontrolou od samého začátku. O body se starají rovnoměrně všechny hráčky, které jsou na hřišti 4:1 / 8:3 / 12:5. Na samotném průběhu se nic nemění 14:6 / 19:8 / 21:11. Po úspěšném útoku Grešákové máme pohodlných deset setballů 24:14. Využijeme ten čtvrtý přes zkažený servis Vratimova 25:17.  

Turnaj je tak ideálně rozehrán. Po jednozápasové pauze je situace následují. Pokud by Havířov vyhrál za tři body, tak nás dorovná na šesti bodech a tady si nejsem jistý, zda-li by rozhodl vzájemný zápas či poměr setů. Pokud se tím však nechceme zabývat, tak nám stačí pro náš klid jeden set. Jdeme na to, je na čase to dobojovat! Uvidíme, jakým protivníkem bude „Bobrův“ Havířov? Pro neznalé - hostující trenér je bývalým hráčem Hlučína a Morávky. Naše vzájemné zápasy byly přátelsky nahecované už týden předem, a tudíž to pak mělo o to větší náboj. Po zápase to pak vždy na sociální síti bylo povětšinou vtipně zhodnoceno.

Volejbalový spolek Ostrava B – Havířov B 2:0 ( 17, 20 )

Esa: 19:9 Chybné servisy: 10:9 Bloky: 1:0
Začátek je jenom o servise. Ten Havířovský krátce ze startu je třikrát pokažen. Nám se naopak podaří zabodovat Hrbáčovou a to ještě netuším, co zhlédnu za malý okamžik. Tím málo vídaným okamžikem jsou servisy Grešákové, která dává eso za esem, až na jeden útok Havířova, který končí mimo 8:4 / 17:4.  Naši hráčku nerozhodili ani dva oddechové časy hostujícího trenéra. Konzistentní bodový rozdíl udržujeme i po parádním bloku Hubetské 23:10! Následující rozehra končí bodem po fotbalovém zákroku v poli Chrenščovské se míč odrazí na hostují půlku k pobavení všech 24:10. Při následném postavení se nám nedaří, ale to nás nakonec mrzet nemusí – odbití Hubetské zajistí poslední postupový bod, který potřebujeme 25:17.

Ve druhém setu si standartně udržuje náskok mezi 3 – 8 body. Poslední bod dne uhrajeme esem přes Chrenščovou 25:20.  Je deset minut před půl čtvrtou a po skoro osmi hodinách od mého příchodu do haly, je dobojováno. Holkám gratulujeme a děkujeme všem, kteří je přišli podpořit přímo do haly, každý svým fanděním má na tomto vítězství malý podíl 😊. Byl to těžký den – dělat si poznámky / fotit a zároveň i fandit, ale jsem rád, že to nakonec došlo k tomu, co jsem předpovídal.



Konečná tabulka U16Z – skupina G:
1. VS Ostrava B 9b. 2. Vratimov 4b. 3. Havířov B 3b. 4. Frýdek – Místek C 2b.
Za modrobílé barvy Ostravy bojovali a svým výkonem se podíleli na postupu následující hráčky:
Chrenščová Tereza, Grešáková Beata, Hrbáčová Tereza, Hubetska Nikol, Kromerová Karin, Lutsenko Kharitina, Paverová Ema, Tataříková Nela a Vidlářová Barbora.

Karviná :

A tým nastoupil o dvacet čtyři hodin později na stejném místě, kde shodou okolností nastoupil i náš tým holek kategorie U18. ZŠ Družby Hostila tentokrát skupinu označenou jako E. Svěřenkyně trenéra a prezidenta klubu Ing. Ivana Capa měly po dvou vítězných zápasech stejný počet bodů jako pořadatelky turnaje. O vítězství v turnaji tak rozhodl poslední zápas dne, ve kterém jsme bohužel odešli poraženi.
VS Ostrava – Slezská Orlice 2:1 ( 20, -14, 3 )
VS Ostrava – Nový Jičín B 2:0 ( 18, 20 )
VS Ostrava – Karviná B 0:2 ( -18, -12 )  Stejně jako na předešlém turnaji jsme i tentokrát jsme získali celkem pět bodů a znovu skončili na celkové druhé pozici.

Jaký byl den z pohledu výkonu děvčat nám prozradí trenér týmu: Ing. Ivan Cap:
„Na rozdíl od sobotního velmi špatném výkonu kadetek jsme ve stejné hale přišli s týmem, který sršel iniciativou a pohodou. Hráčky si tento den skutečně užily a pro všechny zúčastněné to byla velmi zdařile prožitá neděle, kterou nezkazil ani výpadek v posledním utkání (ten jsme ale už museli dohrát zase jen v 6ti hráčkách.“

Následující program:
Poslední ( osmý ) turnaj KP U16 odehrají naše děvčata v neděli 24.3.2024 zatím na nespecifikovaném místě. To bude doplněno týden před turnajem v sekci Program týdne. Zkušenější A tým zůstává ve skupině E, kde poměří síly s Novým Jičínem B / SŠK Bílovec B a VO Slezská Orlice. B tým nám poprvé postoupil do skupiny F, kde zůstávají po dnešku i Frýdek – Místek B a VK Karviná B. Čtvrtým týmem do party bude Slezan Orlová A. Postoupit a sestoupit už nelze. Na druhou stranu, každý bod je důležitý a počítá se nejen do samotného turnaje, ale i do celkové tabulky.

Pozitivní zpráva na závěr:
Přišla dnes z Palkovic, kde družstvo stejné kategorie, ale chlapců pod vedením Honzy Kapery vyhrálo bez ztráty setu všechny čtyři zápasy a postupuje tak poprvé letošním soutěžním ročníku do skupiny elitní pětkyyes Gratulujeme !
Poslední turnaj se bohužel samozřejmě kryje z výše uvedenými a bude se tak konat ve stejný den jako dívčí a to 24.3.2024

Tak zase příště 😊.