Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

​Tři výhry ve třech dnech! Muži

​Tři výhry ve třech dnech!

S odstupem se vracíme k posledním dvěma víkendům, které naznačily ambice našeho týmu mužů v 1. lize.

Páteční večer 14.1.2022 patřil ve sportovní hale v Nové Bělé dohrávce prvního kola první volejbalové ligy (nadstavbové skupiny o 9-15. místo) mužů mezi našim týmem a hosty z Prahy.
Naši muži se před tímto víkendem zrovna nenacházeli moc v optimálním stavu. Poté, co nám uniklo jen o jeden bod postup do skupiny o postup do extraligy mužů a tím pádem hrajeme jen ve skupině o udržení v 1. lize, se našemu týmu jakoby ztratila motivace a výsledkově to s námi už nevypadalo moc dobře. Pohled na tabulku taky na psychice nepřidal, a s každým prohraným setem bylo jasné, že šance na přímou záchranu soutěže bez nutnosti hrát baráž, je čím dál tím více vzdálená. Před víkendem to bylo už o pět bodů! Do toho se přidaly i trable se sestavou. V tomto zápase jsme se museli obejít bez zdravotně indisponovaného univerzála Pudicha, který přišel své kamarády aspoň morálně podpořit přímo do haly. Navíc pouhých sedm rozeher na hřišti vydržel blokař Zamazal, jenž musel nuceně střídat (těžký výron v kotníku). Ale i přesto jsem věřil v naší výhru.

USK Slávie OU - Volejbal Ostrava : TJ ČZU Praha 1:3 ( -23, -21, 19, -18)

Esa: 4:6 Chybné servisy: 16:12 Bloky: 12:7 ( Uvedena statistika je pouze orientační).
Rozhodčí: p. Topolánek / p. Bohačík Čas: 104. minut.
Ostrava: Štefko, Zamazal, Borski, Holiš D, Balon, Drozd – Rodek ( Gramel)
Praha: Kotyza, Vostárek, Pajma, Kohlmann, Pudil, Šlechta – Blažek ( Drabina, Havlas).

Co říct k našemu soupeři ? Jedná se o tým, který podle soupisky je velice podobný tomu našemu. Ve svých řadách má totiž spoustu hráčů s extraligovými zkušenostmi. Do našeho vzájemného zápasu zasáhli mj. Kohlmann ( Příbram, Ústí) – Pajma ( Odolena Voda). Pokud se nepletu tak i Havlas má něco odehráno ve Lvech. Než přišel do týmu Moník tak se střídal na liberu s Ježkem. Kvalitu tohoto týmu zvyšuje i dvojice Hykš/ Marel. Ti však do Ostravy nedorazili.
Foto Ostrava – ČZU


Vstup do zápasu máme lepší my. Hosté svůj první útok nesloží naopak my zabodujeme Drozdem. Do toho lízne podání Balona pásku a soupeř nestačí zareagovat 3:0. Tříbodový náskok si udržujme do servisů Kotyzy a za stavu 7:7 začínáme v podstatě od nuly. Následující dějství je pořád ve stejné režii. Pět krát si vybudujeme dvoubodový náskok, který soupeř vzápětí hned srovná. Naposledy po pěkném útoku Gramela vedeme v koncovce prvního setu 22:20 ! Nicméně následně si vybereme slabší chvilku na útoku a složíme až přes Holiše napočtvrté 23:23. První setball si vybojují hosté přes Šlechtu. Ten  navíc využijí bodovým trojblokem na Drozda 23:25. Mimochodem, v tomto setu jsme zkazili 8 servisů!

Začátek druhého setu byl naprostý zmar. Za stavu 4:8 je tak nucen si trenér Zvolánek vzít první oddechový čas. Hosté nás evidentně přehrávají na útoku a za stavu 12:16 to nevypadá příliš nadějně. My se však nevzdáme a náskok postupně snížíme až na jeden bod po úspěšném bloku Holiše 17:18. Jenže hned vzápětí po svých zbytečných je to mínus čtyři a takto i zůstane do konce setu. První bod se tak stěhuje směr Praha 21:25.

Po většinu setu třetího si držíme 2 – 3 bodový náskok, který však soupeř vždy smaže. V koncovce od stavu 18:17 jsme efektivnější jak na útoku tak i obraně na síti a po zásluze zvítězíme 25:19 a může to být ještě drama.

Nicméně to se nestane. V pořadovém setu číslo čtyři jsme ani jednou nevedli. Do půlky setu se držíme aspoň na dostřel 12:13. Jenže o pár desítek sekund je to již 13:17 a po zbytek zápasu si Praha náskok nejen pohlídá, ale postupně ho navyšuje, až na jednoznačný rozdíl bodů sedmi 18:25 a zápas tak prohráváme 1:3 na sety. Světelná tabule v hale ukazuje patnáct minut před desátou hodinou večerní a my tak i po tomto víkendu zůstaneme na dně ligové tabulky. 

O týden později…
O tomto víkendu (21.-.23.1.2022) nás čekaly ve třech dnech tři důležité zápasy. Neboli boj o devět bodů, které by nás mohly posunout směr nahoru anebo ještě více ke dnu... Přesně po týdnu jsme opět nastoupili na domácí palubovce a to tentokrát proti soupeři ze základní fáze soutěže VSK Staré Město.  Tým jehož kvalita se s velké části odvíjí od toho – kolik za ně nastoupí hráčů extraligového Zlína. Jelikož právě Zlín hraje na Odolce zápas v sobotu,  tak bylo jasné, že k nám určitě někdo dorazí. Hosté k nám nakonec dorazili pouze v osmi lidech. Nicméně v nominaci na tento zápas byly i extraligoví borci: Čeketa, Gálik či Žák. V našem dresu se naopak odehrál jeden velký návrat, kdy náš dres s číslem 13 oblékl po dlouhé době blokař Matěj Štika 😊!!! (pozn. redakce: ŠTIKUSI, VÍTEJ ZPĚT!)

Matěj Štika


Ten i po jednom absolvovaném tréninku ukázal na palubovce srdce bojovníka ( tým jakoby najednou projevoval více emoce) a rozhodně svým výkonem přispěl k důležitému zisku dvou bodů.
 

USK Slávie OU - Volejbal Ostrava : VSK Staré Město 3:2 ( -26, 15, -24, 28, 14)

Esa: 9:7 Chybné servisy: 20:15 Bloky: 10:12 ( Uvedena statistika je pouze orientační).
Rozhodčí: p.Capáková/ p. Topolánek Čas: 125. minut.
Ostrava: Štefko, Borski, Holiš D, Balon, Štika, Drozd – Rodek ( Gramel)
Staré Město: Kroča, Žák, Kamrádek, Bláha, Čeketa, Gálik – Dřímal.

Přítomní diváci viděli dvouhodinovou bitvu s řadou zvratu a nábojem od první do poslední rozehry. Hostům nestačilo ani deset matchballu – my využili hned ten první.devil Pojďme ale postupně od samého začátku.
Vzájemné zápasy: 2:3 / 3:0.

Začátek prvního setu se odvíjí v pravidelném ztrátování obou mužstev do stavu 10:10. Následně je tu první bodový odskok po servisech Kroči 10:13 Ty odztrátujeme bodovým blokem Borského na po čtvrté 11:13. Po dělovém servisu Žáka, který končí přesně v rohu na naší straně, je tu první oddechový čas 11:15. Naše souhra zatím vázne a minimálně čtyři útoky končí jednoduchým odbytím (ne smečí) na stranu Staráku 12:17. I hosté však na útoku dost chybují. U nás se dostává do provozní teploty univerzál Balon. Postupně tak ukrajujeme z náskoku bod po bodu a po bodovce Holiše už vedeme v koncovce 24:23. Ten ale srovná na 26:26, následují dvě rozehry urve Čeketa 26:28 a my nakonec prohráváme 0:1 na sety.

Prohraná koncovka naše hráče vybičuje k razantnímu nástupu v sadě číslo dvě. Hrajeme dobře, naopak příjem a souhra hostů hodně kolísá. Na co šáhneme to složíme 12:4. V třicáté sedmé rozehře je tu historicky první bodový blok Štiky v našem dresu v první lize, který sám okomentoval slovy: "Konečně Vole!" Nakonec za pouhých osmnáct minut je set náš 25:15 a je tak srovnáno na 1:1.

Jak dobře jsme skončili, tak dobře začínáme a po bodovce Holiše (11:4) nic nenasvědčuje tomu, že by jsme tento set mohli ztratit. Nicméně občas nás sužují herní výkyvy a tak se postupem času se tento set mění v pořádné drama 17:14. Na servis přichází znovu Žák a naše hra se mění v chaos 17:21. Balon s Holišem sníží na 19:21- a na jeden bod můžeme snížit Drozdem. Jenže jeho útok míří bohužel mimo 19:22. V setu nás ještě drží i esa Štiky 22:23. Ještě vyrovnáme na 24:24 ! I druhou dnešní koncovku si však Staré Město nakonec urve pro sebe nejmenším rozdílem po bloku 24:26 a připisují si pro sebe první a snad poslední bod dnešního večera. My ještě něco u rozhodčí reklamujeme, ale výsledek to již nezmění.

Po prohrané koncovce je našich chlapcích deka a ztrácíme hned od začátku 4:7 / 11:15 a při stavu 15:20 by si na nás vsadil málokdo. Naštěstí se ještě vybičujeme a zápas nevzdáme. Po úlívce Štefka a útoku středem přes Štiku jsme pořád ve hře 21:22. Dvěma bodovkami Holiše vyrovnáme na 24:24 až nakonec to se štěstím uhrajme 30:28 a jde se do tiebreaku.

Do něho vstupujeme výbornými servisy Štefka či Štiky či bodovkou Drozda 5:2. Kvalitní obranou na síti se však hosté vrací do hry a strany se mění při nerozhodnutém stavu 8:8. Staráku vychází strategie "Vše na Čeketu!" 11:14 a s námi to vypadá stejně špatně, jako v setu minulém. Jenže hosté snad vyhrát ani nechtějí a my zápas neskutečnou bojovností otočíme. Útokem Drozda / Balona je tu při stavu 13:14 Time out hostů. Jejich následující strategie se dá lehce odvodit a tak následuje blok na Čeketu 14:14. Naopak Balon je 2x úspěšný 16:14!!! a zápas, který byl dvakrát ztracený, jsme dokázali obrátit v náš prospěch! Nakonec si tak do tabulky připisuje dva důležité body, které nám v následující fázi soutěže určitě dost pomohou 😊.

Na druhý den nás čekala odveta na Širůchu. Domácí nastoupili podle očekávání bez Čekety. Což se na výsledku určitě podepsalo. My si konečně připisujeme tři body do tabulky!

VSK Staré Město : USK Slávie OU ( Volejbal Ostrava) 1:3 ( -11, 22, -17, -19)

Třetí zápas ve třech dnech jsme absolvovali netradičně v neděli po obědě v domácím prostředí. Proti poslednímu ze tří pražských celků. Papírově a tabulkově nejslabšímu VSK MFF UK Praha. Jediným známým hráčem tohoto celku kmenový hráč Odolené Vody Adam Shaker. Tři body tak měli být tentokrát povinností.

Naši blokaři v akci (více fotek najdeta dole v naší Fotogalerii!)

USK Slávie OU ( Volejbal Ostrava) : VSK MFF UK Praha 3:1 ( 23, 22, -24, 13)

Esa: 5:9 Chybné servisy: 21:11 Bloky: 13:8 ( Uvedena statistika je pouze orientační).
Rozhodčí: p.Němeček/  p. Bohačík Čas: 93. minut.
Ostrava: Štefko, Borski, Holiš D, Pudich, Balon, Štika – Rodek, Urban ( Gramel, Drozd)
Praha: Drahokoupil M, Vána, Vítek, Shaker, Janda, Drahokoupil J – Vacek ( Pokorný, Šimek)

Nástup do utkání máme velmi dobrý. Soupeři dělá především problém skákaný servis Pudicha 7:4. Bohužel i náš příjem je velice nepřesvědčivý a když k tomu přidáme zatím nevýrazný útok prohráváme brzy 8:11. Postupně tuto ztrátu stahujeme po smeči Balona se hostující hráč přizná sportovně k teči. Následuje blok Borského 14:15. MFF nám znovu odskočí na tři body po nejdelší prozatímní rozehře, kterou ukončí Vítek 15:18.My se však chytneme při servisech Balona, kdy bud dobře složíme nebo hosté udělají zbytečné chyby 21:18. Po úspěšné smeči Holiše to vypadá na pohodlnou koncovku 23:20. Ten uhraje i důležitý míč na setball 24:22. Ten ještě Shaker odvrátí. Vzápětí však Drahokoupil M kazí servis a první set je tak těsně náš 25:23.
 
V začátku druhého setu opět máme velké problémy na příjmu, které vyústí ke změně na postu libera, kdy se do hry vrací Urban, což se ukáže v následujícím zbytku zápasu jako dobrý krok 6:9. Shaker upravuje smečí na 11:12. Stejně jako v prvím setu je důležitá bodová série. Tentokrát při servisech Holiše 15:12.  Štefko mazaně upraví nahrávačskou ulívkou na 23:18. Nakonec je z toho ještě drama, kdy využijeme přes Pudicha až třetím setballem 25:22.

Třetí set je vyrovnaný od samotného začátku do konce. My ani hosté z Prahy si během setu nevybuduje více  než tří bodový náskok. V koncovce ztrácíme -2 22:24. Následně sníží Štefko na druhou přes a Shaker smečuje pouze do sítě 24:24. Potom však jinak dobře hrající Pudich zachybuje a Shaker nemá problém složit 24:26 a hosté tak urvou třetí set pro sebe.

Čtvrtý set je ale už v jasné režii domácích barev = exhibice! devil Za zmínku stojí třeba šest složených útoků ze sedmi v prostřední části setu Holišem 25:13 = 3:1 na sety! Víkend tak končíme se ziskem osmi bodů.

Radost po třetí výhře za sebou o jednom víkendu


Ostatní výsledky ( 21.1 -22.1):
Liberec B – Česká Lípa 3:0 ( 20, 20, 24)
MFF Praha – ČZU Praha 0:3 ( -23, -17, -17)
Česká Lípa – Liberec B 3:0 ( 22, 21, 21)
ČZU Praha – MFF Praha 3:2 ( 22, -21, 18, -21, 18)

Tabulka:
1. Lvi B 13b. 2. ČZU Praha 13b. 3. Česká Lípa 12b. 4. Liberec B 12b. 5. Volejbal Ostrava 11b. 6. Staré Město 6b. 7. MFF Praha 5b. – První a druhý tým je automaticky zachráněn. Týmy umístěné na třetí až sedmé pozici čeká další fáze soutěže a to tentokrát skupina o 11 – 15 místo. Podle stanov ČVS se případně v dané skupině uznávají výsledky ze skupiny té, kterou teď hrajeme 😊.

Program:
O další body se porveme hned následující týden v Praze. Nejprve v pátek 28.1 od 19:00 v odvetě po pěti dnech na MFF Praha.  Hned v sobotu na čeká ČZU Praha zápas začíná přesně v 17:00.
Držte nám palce! wink