Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Žákyně udržely svoje pozice Mládež

Žákyně udržely svoje pozice

aneb: Poprvé na volejbale ve Vratimově.

Už dopředu jsem věděl, že víkend strávím na dívčím volejbale. Po sobotním domácím dvojzápase v kategorii U18 dívek proti TJ Ostrava totiž celkově šestým turnajem pokračoval v neděli krajský přebor – tentokrát o kategorii níže.
Na výběr jsem měl tradičně ze dvou variant. Nakonec jsem zvolil výkonnostně horší skupinu, jejichž domovským hřištěm byl tentokrát Vratimov. Hlavním důvodem byl asi fakt, že o tomto týmu jsem moc zatím nevěděl – neměl jsem ho tak nasledovaný. Družstvo, které vede dvojice Martin Procházka / Jakub Přibyl jsem měl možnost vidět pouze jednou na turnaji v Havířově, ale to nebylo ono, jelikož jsem svoji pozornost tehdy musel dělit dvěma, a navíc to tehdy nebyla úplně stejná sestava jako měla být nyní.

Na volejbale ve Vratimově (ale vlastně ve Vratimově) jsem nikdy nebyl. Zvláštností je, že cesta autem trvá pouze deset minut což je +- stejně jako, kdybych vyrazil do Campusu. Zároveň je cesta kratší než na Krakovskou do Hrabůvky. Po chvilce jsme teda na místě, na kterém byla přes velkou nelibost tehdejších odpůrců postavena v roce 1929 místní sokolovna. Areál je to vcelku rozlehlý, najdeme v něm i třeba hřiště na plážový volejbal či antukový kurt, na kterém pořádá náš bývalý hráč mužského týmu Vláda Brus turnaje, jehož názvy si momentálně nevybavuji. Současně tam figuruje jako místní správce. Po vstupu přímo do budovy lze vidět, že místní putyka bude mít otevřeno. Poprvé jsem tak viděl na jakémkoliv mládežnickém turnaji ve volejbale, jak někdo holduje pěnivému moku přímo v hledišti. Samotná tělocvična je malá – s minimálním prostorem za postranními čarami. Co se týká míst pro publikum, tak ty jsou umístěna na vyvýšeném pódiu. To je hned při prvním zápase místních děvčat velmi dobře zaplněno. Nevýhodou bylo, že samotný turnaj se konal pouze na jednom hřišti, což znamená, že se to celkem protáhlo.

Holky tentokrát poměřily své síly s následující mužstvy: TJ Sokol Frýdek – Místek B ( 21 ) /  SK Slezan Orlová B ( 28 ) a domácí TJ Sokol Vratimov ( 31 ) – číslo v závorce znamená umístění v celkové tabulce soutěže. Naše děvčata byla ve 32členném startovním poli před tímto turnajem na pozici číslo dvacet šest. Tím pádem papírově měla skončit druhé, což se nakonec i po celkových šesti a půl hodinách potvrdilo (i když se štěstím).

Volejbalový spolek Ostrava B – Frýdek Místek B 0:2 ( -18, -22 )

Esa: 9:14 Chybné servisy: 9:7 – bez bloku.
V prvním zápase dne působily holky dost nervózně, což vyústilo v podobně děsivý start jako měly včera jejích starší kolegyně. Nic nefunguje… První oddechový čas si bereme při stavu 2:9. Ten druhý o pár chvil později při propastném rozdílu 2:14. Postupně se však trochu dostaneme do zápasu. Hubetska se prosadí na síti (i když z toho vypadá dost překvapivě) + poté vystřihne dva nechytatelné servisy + nesouhra Frýdku v poli = 7:16. Středem to funguje prozatím nejlépe, což potvrdí i Kromerová. Družstvo i nadále bodově táhne Hubetska, což nakonec na více než osmnáct bodů nestačí 18:25.

Vstup do druhého setu je dobrý. Doslova vydřeme bod po smeči Lutsenko + přímý bod Vidlařové – ta znovu zaservíruje parádně i na 6:1 ! Holky rázem působí jako polité živou vodou. Je to (jako již mnohokrát) vše především o servise ! Další sérii uděláme při servisech Hrbáčové 11:8 – 13:8. Po přímém bodu je u této hráčky vidět takový menší oslavné poskočení. Mimochodem, tato hráčka odehrála v jedenácti letech za dva dny ve dvou kategoriích celkem jedenáct setů! Naposledy vedeme ještě 15:14  po přímém bodu Hubetské. Po zbytek setu jsme mírně dole 19:21.  Po ulívce nahrávačky Hrbáčové jsme znovu na dostřel 22:23. Bohužel zkazíme servis, naopak Frýdek nás nachytá na příjmu a je dobojováno 22:25 = 0:2  na sety. Je třeba se oklepat, dle rozpisu turnaje totiž odehrajeme hned následující zápas po cca dvacetiminutové pauze.

Volejbalový spolek Ostrava B – Orlová B 1:2 ( -22, 18, -15 )

Esa: 18:15 Chybné servisy: 14:8 – bez bloku.
V tomto zápase bude proti nám stát i maskot (na orlovskou lavičku byl totiž usazen i obří plyšový oslík). Vstup do zápasu je nyní rozhodně lepší. Nechytatelné servisy opět vyšle Hubetska 4:0. Na tuto kategorii se nezvykle dost pískají přešlapy na podání. Náhodný úder Kromerové končí bodem 7:4 ta zaboduje i na 10:4. Pěkná série Lutsenko skončí až u stavu 12:4 ! To už je však na hřišti a snaží se holky podpořit svým výkonem i Tataříková. Další efektivní servisy vyšle i Hrbáčová, která si to patrně dost užívá, protože jako libero ve vyšší kategorii se na servis nedostane 17:8. Vypadá to nadějně, i když i takový výsledek se dá ztratit 17:11.  Hlavní pokyn při tomto oddechovém čase: Musíme to zklidnit a přihrát si. I další dvě rozehry putují na stranu Orlové 17:13. Trošku do pohody nás na chvilku vrátí povedená kombinace na Hubetskou + dvě esa Chrenščová = 20:14 ! Nedaří se nám však odztrátovat při jednom postavení a začíná se od nuly 21:16 / 21:21. Pěkný útok po lajně Lutsenko 22:21 ! Následně zkazíme servis a naopak Orlovanky tři esa dají 22:25.

I v začátku druhého setu se hraje podle našich not. Pěkně umístěný útok Lutsenko 4:1. Set se vyvíjí ve vlnách – jednou jsme nahoře jednou zase dole 4:4. Kromerová středem 7:4.  Držíme si mírný náskok i nadále 9:6.  Od Vratimovských holek z publika se ozývá Ostrava ! Ostrava ! Přijde mi nadálku, že některá naše děvčata povzbuzují i jménem při podání. Podání je základ to ví i Chrenščová 12:9. To platí i pro naše soupeře 12:12. Na útoku Lutsenko / na podání Hubetska + nesouhra v poli 15:12. Někdy máme i štěstí a to i při obouručném odbytí Chrenščová, které škrtne pásku tak, že skončí bodem 20:15. Vidlářová technickým útokem si položí hned tři Orlovské hráčky 23:17. Set končí esem Chrenščové 25:18 ! Jde se do tiebreaku.

Ten začínáme ve velkém stylu o to hůře se bude skousávat to, jak to nakonec dopadne. Základem náskoku jsou servisy Hrbáčové a smeč Vidlařové 6:1 ! Strany se mění za stavu 8:4  pro naše barvy. Stav se znovu srovnává 10:10. Chrenščová to bere do svých rukou a třikrát se zadaří 13:10 ! Příjem špatný 13:13. Nevyužijeme dva matchbally. Ten druhý úplně zbytečně díky přešlapu podávající hráčky 15:15. Následně zahrajeme úder do stropu + nesouhra v poli = 15:17. Bohužel zápas, který se měl vyhrát dva nula, je ztracen. Do tabulky si tak připíšeme pouze bod a je na čase si počítat různé bodové varianty, jak to může nakonec dopadnout.

Před námi jsou dva zápasy volno. Musím říct, že mládežnické zápasy, kde se nijak neangažují naše barvy mě vůbec nebaví. Hned ten první musí být na tři sety. Ten druhý je rychlejší. Ve výsledku to znamená, že pokud se chceme udržet tam, kde jsme, tak musíme jakkoliv vyhrát.

 Volejbalový spolek Ostrava B – Vratimov 2:0 ( 16, 11 )

Esa: 10:3 Chybné servisy: 9:6  Bloky 1:0 !
Prvních osm rozeher je vyrovnaných 4:4. Daří se nám na servise a je jen otázkou o kolik to nakonec skončí 9:6 / 13:6 / 18:11 / 21:12. Eso Chrenščová 25:16 ! V tomto zápase se nás trochu snaží rozladit i domácí trenér a extraligový rozhodčí. Tomu se moc nelíbí, že Hrbáčová se na podání rozbíhá z chodby přes otevřené dveře do tělocvičny. Mladší arbitr s píšťalkou na tento zbytečný názor nijak nereaguje.

Jednoznačná dominance našich děvčat od začátku do konce je viděna i v druhém setu 7:4 / 13:8. Málo vídaným momentem v této kategorii je blok. Tím se blýskne (pokud se moje poznámky nepletou) s číslem tři naše Kromerová 16:9. Nakonec to v pohodě dohrajeme do vítězného konce 25:11. Tři body + jeden proti Orlové = 4b a celková druhá pozice. Je něco kolem půl čtvrté a pro dnešek je dobojováno. Byl to dlouhý den.

Konečná tabulka U16Z  - skupina G.
1.Frýdek Místek B 8b. 2. VS Ostrava B 4b. 3. Vratimov 4b. 4. Orlová B 2b.

Naše barvy na tomto turnaji hájily následující hráčky:
Chrenščová Tereza, Hrbáčová Tereza, Hubetska Nikol,  Kromerová Karin, Lutsenko Kharitina, Vidlářová Barbora – Tataříková Nela.

B tým splnil hlavní cíl, se kterým vstupoval do turnaje a to je nespadnou (jak říká naše trenérské duo) do žumpy. Osobně poslední skupinu označuju jako „prales“. To se povedlo byť definitivně až v posledním zápase dne, kdy jsme museli jakkoliv vyhrát nad Vratimovem, což se nakonec v pohodě povedlo. Na rezervu Frýdku Místku jsme tentokrát sportovně nestačili. Proti Orlové B jsme si zápas prohráli sami. Nemůžeme proti takovému soupeři ztratit vedení v setu 17:8 a ve zkráceném setu, který se hraje do patnácti jsme vedli dokonce 9:4. V konečném hodnocení nám nakonec čtyři body stačily na celkovou druhou pozici pro tento turnaj. Z určitého hlediska však výsledky nejsou úplně důležité, jelikož je to jejich první sezona, kdy hrají soutěžní zápasy. Je fajn, že je to baví, že sportují a že mají mezi sebou dobré vztahy. O tom svědčí i fakt, že některé z nich byly v sobotním volnu podpořit svoji spoluhráčku Terezu Hrbáčovou v zápasech proti TJ Ostrava ve vyšší kategorii. Holkám budu držet palce i nadále a třeba zase někdy navštívím jejich zápasy osobně.

Nový Jičín.
Náš "A" tým starších žaček nastoupil pod vedením trenéra a prezidenta klubu Ing. Ivana Capa v Novém Jičíně, kde holky svedly třísetové bitvy s pozitivní bilancí ve skupině E 2-1.
VS Ostrava – Nový Jičín B 2:1 ( -20, 22, 9 )
VS Ostrava – Nový Jičín C 1:2 ( -25, 11, -9 )
VS Ostrava – Orlová A 2:1 ( 8, -9, 10 )



Celkových pět bodů stačilo v tomto případě také na druhou pozici. Měly děvčata na postup a jak lze hodnotit jednotlivé zápasy nám prozradí trenér Ing. Ivan Cap:
"Holky zahrály dnes velmi solidně a jen díky nepochopitelnému hernímu výpadku v rozhodujícím utkání s Novým Jičínem "C", skončily až druhé. To bylo jediné utkání, kde jim souhra nefungovala a servis ani příjem podání je nepodržely. To, že opticky jsme byli silnější tým, dnes nerozhodlo, protože houževnatě hrající soupeřky dělaly daleko méně chyb. Z mého pohledu je to škoda, protože si holky již zaslouží postup do vyšší skupiny."

Následující program:
Oba naše týmy odehrají následující turnaj v neděli 25.2.2024. Tým označený jako „A“ by měl mít ve skupině E za protivníky následující družstva: Nový Jičín B / VK Karviná B a VO Slezská Orlice. Béčko si opět vyzkouší skupinu G a to znovu proti Vratimovu. Tradicí už jsou taky zápasy proti Bobrovému Havířovu B a třetím do party by měl být Frýdek – Místek C. Místo konání těchto turnajů v době realizace tohoto článku zatím nebyla oznámena. Budou doplněny tradičně týden předem v sekci program týdne.

Závěrem chtěly holky vytvořit jednu crazy fotku a tady je její výsledek 😊. (Je tam trochu vidět inspirace z vítězné fotky kadetek ze soboty.)