Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Naše dívčí týmy se úspěšně rozjíždějí Mládež

​Naše dívčí týmy se úspěšně rozjíždějí

Po nesmělém začátku koncem loňské sezóny se řady naší dívčí kategorie letos nečekaně úspěšně rozrůstají, což si vynutilo nárůst tréninků a jejich rozdělení do dvou skupin. Díky tomu jsme se hned v premiérovém ročníku rozhodli postavit do oficiální soutěže hned 2 týmy v kategorii U16 – jeden do krajské soutěže a druhý do soutěže okresní.

Do letošního ročníku krajského přeboru dívek kategorie U16 se přihlásilo celkem dvacet sedm družstev včetně poprvé i našeho, což je o sedm více než v té samé kategorii chlapců.

Jak si zatím děvčata vedou?
Kvalifikační skupinu C jsme odehráli 18.9.2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. O tomto turnaji jsme informovali ve speciálním článku. Nicméně pojďme se podívat i na samotné výsledky. Ve svém historicky prvním zápase jsme podlehli domácímu celku 0:2 ( -23,-19). Následně rezervě Nového Jičína stejným poměrem 0:2 ( -24, -23)  / Havířovu 0:2 ( -10, -11) a nakonec i TJ Ostrava 0:2 ( -18, -13). Na zisk premiérového bodu to zatím bohužel nestačilo – škoda tří ztracených koncovek.

Tyto čtyři porážky nás pro následující turnaj seslali do skupiny F a tu jsme naopak ovládli s plným bodovým ziskem a bez ztráty setu. Ve Frýdku jsme nejprve porazili 2:0 ( 13, 4) Starou Bělou. Následně 2:0 ( 14, 11) C tým domácích a nakonec i Porubu 2:0 ( 9, 16 )

V sobotu 6.11. jsem nejprve absolvoval výjezd do Kozlovic s mužským týmem. Neděli jsem si vyhradil na to, co jsem zatím za dvacet čtyři let co navštěvuji všelijaké sportovní zápasy, zatím nikdy neviděl a to mládežnický volejbalový turnaj dívek. Ten tentokrát hostila TJ Sokol Poruba. Půlhodinka v tramvaji a cca pět minut chůze a přicházím na místo, kde už se odehrává úvodní zápas mezi domácím týmem a děvčaty ze slezské Opavy, které podporuje z lavičky i obrovský plyšový medvěd navlečený do klubového trička.

Hala už má svou bohatou historii a podle toho taky vypadá. Výhodou je balkon, na který se vejde skoro padesát lidí a při mém příchodu byl už zaplněn skoro z poloviny a to hlavně našimi fanoušky a rodinnými příslušníky našich děvčat, kteří jsou sladěni do stejných odstínů jako naše hráčky. Velké poděkování rodičům! Jeden z nich má dokonce paruku a menší buben, a v repertoáru se najde i nějaká ta trubka - takže jsem očekával pořádný randál. Bohužel pro člověka, který odfandil nějaké ty stovky volejbalových zápasů, byla podpora celkem za počátečním očekáváním – dalo se z toho určitě vytěžit daleko více 😊.



Z návštěvy předchozích mládežnických turnajů jsem byl zvyklý na rychlý spád. Nicméně mezi skončením úvodního zápasu a našim prvním byla možná až 40. minutová pauza. Ta byla naplno využita pečlivou rozcvičkou.
Na úvod nás čekal Hlučín a jak se ukázalo, byl to soupeř docela hratelný. Tady je obrovská škoda hlavně druhé sady, kdy jsme nevyužili 4 setboly a nedotáhli tak nadějné vedení 24:19! Prohráli jsme nakonec 0:2 (-20, -24).

Ve druhém zápase jsme po menší pauzičce nastoupili proti rezervnímu celku Opavy. Soupeř je od začátku důraznější na servise a působí volejbalovějším dojmem 15:25. V druhé setu pořádně zabereme a podaří se nám dotáhnout nepříznivý vývoj z 12:16 na 17:17. V koncovce si vybudujeme tříbodový náskok – děvčata trochu ještě znervózní, ale nakonec to dotáhnou do úspěšného konce 25:22! Ve třetím setu se oba týmy pravidelně střídají ve vedení. Nám se podaří odskočit při jednom postavení z 11:10 na 14:10. Nakonec využijeme třetí matchball i trochu se štěstím a je dobojováno. 15:12 = 2:1 na sety !!!

Je něco po půl jedné a na hřišti ještě probíhá oslava vítězství. Vzhledem k tomu, že to byl pořadový zápas číslo tři a holky čekala dvouzápasová pauza – ta se mohla klidně natáhnout i na dvě hodiny tak, jsem to napoprvé pro sebe uzavřel. Později odpoledne sem si ještě na svazových stránkám ověřil to, co jsem očekával a to bylo i na podruhé vítězství nad pořádajícím celkem Sokolu Poruba 2:0 ( 21, 22).

Konečná tabulka turnaje:
1. Opava B 7b. 2. Hlučín 6b. 3. Volejbalový spolek Ostrava 5b. 4. Poruba 0b.

Bylo to příjemně strávené dopoledne. Co se týče jednotlivých výkonů - tak jsem si udělal poznámky u dvou hráček. Libero ( číslo 7 ) za mě má potencionál. Navíc své spoluhráčky plně podporovala – působila dost nahecovaná. Z jednoho jejího zákroku byl dokonce bod pro náš tým. Otázkou je, pokud by to bylo v dospělé kategorii, počítal by se oficiálně do statistik bodujících hráček? Tady vůbec netuším. Tou druhou je pak blokařka číslo 11, která výborně zakončovala středem. Závěrem bych ještě pochválil i ty hráčky, které do samotného turnaje nezasáhly. Jejich podpora svým kolegyním byla příkladná a lze tak usoudit, že kolektiv mají mezi sebou děvčata parádní.

Krajský přebor dívek kategorie U16 má jiný postupový a sestupový klíč narozdíl od kategorie chlapců.
O skupinu výše postupují vždy první dva celky. Naopak týmy na třetí a čtvrté pozici sestupují o skupinu níže.
Tím pádem odehrajeme následující turnaj - ve skupině F a to 4.12.2022 od 09:00 ve sportovní hale v Nové Bělé proti: Staré Bělé / Frýdku E a Porubě.


Závěrem alespoň jedno foto z tréninku našeho druhého, stále se rozrůstajícího se, týmu dívek:



Napočtenou zase příště 😊.