Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Cenná výhra proti stříbrnému celku! Mládež

Cenná výhra proti stříbrnému celku!

Hala SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce hostila v sobotu 10.2.2024 od 10:00 poslední dvojzápas základní fáze neboli 27. a 28. kolo krajského přeboru kategorie dívek U18.

Ještě, než přejdeme písemně k dnešku, tak se vrátíme v čase do minulosti. Holky totiž cestovaly pouze v šesti ( Adámková, Foltýnová, Golová, Hrbáčová, Teichmannová a Vaštylová ) netradičně v úterý odpoledne k dohrávce jednoho dvojkola do Opavy. Tam hrají své domácí zápasy jednoznačné královny naší skupiny - a to VK Kylešovice. Nakonec z toho byly dvě porážky v poměru 3:0. Malým pozitivem může být aspoň to, že tři sety z celkových šesti jsme prohráli těsně až v koncovce.

Dneska jsme nastoupili v širší rotaci k druhému ostravskému dvojderby. Našimi soupeřkami byly tentokrát děvčata z TJ Ostrava. Ty ovládly i první vzájemné zápasy, které se odehrály koncem listopadu. Tehdejší prohry v poměru 0:3 i 1:3 jsem viděl naživo v tělocvičně ZŠ Generála Píky. Mimochodem náš a hostující domovský areál dělí pouze necelých deset kilometrů. Favorit aspoň na papíře byl předem jasný a tím byly hostující děvčata. Oba celky totiž v tabulce dělilo propastných dvacet sedm bodů. Dívčí sport je však nevyzpytatelný a my, pokud máme svůj den, dokážeme potrápit kohokoliv (byť to zatím podle celkového počtu bodů v tabulce zatím moc nevypadá). Každopádně jakýkoliv bodový zisk by byl příjemným překvapením tohoto teplého dne, kdy teploty atakovaly v únoru netradičních patnáct stupňů.

Volejbalový spolek Ostrava – TJ Ostrava 0:3 ( -20, -20, -15 )

Esa: 14:22 Chybné servisy: 7:11 Bloky:1:2 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Lžičař Čas: 63. minut.
VS Ostrava: Foltýnová Viktorie, Golová Jana, Ogjanova Viktoria, Procházková Veronika, Teichmannová Kateřina, Votrubová Valentýna – Hrbáčová Tereza ( Adámková Anežka, Uruba Sofia a Vaštylová Magdaléna ).
TJ Ostrava: Benková Adéla, Esslerová Adéla, Fecurová Laura, Kolková Emma, Moocová Sára, Mrázová Markéta – Onderková Kamila ( Liberdová Ema, Macková Ludmila ).

První sobotní zápas začíná podáním hostující hráčky číslo 18 Esslerové, při kterém si nedokážeme vůbec přihrát a pokud se nám to výjimečně jednou povede, tak se vystřelíme. Naopak Kolková nemá problém složit 0:6 – a náš oddechový čas. První dva body uhrajeme po dvou nevynucených chybách hostujících hráček 2:9. Náš příjem je i nadále naprosto zoufalý 2:15. Desetiminutovka hrůzy je ukončena u stavu 2:18 ! Prvním světlým momentem našich hráček je, až technický útok Foltýnové na 4:18. Po dalším přímém bodu Benkové 4:20 se však hra začne trochu vyrovnávat. Nám se podaří kosmeticky upravovat nepříznivý vývoj - při podáních Golové uhrajeme šest rozeher v řadě 10:20. Pomalu si zlepšujme procento v útoku 2x Votrubová a 1x Ogjanova 14:22. Za postranní čáru nastupuje Teichmanová – to ještě netuším, že po celý den bude podávat velmi kvalitně – nadstandardně 16:23 – Procházková vyzve přesnou nahrávkou Golovou a jsme na solidní dvacítce, kdo by to ještě před chvilkou řekl?! 20:23 ! Následně však kazíme a naopak nepřihrajme servis Mrázové 20:25.

Zlepšeným výkonem se prezentují domácí děvčata i v úvodu setu druhého. Eso Golové a Procházkové + tři složené bodovky Ogjánové 5:1. Foltýnová zkouší dlouhou náhru na Votrubovou a ta se neplete 7:4 ! Série Teichmannové – tři esa ze tří servisů = 10:4. I my si však nevyvarujeme tradiční pasáže, kdy nepřihrajme a za stavu 10:9 poprvé střídáme. Vaštylová nahrazuje na palubovce Votrubovou. Ta zaboduje hned z první nahrávky 12:10 a po přesném příjmu libera Hrbáčové a nahrávce Teichmanové i na 17:15. Po esu Moocové se jde do koncovky za vyrovnaného stavu 18:18 ! Nevyvarujeme se však znovu zbytečných chyb – nepřihrajeme, nesložíme 18:23. Poslední náš bod v setu uhraje středem Golová a to je zatím málo pro zisk setu 20:23 – 20:25 !

Ve třetím setu si necháme utéct hned začátek a při stavu 5:11 už jsou na palubovce nově i Adámková a Uruba. Ach ten příjem… 7:15. Ve zbytku setu stojí za zmínku jen šťastný bod, kdy se míč po odrazu o Hrbáčovou ocitne nechytatelně na lajně hostujícího mužstva 11:15. Zápas definitivně ztratíme při postavení, kdy odztrátujeme přes Ognjanovou až na šestý pokus 12:20. TJ si už zápas pohlídá a dohraje ho po smečích Fecurové a středem Esslerové do vítězného konce 15:25  = 0:3 na sety !


Druhý zápas začne za třicet pět minut a já doufám, že si holky odpočinou a ukážou svým fanouškům ve druhém zápase lepší výkon, který případně vyústí v nějaký ten cenný bodík do tabulky 😊. Tomu měla zabránit i taktika či plán, kdy hostují mužstvo odehrálo zápas na dvě libera.

Volejbalový spolek Ostrava – TJ Ostrava 3:2 ( 23, -26, -12, 18, 7)

Esa: 24:14 Chybné servisy: 17:19 Bloky: 2:1 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Lžičař Čas: 101. minut.
VS Ostrava: Adámková Anežka, Golová Jana, Ogjanova Viktoria, Procházková Veronika, Teichmannová Kateřina, Vaštylová Magdaléna – Hrbáčová Tereza ( Foltýnová Viktorie, Uruba Sofia ).
TJ Ostrava: Esslerová Adéla, Fecurová Laura, Liberdová Ema, Macková Ludmila, Mrázová Markéta, Pajurková Lenka – Moocová Sára a Onderková Kamila ( Benková Adéla, Kolková Emma, Rosnerová Nela ).

Nepříznivý stav v začátku zápasu se nám podaří ihned otočit z 1:3 na 4:3 po nevynucené chybě hostující Mrázové a naopak pěkné smeči Adámkové a chytře provedeném útoku Vaštylové. Na podání znovu úřaduje Teichmannová kdy ze šesti servisů hned pět končí přímým bodem 11:6. Holky se do servisu opírají i nadále – další esa Adámková / Vaštylová a hned tři v řadě Golová 20:12 ! Zase trochu odpadneme při jednom postavení jak na příjmu, tak i v útoku. Naopak se začínají ukazovat kvality asi nejlepší hráčky dne na útoku - Kolková, kdy pokud má nahráno, tak jsou její rány těžce ubránitelné 20:17. Esslerová překlápí vedení na stranu hostujícího celku v koncovce 22:23. Důležitý dvojblok dvojice Adámková / Teichmannová 23:23 ! Načasování vyšlo ideálně a na servisy přichází druhá jmenovaná a nikoho snad nepřekvapí, že dá dva další přímé body – prostě na podání to byl její den 😊 25:23 !

V první třetině druhého setu prakticky ani jeden z týmů nedokáže dostat míč vůbec do hry. Jedním z mála pěkných momentů je tak nebojácný útok Vaštylové 6:3. Náskok se nadále rozšiřuje, kdy třeba po pěkně vybraném míči v poli se prosadí Adámková + eso Teichmannová + či znovu po kvalitní obraně Golová = 15:8 ! Pět bodů TJ, kdy ten poslední uhraje bodovkou Mrázová nás přinutí k oddechovému času 15:13. Důležitou ztrátou je přesná kombinace Foltýnové na Adámkovou 17:15. Do nervy drásající koncovky se jde za vyrovnaného stavu 20:20 a 23:23. První setball máme po esu Golové 25:24. Ten druhý po zkaženém servisu TJ 26:25. Oba však bohužel zůstanou nevyužity. Kolková útok + eso. Naopak Vaštylová mimo = 26:28 !

Ve třetím setu jde náš výkon hodně dolů. Držíme se do stavu 9:11. Hostujícím hráčkám pomůže někdy i náhoda, kdy pravděpodobně se odrazí míč od ramene Esslerové na naši půlku tak, že to skončí bodem – následuje výbuch smíchu 9:13. Poté kupíme chybu za chybou. Set nemá problém dopodávat Kolková 12:25. Je čas na otočku 😊 ?

Naštěstí se vrátíme do pohody. V jedné z těch hezčích výměn se prosadí Ogjanova, po ní dvakrát Golová a hned z první nahrávky Uruba 5:4. Po dalším zdařilém útoku Ogjanové jsme i nadále ve hře 11:10. Hostující děvčata nám to dost usnadňují a jejich efektivita na útoku je teď nulová 4x nebo 5x takřka za sebou se vystřelí bud do zámezí nebo do sítě 17:11 ! Nedaří se nám přihrát a jsme nuceni zkusit přerušit nápor oddechovým časem 18:16. Což vyjde na sto procent, protože následují další dvě nevynucené chyby + nechytatelný servis Adámkové = 21:16. V koncovce se znovu trochu překvapivě prosadí Uruba a set dopodává, kdo jiný než Teichmannová 23:18 – 25:18 je tady tím pádem tiebreak, který je vždy padesát na padesát 😊.

První bod sice uhraje Mrázová, kdy její útok je přímo na lajnu 0:1. My však kontrujeme hned pěti body v řadě, kdy hlavně blok Golové pořádně nahecuje domácí lavičku 5:1. Strany se mění po dohrávce na Ognjanovou při stavu 8:2 ! Na chvilku nám vypadne příjem 8:5. Důležitou ztrátou je bod Uruby, kdy platí pořekadlo: „odvážnému štěstí přeje!“ 11:7 😊. Závěr už jen dohraje Golová prakticky sama: eso 12:7 eso 13:7 eso 15:7. Zápas tak končí překvapivým a hodně cenných vítězstvím domácích hráček v poměru 3:2 na sety. Gratulujeme !!!.

Zhodnocení dvojutkání  trenérem a prezidentem klubu Ing. Ivanem Capem:
Hlavně druhé utkání potvrdilo vzrůstající výkonnost našich kadetek. Jsem rád, že jsme hlavně na podání dokázali zahrát dlouhé série nepříjemných servisů, což díky získánému náskoku holky vždy uklidnilo. Všechny holky dnes zaslouží pochvalu a to i ty, které jindy střídají jen málo!



Ostatní výsledky 27 a 28. kolo ( 10.2.2024):

Havířov – Orlice 1:3 ( 18, -21, -21, -17 ) a 3:0 ( 22, 19, 21 )
Opava – Polanka 3:1 ( 23, 17, -22, 15 ) a 3:2 ( 14, 17, -20, -19, 7 )
Kylešovice – volný los.

Konečná tabulka základní fáze KP U18.
Skupina A:
1. Valašské Meziříčí 66b. 2. Raškovice 50b. 3. FM B 37b. 4. Frýdlant 34b. 5. Karviná 25b. 6. Vsetín 24b. 7. Nový Jičín 16b.
Skupina B:
1. Kylešovice 62b. 2. TJ Ostrava 48b. 3. Opava 44b. 4. Havířov 37b. 5. Orlice 27b. 6. Polanka 21b. 7. Volejbalový spolek Ostrava 13b.

Celky na první a druhé pozici budou hrát ve skupině o 1. – 4. místo. Celky na třetí a čtvrté pozici budou hrát ve skupině o 5. -8. místo. Zbytek (včetně našich holek) bude hrát ve skupině o konečné 9. -14. místo. Nicméně budou hrát pouze s týmy z druhé skupiny což jsou Karviná / Vsetín a Nový Jičín. Tradiční dvojzápasy doma – venku = celkem 12. utkání. Byt v tabulce jsou zatím všechny mužstva na nula. Tak logicky by měly být doplněny výsledky se základní části. Jinými slovy měli by se měly počítat naše vzájemné utkání proti Havířovu / Orlici a Polance. A to se tak i stalo a tabulka vypadá v neděli večer aktuálně následovně:
1.Orlice 20b. 2. Karviná 15b. 3. Vsetín 15b. 4. Polanka 12b. 5. Nový Jičín 6b. 7. Ostrava 4b.

Následující program:
17.2 Vsetín – VS Ostrava / 24.2 Karviná – VS Ostrava / 2.3 Nový Jičín – VS Ostrava.
9.3 VS Ostrava – Vsetín / 16.3 VS Ostrava – Karviná a 23.3 VS Ostrava – Nový Jičín.
Už nyní je pro vás připravována exkluzivní reportáž z turnaje kategorie U14 dívek z Vratimova.

Napočtenou příště 😊!