Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​ČP naznačil dobrý začátek sezóny Muži

​ČP naznačil dobrý začátek sezóny

Po 105 dnech se do Campusu Ostravské univerzity vrátil soutěžní volejbal.

Po evropské volejbalové lize tentokrát hostila tato nová moderní hala skupinovou fázi Českého Poháru. V úvodní fázi poměřilo na sedmi místech naší republiky své síly celkem dvacet tři mužstev. Postupový klíč byl jednoduchý. Do další fáze a právo poměřit se s extraligovým mužstvem – má pouze vítěz.

Než se ale zaměříme na samotný turnaj, podíváme se na aktuální soupisku našeho mužstva. Po roce stráveném na Morávce se do mužstva vrátil Jakub Balon. Další akvizicí z téhož týmu je Tomáš Kaloč. Z Frýdku – Místku zde hostuje dnes pro mě velmi pozitivní překvapení Jakub Přibyl. Čtvrtým do party je zkušený Honza Hanák z Holubic.

Po letech strávených v našich barvách už na soupisce nenalezneme Petra Holiše. Tomu patří poděkování za odvedené výkony a přejeme mu jen to dobré jak v osobním, tak i volejbalovém životě. V prvoligových Bučovicích momentálně přechodně působí Michal Borski.

Zbytek mužstva tvoří stálice – ostřílení borci: Martin Procházka alias náš volejbalový Jágr – pořád nepověsil tenisky na hřebík. Pepa Drozd / Dan Gramel / Dan Holiš / Michal Hrbáč / Dája Pudich / Michal Urban a Kuba Štefko.

Po návštěvě 3 zápasů basketbalistek o minulém víkendu, jsem byl spokojen hned po příchodu do haly, kdy byla roztažena dolní část tribuny. Z té je totiž z prvních dvou řad stíněný výhled přes černé zábradlí (architekt návrhu to patrně nedomyslel…).

Na palubovce už se vše schyluje k úvodnímu Ostravskému derby. O skoro 8500 km dál v Ningbu právě vítězí v olympijské kvalifikaci překvapivě naše reprezentace žen nad Dominikánskou republikou ve svém úvodním vystoupení.

Prvním našim soupeřem je Blue Volley Ostrava ale podle dresů spíše "Black Volley Frýdek – Místek B". Tým, jenž v minulém ročníku první národní ligy byl po základní části na výborném stříbrném místě. Následně jim však ve čtvrtfinále vystavila stopku rezerva extraligového Liberce. Tento tým je tvořen velmi kvalitní mládeži, kterou doplňuje nahrávač Provazník a nově i univerzál s extraligovými zkušenostmi Perry. Tento tým byl favoritem turnaje což nakonec potvrdili, ale nedali jsme jim to zadarmo.

Zajímavostí úvodního zápasu byl také bratrovražedný souboj Jakub Přibyl (náš tým) vs Michal Přibyl. Za dvacet dva let, co navštěvuji volejbalové zápasy si nevybavuji, že bych něco takového viděl.

Slávie OU – Volejbal Ostrava vs. Blue Volley Ostrava 2:3 ( 22, 22, -8, -19, -10 )

Esa: 6:11 Chybné servisy: 13:12  Bloky: 7:9 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Grabovský / p. Kavala Čas: 101. minut.
VOL OVA – Balon, Drozd, Holiš, Procházka, Přibyl, Štefko – Urban ( Kaloč, Pudich )
BV OVA – Flegr, Malík, Perry, Provazník, Přibyl M, Sztolarik – Krejčíček.



V úvodu první sady nám vychází servis. Přímé body si připíše trojice Balon /  Drozd / Přibyl. Za zmínku stojí i třeba chytrá ulívka našeho nahrávače Procházky po dobré obraně 11:5 ! Hosté se na útoku dost vyhazují a máme tu první oddechový čas dne 14:6. Daří se nám ztrátovat a spolehlivý Štefko udržuje náš vcelku pohodlný náskok 16:11. Někdy máme i štěstí (jako prasátko při dalším servisu Drozda) 20:13. Poté uhrajeme bod při jednom postavení až na počtvrté přes Přibyla 21:16. Po bloku stejného hráče tu máme první setboly 24:21. Využijeme hned ten druhý přes Balona 25:22.

I začátek druhého setu se vyvíjí lépe pro naše mužstvo v modrém. Po chytře umístěném útoku Štefka do rohu (kde to soupeř nečekal a také nebyl) je to 6:3. Stejný hráč se nejlépe z orientuje na síti i o pár míčů později a udržuje nám tak konzistentní vedení 10:7. Lehce za půlkou setu je po útoku Perryho stav srovnaný 14:14. Jsme ale lepší v útočné fázi a po útoku Holiše to vypadá nadějně 18:15. Přítomní diváci ale ještě uvidí menší drama, když hosté stahují z 23:17 až na 23:21. Set ukončí netradiční kombinace Drozd – Balon 25:22 a začíná to vypadat až moc jednoduše.

Obraz hry ve třetím setu se ale bohužel postupně mění. Úvodní náš zkažený servis – menší soustředění a důraz a dovolujeme soupeři zachytit hned začátek setu a po pár minutách je to 4:12. Diametrálně se změnila účinnost servisů BVO, který po zbytek zápasu nám dělá obrovské problémy (zejména výborné smečované servisy od Sztolarika nám dělají problémy). Zbytek setu je už z naší strany vypuštěný a samy za sebe v něm uhrajeme mizerný tři body. Konečný stav 8:25  je tak reálným vyústěním obrazu této části hry.

Čtvrtý set je opět vyrovnaný 7:7 / 10:10. Na hřišti nám ale začíná úřadovat rozehraná dvojice Perry /  a výborný Sztolarik, což nakonec vyústí po výsledku 19:25 v rozhodující pátou sadu.

Tam se držíme do stavu 4:4. Při výborných servisech Sztolarika ale opět nedokáže odztrátovat 6x za sebou a to je rozhodující moment utkání – soupeř odskočil na pohodlných 4:10 ! - je v podstatě po zápase. Zápas ukončuje hostující Malík 10:15 a dobře rozehraný zápas je tak bohužel ztracený.

Ve druhém zápase dne porazilo BV Ostrava Šlapanice bez ztráty setu a tím pádem je o postupujícím rozhodnuto.

Slávie Ou – Volejbal Ostrava – TJ Sokol Šlapanice u Brna 0:3 ( -21, -19, -19 )

Esa: 5:7  Chybné servisy: 11:8  Bloky: 3:10 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Grabovský / p. Kavala Čas: 63. minut.
VOL-OVA – Balon, Drozd, Holiš, Kaloč, Přibyl, Pudich – Urban ( Gramel, Hanák )
Šlapanice absolvovali turnaj v následující sestavě: Doleček, Kubala, Maňas, Rulíšek, Tancoš, Tezzele, Urbánek, Štěrba a Žbánek. (Šlapanice od našich posledních konfrontací opustila dvojice Kadlců trenér a syn, jinak je jejich soupiska podobná, co si tak vybavuji.)

Toto poslední utkání dne je už bez náboje a v podstatě o nic moc už nešlo a trenéři tak dávají šanci všem hráčům ze střídačky.

První set je dlouho vyrovnaný, ale ostatní dva sety už jsou jen formalitou. V sadě druhé nám Šlapanice odskočí z 10:10 na 10:15. Ve třetím setu nám hosté odskoči hned ze začátku na 1:7. Oba závěrečné sety nakonec skončí shodně 19:25, což vyústí v hladkou porážku 0:3 na sety.

Za zmínku stojí premiérový bod Honzy Hanáka v našich barvách. Ten si připsal na útoku. Ve třetí sadě ještě můžu ocenit výkon Pudicha.

Nejvíce bodující hráči:
OVA – BVO = Štefko Jakub 21b / Přibyl Jakub  15b / Holiš Daniel 12b.
OVA – ŠLA = Pudich Dalibor 16b / Balon Jakub 9b / Holiš Daniel 7b.
Konečná tabulka turnaje:
1. BV Ostrava 5b. 2. Šlapanice u Brna 3b. 3. Volejbal Ostrava 1b.

Obrovské překvapení se zrodilo ve skupině F. Tu ovládlo v domácím prostředí béčko Kojetína. Ti nejprve porazili hegemona první národní ligy z Bučovic 3:1. Poslední set dokonce 25:8 ! a pak i vlky z Nového Jičína. Bučovice prohráli v tiebreaku i z NJ 3:2 !  Co pro mužstvo vždy s vysokými ambicemi rozhodně není příjemný vstup do sezony. Mezi další postupující patří následující mužstva : Plzeň, Dobřichovice, Hradec Králové, Velké Meziříčí a TJ Holubice.

Program:
Druhou ligu startujeme v domácím prostředí Campusu Ostravské univerzity a to 7.10.2023 od 10:00 proti SK Kojetín 2016 A. Brzy na viděnou! smiley