Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Výborná neděle naší mládeže! Mládež

Výborná neděle naší mládeže!

aneb: 10 z 10.

Na třech frontách bojovali v neděli 14.1.2024 zástupci naší mládeže. Na výběr jsem měl tentokrát Albrechtice / Novou Bělou – halu, kde jsme odehráli prvoligový soutěžní ročník a Havířov. Poslední varianta mi přišla nejatraktivnější a já se tak vydal potřetí v krátké době do SH na ulici Žákovská, kde stejně jako minule se odehrávaly na třech samostatných kurtech dvě výkonnostní skupiny. Ta kvalitnější byla označena jako D. Naše děvčata nastoupili v F proti Havířovu B ( 25 ) – ten naposledy postoupil spolu s námi. Dále pak z celky co sestoupily naopak z vyšší výkonnostní skupiny: Karviná A ( 15 ) a Frýdek – Místek B ( 21 ). Číslo v závorce udává celkové pořadí v soutěži. Náš „A“ tým starších žaček zatím držel do neděle ve třiceti dvou členném startovním poli pozici číslo 24. Nebyli jsme tak, aspoň podle papírových předpokladů, favority na postup. Zároveň jsem však věřil, že s tímto těžkým úkolem se dokážeme při dobrém výkonu popasovat. K prvnímu zápasu jsme nastoupili až devět minut před půl jedenáctou. To bylo samozřejmě důležité, protože první zápas, který bychom odehráli od devíti, tak po jeho konci by následovala cca pauza 1h 45min – což by nebylo příjemné jak pro samotné hráčky, tak i pro všechny, kdo je v ten den přijeli podpořit. Osobně jsem tentokrát volil vždy nejvyšší řadu na tribuně abych viděl stav na obou kurtech zároveň a mohl si tak průběžně propočítávat postupové počty 😊.

Volejbalový spolek Ostrava A – TJ SOKOL FM B 2:0 ( 20, 17 )

Esa: 15:5  Chybné servisy: 4:7 – bez bloku. Čas: 39. minut. ( statistika je pouze orientační )
V prvním zápase nastoupily oba celky v modro–černé kombinaci dresů. Při pohledu i na ostatní týmy mě napadla poprvé otázka: zdali dolní část dresu musí být černá nebo je to pouze zvyk, který zatím nikdo nemodernizoval? Nástup do utkání je parádní! Samozřejmě je to převážně o servisu a Lea Kuldánová tam sype několik nechytatelný hned za sebou + Míša Bohušíková se hned chytne na smeči 9:3 ! Zápas se však postupně vyrovnává 9:7. Do rozhodujícího trháku se znovu dostaneme při servisech tentokrát Anety Horákové 11:9 – 17:9 ! Během nich můžeme shlédnout i energicky – oslavný výskok naší Marii Pitsur po úspěšně složené bodovce. Naše hra se zatím odvíjí podle jednoduché – účinné šablony a já si poprvé během dne říkám, proč trenér / ka druhého týmu na to nijak nereagují. I nadále to totiž hrajeme převážně středem a nahrávka jde na Pitsur, tak ta zásadně (pokud je při postavení v zóně čtyři) s tím povětšinou problém nemá. Náskok se i nadále rozšiřuje - třeba po úderu Viki Zapletalové na druhou přes či dalším esu Bohušíkové až na 23:13. Děvčata však na chvilku vypadnou z koncentrace a jejich náskok se bod po bodu rozplývá 24:20. V pravou chvíli naštěstí přijde náš oddechový čas, po kterém přijde očekávaná nevynucená chyba Frýdku a tím pádem první set je náš 25:20 !

I ve druhém setu se dokážeme bodově prosazovat přes všechny hráčky. Dobré série uděláme vždy při servisech Zapletalové 3:1 – 8:1 a 14:10 – 17:10 ! Občas máme i štěstí jako při útoku Kuldánové, který škrtne pásku 20:14. Došlo i na trochu úsměvný moment, kdy k údivu všech jedná z hráček Frýdku během rozehry místo odbití míč chytla do obou rukou 22:17. Zápas se dohraje při podáních Adámkové 25:17 = 2:0 na sety a první tři důležité body jsou doma!

Po necelé půlhodině nastupuje tentokrát na nejvzdálenějším kurtě od vstupu proti „A“ týmu Karviné.

Volejbalový spolek Ostrava „A“ – VK Karviná „A“ 2:1 ( 16, -20, 7 )

Esa: 17:17  Chybné servisy: 9:7 – bez bloku. Čas: 46. minut ( statistika je pouze orientační )
Osm es Anežky Adámkové 1:1 / 9:1 je výborným vstupem do zápasu. Znovu se však divím, proč se soupeřův trenér nesnaží nějak tuto sérii narušit. Oddechový čas si totiž vezme až při propastném rozdílu 13:3… V tu dobu na naší lavičce panuje dobrá nálada – zápas se odvíjí až nečekaně dobře. Chvilku to vypadá i na pořádný debakl 18:3 !!! Holky z Karviné už hrají s vědomím, že nemají co ztratit a nám se nedaří obrátit jedno postavení ani 10x 18:13. V následujících rozehrách to máme už ale pod kontrolou a využijeme hned první setball přes Horákovou 25:16 !

Zápas se postupně vyrovnává a oba týmy se se vedení střídají. My vedeme naposledy po úspěšné dohrávce na Bohušíkovou 11:9 ! Následně však odpadneme zcela na příjmu 12:18. Znovu se však potvrdilo to co se říkává, že dívčí – dámský sport je nevyzpytatelný. Soupeř se na útoku dost trápí my po útoku Pitsur jsme už pouze bod mínus 19:20 ! Od stavu 20:22 nedokážeme dostat míč do hry, a tak pro prohraném setu se jde do tiebreaku 20:25.

Ten se definitivně zlomí v náš prospěch od skoré 7:5. Bohušíková se dvakrát prosadí na sítí + nesouhra FM v poli + eso Kuldánové = 11:5. Nakonec vyhrajeme ku 7 a jsme tak celkově na pěti bodech. Víme tak, že k postupu nám stačí uhrát pouze jeden set proti Bobrovým domácím svěřenkyním z Havířova 😊.


https://youtu.be/0OcvxAHoRCs?si=A6wmyODuS7zvl34V

Volejbalový spolek Ostrava A – VAM Havířov B 2:0 ( 18, 10 )

Esa: 19:9  Chybné servisy: 5:7 – bez bloku. Čas: 40. minut ( statistika je pouze orientační )
Úkol se plní naplno od začátku, když hned otáčíme mírně nepříznivý stav z 1:3 na 8:3. Na hřišti dominujeme a nikoho tak nemůže překvapit naše vítězství 25:18. Světelná tabule v hale zrovna ukazuje čas 13:23 a je tak jasno o tom, že postupujeme do výkonnostní skupiny E! V pohodě odehrajeme i druhý set, ale o tom už netřeba se nějak rozepisovat 25:10.

Ve výsledku je to dnes  3 zápasy / 3 výhry což potvrzuje fakt příjemně strávenou neděli.

Konečná tabulka U16 – skupina F:
1. VS Ostrava A 8b. 2. Karviná A 6b. 3. VAM Havířov B 3b. 4. Frýdek – Místek B 1b.

Volejbalový spolek Ostrava – sestava:
Adámková Anežka, Bohušíková Michaela, Horáková Aneta, Kuldanová Lea, Pitsur Maria a Zapletalová Viktorie.



Můj pohled na tento turnaj:
Na začátku se musím přiznat, že s postupem jsem tentokrát moc nepočítal. Jak Frýdek tak i Karviná se v dosavadním průběhu soutěže totiž pohybovali ve vyšších skupinách než naše holky. To lze vyčíst i z prozatímní celkové tabulky této soutěže. Do toho jsem se hned ráno dozvěděl, že mužstvo nastoupí do turnaje bez jedné z opor týmu Viki Ognjanové a navíc pouze v šesti, což je vždy velké riziko. O to více jsem byl příjemně překvapený tím, co jsem po celou dobu viděl. Šestice statečných podala velmi dobrý kolektivní výkon. Každá hráčka přispěla svým způsobem, což nakonec vyústilo v samotný postup. Jedinou menší kaňkou na celém Havířovském tripu je zranění Viki Zapletalové. Ta i přes možnou bolest poslední set dne statečně odehrála, a i díky ní jsme si mohli v hale všichni třikrát vychutnat oslavu vítězství našich holek.

Závěrečné zhodnocení trenéra mužstva a prezidenta klubu Ing. Ivana Capa:
Když mi ráno přišla zpráva, že Viki Ognajová onemocněla, věděl jsem, že to bude malý zázrak, když vydržíme 3 zápasy bez střídání a nikomu se nic ten den nestane… Nicméně hned při druhém míči prvního utkání se naplnilo mé nechtěné proroctví, když si Lea Kuldanová bolestivě podvrtla kotník a po ošetření se byla schopna jen se zapřením a slzami v očích postavit aspoň do hřiště. Holky však dnes s vědomím, že je nemá kdo střídat, podaly výborný bojovný výkon a zejména servisem a útokem středem sítě v utkáních dominovaly. Musím pochválit i obě nahrávačky, protože podaly velmi solidní výkon. Samozřejmě platilo i teď, že ne vždy si zavolaly, nechaly některé míče zbytečně dopadnout do hřiště a opět ještě příjem byl místy naší slabinou – no prostě stále je ještě velký prostor ke zlepšování! Holky si ale postup očividně zasloužily a přes další nepříjemné zranění nahrávačky Viki Zapletalové (zraněný prst byl tejpem svázán s vedlejším prstem a se slzičkami se hrálo dál) jsme jasně dominovali a dokráčeli i k závěrečnému vítěznému tanečku.
Celkově jsem ale velmi rád z tak úspěšného dne, protože aby tři naše tým Volejbalu Ostrava zvítězily v 10-ti zápase z 10-ti, to je pro naše mládežnické týmy velká vzpruha!



Souhrn výsledků:
Náš „B“ tým děvčat  (U16Z) nastoupil ve skupině H v ten samý den ve SH Krmelínská v Nové Bělé. Celý turnaj premiérově sám odkaučoval letošní nový trenér mládeže (blokař našeho mužského druholigového celku) Kuba Přibyl a splnil naplno cíl, který byl papírově jasný a to postup o patro výše což se nakonec po výsledcích:
Volejbalový spolek Ostrava B – Frýdek C 2:1 ( 26, -22, 16 )
Volejbalový spolek Ostrava B – Stará Bělá 2:0 ( 15, 9 )
Volejbalový spolek Ostrava B – Hlučín B 2:0 ( 10, 10 ) i podařilo 😊.

Naše děvčata nakonec tuto skupinu ovládla se ziskem osmi bodů a zajistila si tak pro příští turnaj, který bude odehrán 11.2. místo ve skupině označené jako G.



Velmi dobré zprávy přicházely po celý den i z Albrechtic. Tam se konal další turnaj KP U16 tentokrát, ale chlapců. Tým vedený Danem Capem měl ve skupině C čtyři protivníky a stejně jako oba týmy děvčat tak ani naši kluci se nenechali zahanbit a skupinu ovládli zcela jasně při celkové bilanci 4 -0. Navíc neztratili ani set. Jak jsem se později dozvěděl, o motivaci měli postaráno 😊.
Volejbalový spolek Ostrava – Nový Jičín A 2:0 ( 18, 15 )
Volejbalový spolek Ostrava – BV Ostrava B 2:0 ( 16, 23 )
Volejbalový spolek Ostrava – VAM Havířov 2:0 ( 13, 11 )
Volejbalový spolek Ostrava – TJ Hlučín 2:0 ( 13, 23 )

Slovo Daniela Capa o tomto turnaji:
Během všech čtyř zápasů, naši hoši ukázali, že jsou schopni i za nepříznivých stavů vydat ze sebe ještě víc a obrátit výsledek utkání ve svůj prospěch. Bez ztráty setu zvládli neděli a dali tak šanci zahrát si i méně zkušeným hráčům.

Další turnaj této kategorie bude odehrán 18.2.2024 a my se vracíme o patro výše do skupiny B.
Všem gratulujeme k postupu! Napočtenou zase příště 😊.

Úžasná fanynka! smiley

https://youtu.be/oqN1rQDcg9k