Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Vítězný double žákyň na posledním turnaji Mládež

Vítězný double žákyň na posledním turnaji

V neděli 24. 3. 2024 v dopoledních hodinách proběhl poslední (8. turnaj) letošního krajského přeboru starších žaček pro sezonu 2023 / 2024.

Víkend s dívčím sportem jsem zahájil v sobotu dopoledne na Krakovské na posledním dvojzápase KP U18 holek a zakončil ho v neděli v podvečer na Campusu, kde se odehrálo druhé čtvrtfinále ŽBL mezi Ostravou a Žabinami Brno.

Už dopředu jsem věděl, že nedělní dopoledne bude patřit pravděpodobně posledním zápasům, které pro letošní sezonu shlédnu. Otázkou bylo jen: kam vyrazit? V pátek se dozvídám, že místo v autě do Krnova není, a tak si během sobotního dvojzápasu domlouvám, že bych teda vyrazil v neděli směr Orlová. Cesta je to krátká a po chvilce jsme už u haly místního Gymnázia – obchodní akademie v Orlové – Lutyni. V Orlové jsem zatím byl pouze jednou (ne však na volejbale), a to na mezinárodním závodě v cyklistice žen, jehož třicátý šestý ročník startuje za necelý měsíc. Cílová páska poslední etapy tohoto závodu shodou okolností je od místa dnešních volejbalových bitev vzdálena ani ne 100 metrů.

Pojďme však už přímo do haly, kde se budou dít věci, které by mě nenapadly snad ani ve snu… Hala je to hodně velká – něco jako menší City Campus OU. V pohodě se do ní vejdou tři hřiště. Dneska však nebudou potřeba. Náš turnaj se hraje totiž netradičně pouze ve třech týmech, když Bílovec se tentokrát omluvil pro kolizi termínů. Souboje těchto mužstev jsou umístěny na nejvzdálenější kurt od vchodu. Na druhé straně na prvním kurtu budou místní juniorky bojovat o historickou medaili a to se jim nakonec i povedlo. Děvčata už se pomalu rozcvičují a já usedám na tribunu - ano stejně jako vždy i s klubovým bubnem. Stejně jako na výše zmiňovaném Campusu tak ani tady architekt projektu nad výhledem sedících diváků moc neuvažoval. Výhled přes zábradlí je totiž do značné míry omezený. 

VS Ostrava A – Orlová A 2:1 ( -17, 22, 8 )

V začátku utkání působíme nekoncentrovaně, a to vyústí v hroziví začátek 0:8. Prosadíme se až na útoku Ogjanova s po přímým bodem Adámková 2:8. Hra se naštěstí pomalu vyrovnává a po sklapce Bohušíkové se po obraně prosadí i Kuldánová a začíná se prakticky nanovo 9:10. Základem téhle kategorie je servis a tam jsou domácí děvčata efektivnější. Pokud si náhodou přihrajeme tak přijde nevynucená chyba 9:14 ! Po pěkném útoku Kuldánové je to znovu pouze o dva 12:14. Máme to nahráný, ale zbytečně chybujeme 12:16. Příjem nemáme 15:21.  Posledním světlým bodem tak pro naše barvy, je chytrý úder Zapletalové na síti 17:21. Nakonec prohráváme 17:25.

Úvod druhého setu je o něčem naštěstí o něčem jiném. Hned v prvních dvou rozehrách vidíme pěkné kombinace Zapletalová – Ognjanova a Pitsur – Zapletalová 2:0. Druhá jmenovaná se prosadí i se servisu 4:1. Někdy máme i trochu toho štěstí, jako při útoku Adámkové, jenž škrtne nechytatelně pásku + dvě chyby orlové na smeči = 9:5 ! Další bod si připíše hráčka, kterou vidím dneska poprvé a tou je Miczková 10:5. Tenhle náskok však nic neznamená pro následující průběh 11:11.  Znovu je to hlavně o příjmu a naše akcie na úspěch jdou pomalu níže a níže 13:17. Na každý bod se nadřeme stejně jako Miczková na 15:17. I z 16:19  to však můžeme ještě celé zvrátit. Což se postupně daří a Bohušíková znovu stav dorovnává na 19:19. Dále přijdou dva nepřesné útoky Orlovanek – naopak Miczková se neplete 22:19 ! Poslední míč setu zaznamená Ogjanova a jde se do tiebreaku 25:22.

Po čtrnácti rozehrách jsou oba týmy srovnané 7:7. Rozhodujícím momentem dva přímé body Miczkové a po obraně i úspěšný útok Ogjánové 10:7 ! Ve zbytku zápasu nám to domácí hráčky dost ulehčují a sami dělají chybu za chybou 15:8. První vítězství je doma!
 


Než se podíváme na druhý zápas proti béčku NJ tak se přemístíme na chvilku na tribuny místní haly. Zápas byl totiž dvakrát nebo třikrát přerušený údajně z důvodu velkého hluku. Pan rozhodčí si totiž zřejmě spletl sport a myslel si patrně, že sedí na tenise. Byl jsem upozorněný, že nezahájí rozehru, dokud nebude v hledišti ticho (tím pádem se průběh kouskoval) a potom co ji zahájí písknutím, tak musí být ticho taky… Za ty roky fandění jsem poznal desítky rozhodčích různých věkových kategorii, ale nikdy mě ani jeden z nich až do dneška nesnažil poučovat otom, jak se má fandit na volejbalovém zápase. Po prvním zápase mi oznámil, že si jde pro mobil do šatny a pokud se bude situace i nadále opakovat, že budu vyveden městskou policii, kterou osobně mobilem přivolá.

VS Ostrava – Nový Jičín B 2:0 ( 17, 14 )

Několikrát zmíněné slovo servis je důležité i nadále. NJ nepomáhá ani psychická podpora plyšové pandy z lavičky 5:1. Dobrou sérii uděláme i při podáních Pitsur 5:3 / 8:3. To samé platí ještě v lepším podání u servisů Zapletalové 9:4 / 14:4 ! I my se však nevyvarujeme na příjmu pár pochybení 16:11 / 16:14 !  Trochu psychického uklidnění přinese zkažený servis a následný bod Ogjánové 18:14. To už však máme za sebou další přerušení a ejhle - telefonát je tadyangel Na útoku jsme teď variabilní, kdy každý bod jde na stranu jiné hráčky 22:16. Set nakonec ukončuje Pitsur 25:17. Pauza mezi sety by měla být oficiálně tři minuty. Vzhledem, k tomu, že městská policie fakt přijela, tak to byla minimálně desetiminutovka. Po celou dobu však byla na chodbě a do samotné tělocvičny (na tribunu) nevstoupila. Pravděpodobně bylo panu rozhodčímu oznámeno, že nemají pravomoc, jakkoliv zasáhnout. Halu totiž nikdo nedemoluje, ani v ní nebyla zapálena pyrotechnika, a tak ve čtyřech se fandí i nadále. Rachot je to fakt slušný. Otázkou je, jestli tyhle neobvyklé přestávky byly zaznamenány v oficiálním zápase o utkání. Vraťme se však na hřiště.

Druhá sada je vyrovnaná pouze do stavu 6:6. Pak zavelíme k rozhodujícímu trháku. Problémy dělají plachty Pitsur. V útoku se daří Miczkové až se stav zastaví na 14:6. Zbytek setu je jen otázkou o kolik to skončí? Minutu po čtvrt na dvanáct se prosadí Ogjánová 25:14 a tento tým má tak pro celou sezonu padla. Ještě před odchodem na mě houkne domácí trenérka: Jestli už se vracím do Ostravy? Ta samá paní zakázala svým svěřenkyním si fandit, jelikož i ony měly připraven menší buben na lavičce. Ten je pak ke shlédnutí na jiném kurtu. Je škoda, že je konec. Poprvé bychom postoupili do skupiny D a naše béčko by si premiérově zahrálo ve skupině označené písmenem E.

Vítězný taneček:


Sestava:
Adámková Anežka, Bohušíková Michaela, Horáková Aneta, Kuldánová Lea, Miczková Markéta, Ognjanová Viktoria, Pitsur Mariia a Zapletalová Viktorie.

Pohled prezidenta klubu a trenéra této kategorie Ing. Ivana Capa nejen na poslední turnaj, ale také na kompletní sezonu našeho A týmu mladších žaček:
„Já jsem pravidelně trénoval náš A tým Volejbalu Ostrava, a tak při souběhu turnajů jsem viděl naše holky z B týmu starších žaček jen ve vzájemných zápasech. Musím ale říct, že oba týmy viditelně prošly velkým progresem, a to je pro náš klub i pro ně samé to nejdůležitější. V A týmu hrálo pravidelně 5 hráček, které pravidelně nastupují i za kadetky, a tak není divu, že v posledních turnajích soutěže jsme prakticky jen vyhrávali. Na druhé straně jsem rád, že jsem viděl v obou týmech i další dívky, které trénuje druhý trenér a manažér klubu Martin Procházka. Holky se hodně technicky i herně zlepšily a docela se tak těším na příští sezónu!


Náš B-tým mladších žaček v Krnově:

V našem reportu se přesuneme o 75 km do hornoslezského Krnova, kde bojoval náš B tým ve skupině F a aspoň podle celkové tabulky měl plnit roli černého koně.
VS Ostrava B – Slezská Orlice 2:0 ( 22, 23 )
VS Ostrava B – Frýdek B 2:0 ( 17, 25 )
VS Ostrava B – Karviná A 2:1 ( -11, 15, 13 ) = devět bodů a celková první pozice. Porazili jsme nakonec postupně 22. / 23. a 16. tým celkové tabulky 😊.

Sestava: Chrenščová Tereza, Grešáková Beata, Hrbáčová Tereza, Hubetska Nikol, Kornasova Andrea, Kromerová Karin, Lutsenko Kharitina, Paverová Ema, Tataříková Nela a Vidlářová Barbora.
O tom, jak probíhal poslední turnaj a celkový pohled na soutěžní ročník 2023 / 2024 nám prozradí dvojice trenérů mužstva (alias zkušenost a dravé mládí) Martin Procházka a jeho asistent Jakub Přibyl.

Trenérskou sezonu si s holkami v kategorii zakončil vítězstvím na turnaji v Krnově. Jak jsi viděl jednotlivé zápasy? Jak moc byl výkon děvčat pro tebe překvapující – porazili jste totiž všechny týmy, které jsou v konečné tabulce před vámi.
Prochy: „Poslední turnaj U16 holek byl pro nás ukázkou, že můžeme hrát i s výkonnostně lepšími týmy. Zápasy to byly s řadou nepřesností, ale s velkou bojovností a touhou vyhrát poslední turnaj. Holky musím pochválit za bojovnost v posledním utkání s Karvinou. V prvním setu jsme dostali celkem naloženo a prohráli na 11 bodů. Holky byly nervózní a chybovaly. V druhém setu jsme si řekli, že o nic nejde, a když budeme bojovat a plnit pokyny, tak třeba se nám to podaří. Karvinou jsme zaskočili a herně přehráli a šli s klidnou hlavou do třetího setu. V něm po velkém boji i se štěstím vyhráváme. Holky zasloužily velkou pochvalu za bojovnost a právem turnaj vyhrály.“

Vím, že na posledním turnaji dívek U16 v Krnově jsi chyběl. Jaké ti z tohoto turnaje chodily informace a jak moc to bylo v kontextu toho, že jste porazili papírově tři lepší týmy překvapující?
Kuba: „Tak informace mi chodily průběžně z důvodu, že jsem byl na jiném turnaji tak jsem neměl mobil u sebe. Překvapující to určitě bylo, i když vlastně jsme věřili, že to klidně takhle může dopadnout. Holky odjížděly na turnaj velice dobře připravené. Hrály prakticky v nejsilnější sestavě, co můžeme nabídnout, a tak jsem věřil, že pokud zahrají to co posledně, tak to může být úspěch - a to se povedlo. Holkám gratuluji!“

Zhodnocení celé sezony dívek: Umístění / herní výkony / progres od září / tréninková morálka / parta. V čem je vidět zlepšení a na čem by měli holky v nejbližších týdnech zapracovat.
Prochy: „Herní posun je veliký. Snažíme se s každým tréninkem zlepšovat, učit nové věci a činnosti. Fyzicky jsme na tom velmi dobře. Pravidelně učíme holky základní posilování – cviky důležité na dynamiku. Tréninková morálka je výborná. Holky chodí pravidelně na tréninky a makají naplno. Z naší skupiny holek v cele sezoně neskončil nikdo s volejbalem. Kolektiv je velmi dobrý, a to je základ úspěch. Na příští rok zůstává hlavní osa týmu (holky jsou ročníky 2010–2012), zbytek doplníme hráčkami z naší přípravky. Do kategorie U18 se přesune pět hráček.“
Kuba: „Tak jako jeden z trenérů mě přijde až neuvěřitelné, kam se holky posunuly. Z poslední skupiny až do skupiny E – přitom holky se každým turnajem posouvaly jenom kupředu. To taky ukazuje, že to, co jsme s Prochym nastavili v rámci tréninků, bylo jenom správné. Předvedená hra se neustále zlepšovala, ale bylo to pouze jejich zásluhou, protože na tréninky chodily holky poctivě. Byla to jejich iniciativa, která udělala to, co teďka hrají. Holky postupně začaly nad svou hrou přemýšlet, a to bylo strašně důležité! Důležitá byla i výborná „chemie“ v našem týmu – holky si opravdu velice sedly. V následujících týdnech bychom se měli zaměřit na zlepšení fyzičky. Jak se říká – suchá příprava započne hned po skončení sezóny. Taky bychom je chtěli vzít na písek na beach, hned jak začne být tepleji, protože změna prostředí zase jim může jenom pomoci k dalšímu progresu, a hlavně na písku se fyzička získává lépe než v hale.
Na závěr musím holky jenom pochválit. Udělaly obrovský kus práce a celou dobu se snažily plnit všechny zadané úkoly co nejlépe, a proto se tak posunuly a udělaly tak obrovský progres. Trénovat někoho, kdo se chce zlepšovat, je ten nejlepší pocit. Holky, smekám před vámi klobouk a do další sezony se stejným nasazením!“

Konečná tabulka KP U16 dívky:
1. Frýdek – Místek A 221b. 2. TJ Ostrava A 215b. 3. Bílovec A 211b. 21. VS Ostrava A 86b. 26. VS Ostrava B 49b.

A co bude dál? V příštím soutěžním ročníku 2024 / 2025 bychom měli tentokrát postavit pravděpodobně po jednom družstvu v kategoriích mladších, starších žaček a v kategorii kadetek. Juniorky se stanou součástí nového týmu žen, které v rámci USK Slávie Ostravská univerzita bude mít premiéru v městský přebor.

Tak zase na Podzim 😊.