Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Dvanáct z dvanácti! Muži

​Dvanáct z dvanácti!

Po nepříliš povedeném výletu do Kojetína jsme během týdne měli netradičně dvakrát možnost si zpravit chuť a vrátit se tak k výsledkům, na které jsme tady u nás v Ostravě zvykl.

Campus Ostravské univerzity nejprve ve čtvrtek v podvečer přivítal dohrávku sedmého a osmého kola. Z nedalekého Nového Jičína přijel maximální počet čtrnácti hladových vlků, jejichž kořistí měl být nějaký ten překvapivě odvezený bodík. Pokud se podíváme zpátky do minulosti tak jejich přání se moc reálně nejevilo. Během vzájemných měření sil (a těch bylo do dneška v druhé lize celkem dvanáct) jsme neztratili v jednom zápase více než jeden set. Řečí čísel 12-0 na zápasy při poměru setů 36:6! Soupeř však umí překvapit - v loňskem ročníku druhé ligy skončil na „bramborové“ pozici. V ročníku 21 / 22 dokonce třetí. V letošní základní skupině poháru sice prohráli s Kojetínem B, nicméně pětisetová výhra nad prvoligovými Bučovicemi se rozhodně počítá. K nám přijeli nakonec v následující sestavě: Bradáč / Havlásek / Jurij / Karásek / Kratochvíl / Krejsa / Kuboš / Kuběna / Merta / Plesník / Pomkla / Rovenský / Rýc / Spišák. Tým s řadou mladíků, ale na rozdíl od béčka Kojetína i s několika zkušenějšími playery.

V hale Campusu Ostravské univerzity na Černé louce to tentokrát žilo jinak než při běžném sobotním dopoledni. Všechny tři části tělocvičny byly naplněny sportem po celou dobu – badminton, basket či florbal a samozřejmě hrál se tady i volejbal. I návštěva tentokrát atakovala tři desítky lidí, což je dobré číslo. My jsme se tentokráte sešli v té nejsilnější sestavě (která je aktuálně k dispozici) teda i s blokařem Borským, který se vrátil po hostování v Bučovicích pěkně zpátky domů. Škoda jen, že tomu tak nebylo minulou sobotu. Na náhře začal Procházka / Univerzál – Štefko / Smečaři – Balon a Holiš / Blokaři – Borski a Štika a libero Urban.

Slávie OU ( Volejbal Ostrava ) – Vlci Nový Jičín 3:0 ( 17, 17, 10 )

Esa: 7:1 Chybné servisy: 16:13 Bloky: 5:4 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Duda / p. Topolánek Čas: 57. minut.
Ostrava se prezentuje sympatickým nástupem do zápasu. Útoky Štefko / Holiš / Přibyl a následné eso Procházky 4:0. Po prvním našem bloku v podání Borského vedeme 7:2 ! Hra se však na chvilku vyrovnává 9:9.  Na dalších bodech mají zásluhu servisy Holiše ty tvoří dobrý základ pro následnou obranu 17:10. Funguje i souhra středem přes Borského i Přibyla 20:13.  První set ukončí kombinace P + P + P neboli Přibyl na Procházku a ten znovu na Přibyla 25:17!

Druhý set je vyrovnaný do stavu 11:11. Jenom proto, že naše servisy nelítají zrovna do hřiště na soupeřovu polovinu. Následně se však dostane do trháku po podáních Štefka, kdy kombinace Procházka + Borski = 16:11 ! Byt Novojičínští vymění na palubovce polovinu sestavy tak vliv na konečný výsledek to nemá 25:17 !

Set číslo tři se dá nazvat slovem exhibice! Úroveň předvedené hry je propastná - 8:1. To už má matador Procházka pro dnešek odpracováno a zbytek podvečera už může v klidu v mikině odsedět na lavičce. Nahrávač Kaloč si splní svou normu z posledních zápasů a to aspoň jedna úspěšná smeč 12:4. Pohodu dokreslují tři nechytatelné servisy Balona v řadě 16:5.



Zbytek zápasu za nulového odporu Nového Jičína se už jen dohrává. Zaujme třeba netradiční kombinace Přibyla na Štefka. V hostujícím dresu se mění hráč za hráčem a nehrající ikona tohoto klubu Kuba Karásek určitě s výkonem svého týmu spokojen nebyl. Druhý matchpoint využije úspěšnou smečí Balon 25:10 = 3:0 na sety ( 13 výhra z 13 zápasů nad NJ! ).

Kuba Přibyl hraje hlavou:


Po symbolické půlhodinové pauze (když se chce tak se dá domluvit 😊) následuje zápas číslo dvě. Borského a Holiše nahradí dvojice Drozd ( kapitán ) a Štika.

Slávie OU ( Volejbal Ostrava ) – Vlci Nový Jičín 3:0 ( 14, 23, 21 )  

Esa: 9:3 Chybné servisy: 13:13 Bloky: 6:7 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Topolánek / p. Duda. Čas: 69. minut.
Ani začátek druhého zápasu nenasvědčuje něco o jiném rozvržení sil na palubovce. Soupeř ještě set a půl bude tak na úrovni spodku krajského přeboru a jejich výkon je doslova ostudný. Útok naprosto nic – třikrát v řadě zablokujeme naposledy Štefkem 10:2. Set končí nakonec ku 14.

V tom druhém pokračujeme v nastoleném tempu až do stavu 16:9. V tu chvíli už dostal příležitost ( pravděpodobně premiérově v životě ve druhé lize ) nový hráč v našem týmu Štěpán Evják. Šel do toho odvážně – se snahou – uvidíme = zatím to asi nechci nijak rozpitvávat … Naprosto vypadneme z rytmu a hosté stahují bod po bodu 24:21 / 23. Naštěstí v ten poslední moment do toho praští Drozd 25:23 !

Ve třetím setu pokračuje Nový Jičín ve zlepšeném výkonu. Udržují si mírný byť ne nijak důležitý náskok 6:8 / 10:12. Zápas se definitivně zlomí po podáních Štefka – takový Štika toho naplno využije a připisuje šestý bod pro naše barvy v řadě 16:12 ! Koncovka však bude ještě otevřená 19:18. V tu chvíli se nám podaří dvakrát ubránit na síti ať Kaločem tak i Přibylem 21:18. Poslední dva míče dne uhraje nestárnoucí matador Štikus a deset minu před devátou hodinou večerní je dobojováno 25:21 = 3:0 ! ( 14 z 14 ).


 
O dva dny později s tradičním začátkem o desáté přivítáme aktuálního lídra značně neúplné druholigové tabulky TJ Sokol Brno – Jih. V minulosti v tabulce známější pod názvem Brno Komárov. Ten do Ostravy dorazil pouze v sedmi lidech a byl tak značně oslaben a bez možnosti jakéhokoliv střídání. Bylo to to nejlepší – průměr nebo to horší co figuruje na jejich soupisce ? To nedovedu posoudit. Do sobotního zápasu měli bilanci 6 – 2. Shodou okolností i oni prohráli dvakrát v Kojetíně s týmem označený jako B. Ve skupině poháru nestačili na Holubice. S tímto soupeřem už jsme se jednou setkali. Myslím, že to je jediný tým, který má umístěnou tělocvičnu netradičně v prvním patře. Tehdy (i za moji podpory) jsme 2x 3:0 vyhráli wink.  V domácích odvetách jsme prostředí SŠSS Krakovská v Ostravě – Hrabůvce vyhráli 3:1 a 3:0. Byly to jedny z posledních zápasů, než do sportu zasáhl covid.

Soupeř k nám přijel v následující sedmičce: Hlaváč / Konečný / Kozubík / Kučera / Lanč T. / Poremba a Slovák. Nám tentokrát chyběla dvojice Balon – Borski.

Slávie OU ( Volejbal Ostrava ) – TJ Sokol Brno jih 3:0 ( 22, 20, 21 )

Esa: 3:1 Chybné servisy: 14:8 Bloky: 9:9 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Vondráček / p. Frič Čas: 68. minut.
Vstup do zápasu vyšel lépe Brněnským, kteří stejně jako náš tým nastoupil v modrém. Daří se jim převážně na bloku při stavu 8:11 zaznamenají hned čtyři. Poprvé jdeme do vedení po úspěšném útoku Štiky a následné chybě hostů 13:12. První náš blok v zápasu zaznamená Štefko 20:17. V koncovce se však začíná od nuly 20:20. Ještě, že na počtvrté odztrátuje Přibyl + blok Štiky a po oddechovém čase zkažený útok = 23:20. Na 24:22 upraví razantně Drozd a set ukončí další nevynucená chyba na útoku 25:22.

Druhý set se vyvíjí po celou dobu pro nás kladně. Pohotový Přibyl upraví již na 10:6 ! Štefko si chytrým úderem položí hned dva hostující hráče 13:6. Nápor „komárů“ po podáních Kučery naštěstí přerušíme oddechovým časem 13:11. Na menší rozdíl se hosté nedostanou, a naopak my ho navýšíme až na konečných 25:20.

Třetí set. Mohlo by to být ještě drama 6:6 ?  Po útoku Drozda na 17:9 tomu nic nenasvědčuje. I dobře promazaný stroj se ale občas zadrhne 17:15. I když jenom na chvilku po bloku dvojice Štika + Procházka jdeme znovu do náporu 20:15 ! Čtvrtý matchball využije Štefko 25:20 a ve čtvrt na dvanáct se tak můžeme odebrat nahoru do bufetu. Pauza se nakonec nastavila na třicet pět minut což je daleko lepší než dvě a čtvrt hodiny 😊.

Slávie OU ( Volejbal Ostrava ) – TJ Sokol Brno jih 3:1 ( -22, 19, 17, 16 ) 

Esa: 3:3 Chybné servisy: 16:8 Bloky: 12:12 – statistika je pouze orientační.
Rozhodčí: p. Frič / p. Vondráček Čas: 86. minut.
Stejně jako v prvním zápase tu máme hned ze začátku blokařskou parádu v podání Brna ( 5 ) při stavu 12:15. Občas se ještě dostaneme na – dva, ale set jde zaslouženě na stranu hostů 22:25.
Zápas je vyrovnaný do koncovky druhého setu. Nastartujeme se smečí Pudicha + hostům je písknutý tažený míč a na 22:18 upraví útokem Štika. Od ty doby to máme zcela pod kontrolou 25:19.

Ve dvou zbylých setech si postupně bodujeme pohodlný náskok 15:10  a následně 15:8 ! Ve čtvrtém setu se mihne na hřišti i naše „Holubická střela“ Honza Hanák a hned při první rozehře zablokuje. Ten samotný hráč uhraje i poslední míč sobotního dne 25:17 a 25:16 = 3:1 !

Chuť jsme si spravili a já pevně věřím v to, že další článek bude mít pracovní název „Šlapanická šestka“😊. Pokud vyjedu i já, tak to bude i trochu osobní vzhledem k tomu, co se naposledy na tomto výjezdu událo, ale o tom až někdy příště (byť pamětníci si to ještě určitě vybavují...).

Nejvíce bodující hráči TOP 3 !
OVA – NJ 1.zápas  = Balon Jakub 12b / Holiš Daniel a Štefko Jakub 10b.
OVA – NJ 2.zápas = Štefko Jakub 16b / Drozd Josef 10b / Přibyl Jakub 9b.
OVA – BR 1. zápas = Štefko Jakub 15b / Drozd Josef 12b / Holiš Daniel 11b.
OVA – BR 2. zápas = Holiš Daniel 15b / Pudich Dalibor 14b / Drozd Josef 13b.

Ostatní výsledky 11a 12. kolo ( 18.11.2023 ):
Kojetín A – Drásov 1:3 ( 22, -17, -19, -20 ) a 3:1 ( -22, 22, 26, 23 )
Kometa Brno – Nový Jičín 3:1 ( -22, 20, 14, 31 ) a 3:2 ( 23, -25, 16, -26, 8 )
Staré Město – Kojetín B = přeloženo na 6.1.2024
Šlapanice – volný los.

Tabulka:
1.Volejbal Ostrava 28b ( 12 ) 2. Kometa Brno 19b ( 10 ) 3. Brno – jih 18b ( 10 ) 4. Kojetín B 17b ( 6 ) – Číslo v závorce udává počet odehraných zápasů.
Pozvánka:
Poslední dva zápasy tohoto roku odehrajeme na půl venku a na půl doma.
Nejprve 2.12.2023 zajíždíme na palubovku Šlapanic. O týden později 9.12 od 10:00 hostíme Drásov.

Přijďte nás povzbudit 😊!!!