Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Důstojná rozlučka kadetek proti Novému Jičínu Mládež

Důstojná rozlučka kadetek proti Novému Jičínu

Poslední dvojutkání krajského přeboru kadetek našeho klubu Volejbal Ostrava jsme odehráli v sobotu 23.3.2024 po domluvě obou mužstev s netradičním začátkem v 10:30. Mělo by se jednat o poslední zápasy, které některé z našich týmů odehrálo na staré palubovce. SŠSS Krakovská v Ostravě - Hrabůvce totiž bude procházet od 20.5.2024 inovací a nová palubovka je taky v plánu včetně termínu dokončení do konce prázdnin.

Od poslední reportáže z Nového Jičína jsme odehráli další dva zápasy a oproti prvním vzájemným měřením sil se stejnými soupeři, je tam vidět výsledkový i herní posun. Ve Vsetíně jsme neuhráli ani set. Na domácím hřišti proti stejnému týmu se nám dařilo trochu lépe, když jsme prohráli 1:3 a 0:3. Zisku setu jsme byli blízko i ve druhém zápase. V prvním setu jsme ztráceli jen 22:23. V tom druhém jsme nevyužili setball při stavu 25:24. Je to škoda. Hned by se na ten výsledek koukalo lépe. Set jsme neuhráli ani v prvním dvojzápase v nedaleké Karviné. Nakonec po změně pořadatelství i druhé dvojutkání hostila Karviná a zvlášť první zápas musel být zvláštní. Liché sety jsme hladce prohráli – ty sudé naopak patřili našim děvčatům, což ve výsledku stačilo aspoň na bod po prohře 2:3. Podobný scénář měli i dva následující sety zápasu druhého. Bohužel pak pravidlo bylo porušeno a my jsme tak prohráli 1:3. V téhle premiérové sezoně U18 ale bereme každý bod.

O ty poslední jsme se poprali s Novým Jičínem teď v sobotu. Venku sice teploty atakovaly dvacítku a třeba v Havířově se hrál prestižnější reprezentační zápas v rugby. Já však neváhal ani chvilku a vyrazil po ránu směr Hrabůvka. Tentokrát výjimečně i s bubnem, což je v téhle sezoně na zápasech mládeže netradiční. V sobotu to bylo podruhé a vlastně ani ne naposled nakonec. O tom, ale zase příště 😊. Byla to vlastně moje forma poděkování týmu za celou sezonu. Nějak ten poslední zápas trochu okořenit. Jako pravidelný návštěvník vím, že nějakou atmosféru na zápasech mají. Skupina věrných rodičů či známých jezdí pravidelně i ven, což je rozhodně super. V sobotu to však bylo možná i díky mě o pár levelu lepší a já věřím, že se holkám hrálo hned lépe.

Hostující mužstvo přijelo tentokrát pouze v sedmi lidech. Pokud teda hrajete (což NJ hrál) i s liberem, tak nemáte možnost střídat. V kádru však tým z Nového Jičína měl i tentokrát dvě nejvýraznější hráčky z našeho venkovního utkání a to vysokou blokařku Matýskovou a s číslem deset i Špůrkovou. O kvalitu tak z jejich strany mělo být postaráno. Jak si nakonec obě hráčky vedly, o tom níže v popisu zápasu. Hala se otvírá a po nezbytných přípravách, které jsou nutností, proto aby se mohly zápasy odehrát, se jde na rozcvičku. Ta hostující je netradiční. Začíná totiž taneční vystoupením což je rozhodně působivé – netradiční, ale potom co si zjistíme, o jakého interpreta se jedná tak trochu o bizár. Naše možnosti na potencionální změny herního průběhu jsou lepší. Byť hrajeme výjimečně tentokrát bez libera, tak na lavičce máme na střídání aspoň tři hráčky. S děvčaty s NJ jsme se už samozřejmě letos potkali. Obě měření sil dělilo dvacet jedna dní. V Novém Jičíně i pod mým odborným dozorem jsme prohráli 1:3 a 0:3 a byť oba týmy dělilo před sobotou v tabulce propastných dvacet čtyři bodů, tak zvláště u dívčího volejbalu může být každý zápas úplně o něčem jiném. Sam vím, že dokážeme hrát vyrovnaně i s daleko lepšími týmy, než jsme zatím my. Pokud k tomu připočteme výhodu domovské tělocvičny a atmosféru (o které si může soupeř při svých zápasech jen zdát), můžeme vždy něco urvat!

Volejbalový spolek Ostrava – SVK Nový Jičín 2:3 ( 24, -19, 23, -14, -10 )

Esa: 12:17 Chybné podání: 15:13  Bloky: 2:2 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Humplík  Čas: 108. minut.
Ostrava: Adámková Anežka, Golová Jana, Hlaváčová Valentýna, Ogjanova Viktoria, Teichmannová Kateřina a Zapletalová Viktorie ( Bohušíková Michaela, Kuldánová Lea a Procházková Veronika).
Nový Jičín: Chalupová Zuzana, Hyplová Eliška, Matýsková Karolína, Mrlinová Mariana, Petrošová Stela, Špůrková Melanie – Krumpolcová Denisa.

První bod dnešního dne si připíšou hostující hráčky přes Špůrkovou – náš útok napoprvé směřuje mimo, a tak se poprvé se prosadíme až přes Ognjanovou 1:3. Soupeř si ještě chvilku podrží breakovy náskok. Po chvilce však už Hlaváčová dorovnává na 5:5. Na 7:7 se prosadíme nejdříve pěkně středem přes Teichmannovou a poté první eso přidá Hlaváčová. Stejnou mincí však oplácí i hostující věž Matýsková, která však není po celý den tak účinná jako v prvním vzájemném měření sil 7:9. I potřetí v řadě tento mini náskok hned zlikvidujeme a poprvé půjdeme do vedení. Pěkná kombinace dua Adámková + Ognjanová a dva účinné servisy Teichmannové překlápí stav na naši stranu 10:9. Jsme to však povětšinou setu my, kdo musí dotahovat. Na útoku se po dobré obraně prosadí Golová a vzápětí hned zablokuje 12:12. Začínáme však dělat zbytečné chyby atak je čas na první dnešní poradu 14:17. Timeout zabral. Sice ještě jednou si nerozumíme v poli, poté však uhrajeme tři rozehry v řadě – tu poslední přes Teichmannovou, která pohotově zareaguje na síti 17:18. Mini série bodů je však vidět i na straně hostujících hráček, kdy po bloku Matýskové to nevypadá už moc dobře 17:21 ! Znovu se dostáváme do hry díky bloku dvojice Adámková / Teichmannová + druhá jmenovaná vytěží díky svojí výšce další bod 20:21. Zbytečné nedorozumění v poli nás může stát set 20:23 oddechový čas Ostrava. Důležitou ztrátu uhrajeme přes Hlaváčovou + další bod přidá Teichmannová 22:23. Přijde však zbytečná chyba a jsou tady první setbally dne 22:24. Naštěstí hostující Chalupová se vyhodí a Adámková razantně zakončí na síti 24:24 ! Prosazuje se i Golová a po timeoutu přidá poslední hřebík esem teď si nejsem jistý Hlaváčová – vydřený set je doma 26:24 !

Psychická výhoda je tak na naší straně a holky na své soupeřky pořádně vlítnou i na začátku setu druhého. Dobrým vkladem pro následující body jsou servisy Adámkové 6:1. Zatím se moc do provozní teploty nedostala stěžejní hostující útočnice Škůrková. Naopak Hlaváčová navyšuje už na 9:3. Hostující hráčky se teď na každý bod nadřenou na rozdíl od Golové – ta se prosazuje lehce hned na poprvé 10:5 !  Nedokážeme si kvalitně přihrát servisy Špůrkové a na rozdíl pouhého jednoho bodu upravuje Matýsková 10:9. Od stavu 11:11 se začíná obrazně od nuly. Na chvilku však bodově odskočíme. Přijde nevynucená chyba hostů na útoku + Adámková zahraje chytře druhý úder + polo eso Teichmannové = 15:12 ! Ve třetí části se však stav znovu srovnává na 15:15. Někdy je to trochu i o štěstí, kdy míč škrtne při servise Hyplové pásku + třikrát zbytečná chyba na útoku a další bod tentokrát Chalupové 17:21. Po zbytek setu se nedokážeme přiblížit na méně než mínus tři, kdy Hlaváčová vytlouká hostující blok 19:22.  Její poslední útok však končí v síti a je srovnáno 22:25.

Do třetího setu jdeme nově s dvojicí Bohušíková / Procházková. Začátek setu je přesnou kopii toho předchozího. Soupeřky jsou na útoku bezzubé, což se nedá říct třeba o Ogjanové či Golové 8:2 ! Špůrková i nadále není v dostatečném tempu. Přijdou další naše body při servisech Golové, kdy se prosadí i Bohušíková nečekaným úderem 12:3. Za hosty dvakrát kontruje Matýsková na ní je však vidět, že ji to moc nebaví. Při jednom usazení na lavičku jako by se mě snažila probodnout nepříjemným pohledem 12:5. Ognjanová si připisuje další bod již na 16:9. Přijde však naše slabší chvilka na útoku a přichází logický oddechový čas 16:13. Následuje dobrá ztráta Golové a dvě nevynucené chyba NJ 19:13. Eso Petrošové nás může ještě trochu znejistit 20:18. Další podání však zkazí a po obraně zaskóruje Teichmannová 22:19 ! Po chybě Matýskové máme čtyři setbally. Nakonec využijeme se štěstím ten poslední, kdy útok Ogjanové končí v hřišti 25:23 !

Bohužel hra se začíná pomalu obracet. Nechytíme hned začátek čtvrtého setu a brzy prohráváme 3:7. Hostující Špůrková vypadá, že už se konečně dostala do provozní teploty. Nás teď drží převážně Hlaváčová 9:11. Jak už je to při našich zápasech obvyklé, tak přijde pasáž, kdy se nedaří absolutně nic jako při servisech Mrlinové 9:18 ! Set je tak ztracený a nakonec v něm uhrajeme pouze čtrnáct bodů 14:25. Máme srovnáno a jde se do tiebreaku.

Ten se nevyvíjí vůbec dobře – brzy je to 1:5 ! Strany se pak mění za nepříznivého stavu 3:8 ! Tři body Teichmannové v řadě jsou už pouze kosmetickou úpravou stavu 9:12. Koncovku si už duo Matýsková / Špůrková zkušeně pohlídá 10:15. Po půlhodinové pauze jdeme do dnešního druhého zápasu a je tu tak pro naše děvčata poslední zápas v soutěžním ročníku 2023 / 2024. Zkusíme to tentokrát na liberu s Procházkovou.

Volejbalový spolek Ostrava – SVK Nový Jičín 0:3 ( -24, -17, -14 )

Esa: 16:15 Chybné servisy: 8:3 Bloky: 3:4 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Humplík Čas: 59. minut.

Do po poledního zápasu je nástup hrůzostrašný – neexistuje nám příjem, po servisech Hyplové to tak ani za dvě minuty vypadá při pohledu na zapisovatelský stolek 0:7. Podobná série, je k vidění i o chvilku později, kdy tentokrát škodí podáním Chalupová 3:8 / 3:14. No a do třetice servisy Špůrkové znamenají propastný rozdíl 5:18. I tohle se však nakonec mohlo k údivu všech přihlížejících ještě zvrátit. Za nepříznivého stavu 9:21 jde na servisy Hlaváčová a postupně začíná v podstatě jenom svými esy stav korigovat a to až na 17:21 !!! NJ tak o vyhranou sadu se bude ještě strachovat. V pravý moment se na obraně na síti připomene Teichmannová a po ni na útoku Ognjanová 19:22. Po třech esech Adámkové je stav již dorovnán 23:23 ! Na 24:24  ještě vyrovná Bohušíková to je však z naší strany vše. Útok + eso Špůrkové = 24:26.

Druhá sada posledního zápasu a zároveň pátá dnešní sada je v úvodu vyrovnaná a ani jedno z družstev si nevybojuje nějaký důležitý náskok 5:8 / 8:8. To se změní a vše je to o efektivitě na útoku, kdy hostující opora na rozdíl od našich holek nyní spolehlivě skládají jako Špůrková na 9:14. Hra se však znovu vyrovnává. Ognjanová + útok NJ do sítě = 16:16. Po esu Adámkové na 17:16 se celé dvojutkání zlomí v náš neprospěch, kdy následně prohrajeme všech devět výměn ve zbytku setu. Špatný příjem a hlavně Špůrková jsou rozdílnými faktory naší prohry 17:25 !

V posledním setu sezóny se držíme po podání Kuldánové jen do stavu 5:5. Poté nám odejde příjem 5:12 a po zbytek setu už holky v sobě nenajdou morální sílu na případné dramatizování utkání. Deset minut po druhé je tak pro letošek dobojováno. Teda pro menšinu – pět hráček ještě zasáhne do turnaje U16, který se koná na druhý den v neděli v Orlové.



Tabulka k 27.03.2024:

1.Karviná 46b (20) 2.Vsetín 39b (16) 3. Nový Jičín 34b (18) 4. Orlice 21b (16) 5. Polanka 16b (18) 6. VS Ostrava 6b ( 20) . Číslo v závorce udává celkový počet odehraných zápasů. Vítězem KP U18 dívek se stal: VK Valašské Meziříčí. Stříbro putuje do Kylešovic a bronz do Raškovic. Nám patří konečná čtrnáctá pozice.

Pohled autora článku na celou sezonu (pozn. red.: Ondra Rádek):
Naše zápasy jsou jako na houpačce jednou jsi nahoře a jednou dole. Dokážeme hrát v určitých pasážích dobře a pak prohrát i deset rozeher za sebou. Tenhle tým byl +- co se týká kvality jednotlivých hráček vyrovnaný. Oproti jiným týmům zatím však nemáme hráčky, které by dokázali udržet po celý den takový výkon, kdybychom věděli, že třeba s deseti míčů složí aspoň sedm. Dá se to shrnout jedním slovem a tím, je Nestabilita. Jak se tenhle tým změní? Pokud se podíváme na soupisku, tak je jasné, že v něm nebude působit Katka Teichmannová jelikož je ročník 2007. Ostatní dvě děvčata tohoto ročníku, které figurují na soupisce, už v klubu nepůsobí nějaký ten týden či déle. Konkurenci mohou rozšířit případně i dívky, které končí v kategorii U16. Samozřejmě někdo může odejít do jiného klubu a někdo i přijít a někdo třeba i skončí s volejbalem. To všechno se může stát. Na papíře mám sestavu, jakou bych zvolil já, pokud bych měl k dispozici všechny hráčky, co jsou aktuálně v klubu. Do jaké míry se bude nakonec shodovat s finální verzí? To se uvidí nejdříve v září. Každopádně cestu tohoto týmu budeme pečlivě sledovat i nadále.

Závěrečné slova prezidenta a trenéra kadetek Ing. Ivana Capa:
„S dívčí složkou v našem klubu Volejbal Ostrava pracujeme teprve druhou sezónu, když jsme před rokem začali s prvními 8 „vlaštovkami“. Zájem holek byl ale tak veliký, že jsme museli brzy vytvořit tým A i B a v letošní sezóně už u nás hrálo téměř 80 hráček. Holky mají ještě stále co dohánět v taktice i technice oproti soupeřkám, ale je na nich vidět skutečně velký progres, což je pro mne jako šéfa klubu, to nejdůležitější! Jejich přístup k tréninkům je výborný, což je předpokladem pro stále lepší výsledky v dívčí (i ženské) kategorii. Jsem proto optimista!“ 😊

Jeho pohled na dvojutkání proti Novému Jičínu:
„Stručně řečeno – nejlepší výkon sezóny, nejlepší „čapání“ v poli, nejlepší útok středem i z hlavního kůlu, a co mě těší nejvíce – i nejlepší výkon na servisu (důrazný, nebezpečný, rychlý, nízký nad sítí a přitom šňůra bodů za sebou)! Jsem na ně hrdý! yes

Tohle už je pro dnešek vše 😊.