Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Na mladé pušky z Kojetína aktuálně nemáme Muži

Na mladé pušky z Kojetína aktuálně nemáme

aneb: Boj o konečné druhé místo bude ještě drama!

Druhá liga mužů ve volejbale měla na programu v sobotu 17.2.2024 již dvacáté sedmé a dvacáté osmé kolo. Ještě před tím, jsme se vydali na venkovní dvojzápas do Nového Jičína. Domů jsme nakonec po výsledcích 2:3 a 3:1 přivezli pouze čtyři body. Naše nevýrazné výsledky z venkovních hal tak pokračují bohužel i nadále. S místními vlky prostě prohrát nemůžeme. V týdnu jsem si od sportu zpoza vysoké sítě trochu odpočinul. Stejně jako před osmi lety jsem totiž vyrazil do Ostravar Arény na jednu z nejzábavnějších sportovních akcí, co může být a tím jsou míčový kouzelníci z HARLEM GLOBETROTTERS.

Je sobota, a tak je znovu na čase se přeorientovat na nějaké ty volejbalové bitvy. Ty měly představovat naše dnešní zápasy proti budoucímu vítězi naší skupiny C a tím bude celek: SK Kojetín 2016 B. Asi bych se nedivil, kdyby tento tým letos postoupil o patro výše – teda pokud je to jejich cílem vůbec. Trenér Ptáček přivezl do Ostravy tentokrát devět mladíků, z nichž tři (podle Vyškovského deníku) byli ještě včera večer na soupisce prvoligových Bučovic v rozhodujícím pátém čtvrtfinálovém zápasu první ligy proti Velkému Meziříčí. Těmi jsou libero Herman / nahrávač Roman a Horák. Na soupisce ligového sokola je i Bohuslav a vybavuji si, že celkem dost tam toho odehrál i Luska. Poslední dva však do campusu tentokrát nedorazili. Dalším hráčem, který je na soupisce prvoligového mužstva a může tak sbírat cenné volejbalové zkušenosti, je Vitásek, jenž měl v hledišti i osobní fanklub. Pokud zůstaneme v publiku, tak hlediště možná i vinou nepříznivého počasí bylo celkem pěkně zaplněno. V letošním soutěžním ročníku jsem absolvoval pouze jeden venkovní výjezd, a to shodou okolností na první vzájemné měření sil, které se odehrálo 11.11.2023. Po prohrách 1:3 a 1:3 jsme se tenkrát vraceli do Ostravy s nulou (co se týká bodů do tabulky).  Tréninková morálka je navíc u tohoto mladého a ambiciózního týmu úplně jinde. Pokud si sečteme všechny výše zmiňované faktory, tak favorit dnešního dvojutkání byl jasný. Nicméně jsme šli do utkání s tím, že nějaký ten bodík urvat chceme 😊.

Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. SK Kojetín 2016 B 1:3 ( 15, -19, -24, -23 )

Esa: 4:6  Chybné podání 20:12 Bloky: 16:11 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Chytil / p. Škrabal Čas: 91. minut.
Ostrava: Borski, Drozd, Holiš, Kaloč, Přibyl, Štefko – Urban.
Kojetín: Dočkal, Horák, Nesvadba, Roman, Skipala O, Vitásek – Herman ( Kváč, Skipala J )

První výměny patří domácí Ostravě a hned ovlivní následující průběh prvního setu. První dva body zaznamená stabilně dobře hrající Přibyl. Na útoku se připomene Štefko a na bloku dvakrát Borski jak na 6:3 tak i 8:4. Obě mužstva se zatím nemůžou pořádně trefit do servisu 10:6. I nadále hosté jsou daleko pod svými možnosti a rozhodně nevypadá, že by do Campusu přijel leader soutěže. Po obraně, kterou využijeme přes Borského a následném útoku Horáka, který letěl tak mimo, že málem na tribuně sestřelil mě, jdeme do trháku 14:8. Po první poradě hostujícího mužstva navyšuje naše vedení Drozd 16:8. Kojetínský nahrávač nevypadá úplně fit. Z dálky to vypadá na loket. Což by byl asi problém, protože druhého nahrávače nepřivezli. Po chvilce to však překousne a může se pokračovat. Kaloč pěknou nahrávkou za hlavu vyzve Štefka a ten se nemýlí 18:10. Středem se prosadí Přibyl i když hosté reklamují útok do autu 20:13.  Do rozhozené obrany se přes blok prosadí Drozd a první set tak končí debaklem 25:15.

Druhý set začali ale lépe mladící z Kojetína. My se ještě prosadíme jednoblokem Štefka 2:3.  Následně však nedokážeme odztrátovat při servisech Skipaly 2:6. Ve hře jsme ještě i po našem trojbloku, kdy s něho vítězně vyjdou ruce Drozda 5:7. Kojetínští se začínají pořádně dostávat do provozní teploty. Horák chytře přelstí naší obranu na síti 5:9. Dost chybujeme a je čas na oddechový čas 6:12. Ten vzápětí nápor hostů trochu ubrzdí. Po divném úderu se prosadí znovu Horák 7:13. My však odpovídáme čtyřmi body v řadě – ten poslední si připíšeme po bloku Přibyla 11:13. Na co jsme se nadřeli, tak o pár sekund později ztratíme. Prosadí se Skipala naopak smeč Drozda putuje do autu 12:16. Druhý oddechový čas pro naší lavičku opět zabere 14:20 – manko trochu umázneme a po útoku Holiše to nevypadá zas tak ztraceně 17:20 ! Dočkal vytlouká naše bloky + Štefko zablokován a následně je mu písknut dotek sítě 17:23  a s tím, už nic nelze udělat. Poslední náš bod v setu zaznamená Borski. Po něm se však prosadí z výšky Horák a set ukončí středem Skipala a je srovnáno po výsledku 19:25 !

Liché sety (když jsme blíže tribuně) nám, co se týká úvodu, vychází lépe. Uděláme dobrou sérii po podáních Přibyla, kdy se proti obraně prosadí Štefko, jenž v další hře i zablokuje 5:2. Důležitou ztrátu i následný útok si připíše na svoje konto nejvíce bodující hráč prvního zápasu z naší strany Drozd 7:4.  Je to právě Pepa, který nás bude táhne na útoku po zbytek prvního utkání. Náskok zůstává konzistentní – obě mužstva pravidelně ztrátují 12:9. Hraje se opravdu pěkný volejbal a v půlce setu je srovnáno po 13. Vždycky, když se trochu vzdálíme, tak hosté hned dorovnají. Třetí set může být klíčový a to ví i Holiš 18:16  / 20:18 !  Pěkná kombinace Kaloč – Štefko – Horák však znovu srovnává 21:21. Po útoku Drozda vzápětí přijde i důležitý blok Borského 24:22 ! Naději pro hostující barvy vykřesá Horák 24:23 pořád to však máme ve svých rukou. Drozd zablokován poprvé 24:24  i podruhé 24:25. Borski se neprosadí bohužel naopak Dočkal ano 24:26 ! Obrovská škoda – to nás může hodně mrzet…

Prohraná koncovka nás však nezlomila, ale spíše nabudila. V útoku se prosadí chytře Holiš / tvrdě Štefko a vše podtrhne ukázkovým blokem Přibyl 5:2. Další pěkná série našich chlapů přijde hned o pár sekund později a po pajpu Holiše vedeme již 9:3 ! Po dobré obraně se prosadí z doskoku Štefko 15:5 ! Po útoku Borského na 16:6 přijde málo vídaný kolaps na tuto kategorii. Hosté budou umazávat náš náskok po částech jako při servisech nahrávače Romana 16:9. Po špatném příjmu, kdy musí nahrávat Štefko na Drozda je to znovu o devět 19:10 ! Efektivita na útoku jde hodně dolů. Po bloku na Drozda + přijde špatný příjem, který trestá Dočkal 20:16. Konzistentní náskok udržujeme a vypadá to opticky na tiebreak 23:19. Následně před servisem Romana si bereme oddechový čas. Samotný hráč to pro sebe okomentuje: „Tady je asi někdo posranej?“, následuje eso 23:21. Další setball odmaže pěkným útokem Vitásek + další přímý bod 23:23 !  V koncovce se dvakrát neprosadí Holiš a je dobojováno 23:25 = 1:3 na sety.

O hodinové pauze je program různorodý. Někdo tráví čas na tribuně, někdo nabírá síly v bufetu s kávou. Na vedlejším kurtu jako už je tradicí probíhá basketbalový turnaj v kategorii něco mezi osmi až dvanácti roky. Šílený je, že výsledek jednoho s těchto zápasů, kdy se potkali hráčky místního klubu akorát byly rozdělené na zelené a bílé skončil 143:8 !

Do druhého zápasu místo patrně unaveného Holiše nastupuje Evják. V minulém článku sem tohoto hráče pochválil v tomto zápase se však bohužel vrátil ke svému standardu a čtyři body ve čtyřech setech je prostě špatná bilance.

Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. SK Kojetín 2016 B 1:3 ( -20, 26, -20, -21 )

Esa: 3:9 Chybné podání: 18:8 Bloky: 11:11 – statistika je pouze orientační.
Ostrava: Borski, Drozd, Evják, Kaloč, Přibyl, Štefko – Urban ( Procházka )
Kojetín: Dočkal, Kváč,  Nesvadba, Roman, Skipala O, Skipala J, - Herman  ( Horák, Vitásek )

Druhý popolední zápas začíná vyrovnaně a po dvanácti rozehrách ukazuje stav na stolku zapisovatelů po dvou šestkách 6:6. Jako první jdou do výrazného trháku hosté. První eso zápasu si připíše Kváč + dvakrát zablokování a jednou se vyhodíme 6:10. Vůbec se nedokážeme dostat do hry a po útoku Štefka na 9:15  je proveden změna na nahrávce. Ta prozatím na vliv zápasu žádný významný podíl nemá a bodové manko se i nadále rozšiřuje 12:20. Při podáních Štefka kosmeticky upravujeme stav a po dobrém útoku Drozda následuje timeout Kojetína 16:20. Na menší rozdíl, než čtyři body už se nedostaneme. Set končí zkaženým podáním Evjáka 20:25.

Do druhého dějství vstoupí koncentrovaněji domácí Ostravy a připíše si první tři rozehry - tu poslední po útoku Přibyla 3:0. Dobrým základem pro bodovou sérii jsou servisy Přibyla, kdy hosté po horším příjmu nejsou schopni odztrátovat. Naopak my v obraně s tím problém nemáme, jako v případě Borského na 10:3 ! Na síti ukázal svoji zkušenost Procházka, který si počkal na jednoho z výrazně mladších protivníků 15:7. Hostující trenér dobře zvoleným oddechovým časem nás přibrzdí a je to naopak Roman komu se daří za postranní čarou tak, že nedokáže otočit jedno postavení 15:12. Pořád, jsme to my, kdo je pár kroků napřed. Drozd dobře trefí svůj útok do rohu + blok Borského 22:17 ! Pipe Vitáska koriguje stav na 22:20.  Evják se štěstím navyšuje na 23:20 ! Následuje dle mého problematická distribuce nahrávek, Evják tak dva míče zkazí a do třetice je zablokován 23:23 ! První setball máme my po útoku Přibyla 24:23 – Evják znovu zablokován 24:24. Po útocích Přibyla máme i další dvě možnosti jak ukončit set 25:24 / 26:25 ! Využijeme v pořadí ten čtvrtý po útoku Vitáska – vyšle Štefko servis přesně mezi dva hostující hráče. Drama je tak u konce 28:26 !

Ve třetím setu nám Kojetínští odskočí při servisech Romana hned z kraje a ten poslední zužitkuje Skipala J 0:3. Absolutně nedokážeme při podání dostat míč do hry a tím pádem je náskok hostů na stejné úrovni třeba po útoku Kváče 4:7. Od samého začátku dokonce je v podstatě je rozdíl + - pořád stejný 7:10 / 10:13 / 16:19 / 20:24 -  Poslední rozehru třetího setu nemá problém ukončit Kváč 20:25.

Čtvrtý set je vyrovnaný takřka do půlky. Vypadá to, že zápas se definitivně zlomí při podáních Skipaly – dvě esa 10:11 – 10:15. Trenér Zvolánek zkusí ještě svými radami zápas zvrátit. Po tvrdém útoku Drozda a útoku Kojetína mimo, ještě na zvrat pomýšlet můžeme 17:18. To samé platí ještě i po zkušeném úderu středáka Přibyla 19:20. Stejnou zbraní odpoví Vitásek + přidá eso hned v další rozehře 19:22. Poslední dnešní bod si připíšeme díky Drozdovi 21:23 ! Po úderu Dočkala jsou tu první matchbally 21:24. Ten první po našem špatném příjmu na síti zúročí Nesvadba 21:25. Což ve výsledku znamená, že obě družstva se i počtvrté v sezoně rozejdou po výsledku 1:3. Bohužel i na počtvrté tak z toho bude pro náš tým nula bodů do tabulky. Špatné zprávy nakonec přišli i z Drásova odkud si Šlapanice odvezli hned pět bodů. Po dvaceti osmi kolech je tak mezi námi a nimi rozdíl v tabulce pouze dva body. Bude to ještě drama?



Nejvíce bodující hráči TOP 3:
OVA – KOJ 1. zápas: Drozd Josef 20b / Štefko Jakub 16b / Přibyl Jakub 13b.
OVA – KOJ 2. zápas: Přibyl Jakub 19b / Drozd Josef 16b / Štefko Jakub 15b.

Výsledky 27 a 28. kola ( 17.2.2024 ):
Kojetín A – Kometa 0:3 ( -17, -20, -19 ) a 0:3 ( -18, -16, -20 )
Staré Město – Nový Jičín 3:1 ( 20, 23, -21, 16 ) 3:1 ( -23, 18, 27, 23 )
Drásov – Šlapanice 0:3 ( -11, -27, -23 ) a 2:3 ( 21, -23, -20, 19, -12 )
Brno jih – volno.

Tabulka:
1.Kojetín B 64b ( 24 ) 2. Volejbal Ostrava 49b ( 26 ) 3. Šlapanice 47b ( 26 ) – číslo v závorce udává aktuální počet odehraných zápasů.

Následující program:
V posledních třech dvojkolech nás čekají vždy soupeři z Jížní Moravy. Nejprve zajíždíme příští sobotu do Brna (přesněji do části Komárov), kde hraje své domácí zápasy Brno - jih. Poslední domácí zápasy na Campusu odehrajeme o týden později  9.3.2024 od 10:00 proti Šlapanicím. Tyto zápasy vzhledem k postavení v tabulce slibují napínavou podívanou. Soutěž následně uzavřeme třetí březnovou sobotu tradičním výjezdem do Drásova. Tam jsem zatím nikdy nechyběl. Bude to mu letos jinak? Uvidíme, ale vyjet fandit zrovna tam a navíc, když to budou poslední zápasy, jsou dobrou motivací.

Pozvánka:
Závěrem bychom rádi všechny naše fanoušky pozvali příští neděli na Krakovskou. Tamní hala v Ostravě – Hrabůvce 25.2.2024 od 8:30 ožije turnajem, který jsme nikdy nepořádali. Jedná se o jednu ze skupin v kategorii žaček U16. Náš B tým bude chtít ovládnout svou skupinu a poprvé tak postoupit do výkonnostní skupiny F. Bude k tomu mít ideální podmínky. Domácí hala – hratelní soupeři ( Vratimov / Frýdek C / Havířov B ) Navíc poslední zápas, který by měl být vyvrcholením dne, bude i dost po trenérské stránce vyhecovaný. Atmosféra bude určitě bouřlivá! Já tam budu a co vy 😊 ?