Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Historický postup našich mužů v ČP!!! Muži

Historický postup našich mužů v ČP!!!

V sobotu 26.9.2020 jsme vyrazili směr Olomoucký kraj a to přesněji do města Kojetín. Tam nás čekala skupinová fáze Českého poháru mužů ve volejbale.

Krom domácího celku z Kojetína nám v cestě za premiérovým postupem stály vždy nahecované Šlapanice a tým jemuž jsme měli za minulý ročník co vracet – Velké Meziříčí. Od samého rána Ostravu a její okolí trápilo velmi sychravé počasí a tak sem se ani nemohl divit, že jsme po cestě mohli zhlédnout dvě malé nehody. My jsme absolvovali tradiční snídani a dorazili na místo určené naštěstí v naprostém pořádku. Po příchodu do šatny proběhlo fasování nových modrých dresů a šedých mikin. O tom, jak nám nové dresy sluší, se můžete přesvědčit sami bud přímo tady v článku anebo později v galérii, kde uvidíte fotky od bývalého extraligového smečaře, grafika a fotografa klubu a hlavně našeho kamaráda - Adama Záhorského. Za sebe bych řekl, že manažer Prochy odvedl dobrou práci a můžu prozradit, že na jedné části kolekce se ještě pracuje. Pojďme už ale přímo do haly.

Po příjezdu bylo potěšující, že tam bylo i několik diváků. I když během týdne se objevili ve sdělovacích prostředcích informace, že vnitřní sportovní zápasy by se měli vejít se všemi zúčastněnými maximálně do padesáti osob. Toto opatření nakonec schváleno nebylo, a tak kapacita haly zůstala na 1.000 lidech.  Pro mne tak ale bylo vítané, že jsem si po více než půl roce mohl zase zatřískat si do bubnu. devil Co se týká ještě obecně návštěvnosti sportovních zápasů tak si myslím, že příští týden omezí veškeré diváky. V halách či na stadiónech budou moci být pouze sportovci a lidé nezbytně nutní k organizaci zápasu. O tom, jestli je to moudré či nikoliv, nechám na každém z vás. Třeba na Slovensku proti minimu diváku sportovci sami protestují. Např. v basketbalové lize se tam prvních 24 sekund vůbec nehrálo.

Došlo i na nový prvek, kdy místo podání rukou pod sítí si teď nově týmy na dálku jen na konci zápasu zamávají... surprise


Ale už k vlastnímu průběhu. Kluci už se na jednom ze tří kojetínských hřišť pomalu rozcvičují před zápasem s domácím celkem. Hala je to pěkná – pro můj buben však akusticky mizerná. Do turnaje jdeme ve stejné sestavě, ve které jsme absolvovali přátelský zápas proti Bobrovi a spol z Morávky (teda bez Radka Šoltyse). Domácí tým doplnili pro letošek hráči z extraligovými zkušenostmi, a to Luboš Smrčina, jenž proti nám nastoupil již na antukovém turnaji v Bojkovicích a velezkušený matador Zbyněk Jedlička. Hráč jenž na Ostravsku netřeba představovat 😊. Zápas to měl být papírově jednoduchý, ale jak vypovídá výsledné skoré, úplně tomu tak nebylo. Do turnaje jsme vstoupili v následující sestavě: Nahrávač Holiš P. / Univerzál Pudich / Smečaři Holiš a Rodek / Blokaři Borski a Malínek a Libero – Urban.
 

Volejbal Ostrava – Slávie OU vs. SK Kojetín 2016 3:0 ( 25, 27, 21)

Esa: 12:5 Chybné servisy: 13:7 Bloky: 7:8.

Ze začátku nevěřím tomu, co vlastně sleduji na vlastní oči. Krom útoku středem je náš výkon nemastný / neslaný 10:15. Postupně, ale začínáme stahovat bod po bodu a po ulívce nahrávače Holiše je to pouze o jeden 17:18. Time out domácího trenéra zabral na jedničku – nadále dost chybujeme 18:22. Následné čtyři rozehry však patří našim barvám Pudich ukončí prozatímní nejhezčí rozehru zápasu / Následuje špatná nahrávka Kojetína a je srovnáno 22:22. Domácí nevyužijí tři setbally my naopak svůj první blokem P. Holiše ano a vyhráváme tak set ve kterém jsme byli celou dobu pozadu 27:25 !

I ve druhém setu jsou to překvapivě domácí chlapi, kdo tahá za delší provaz. 3x v setu vedou o tři body a my jen dorovnáváme (naposled na 15:15 útokem Malínka). Koncovka je to opravdu vyrovnaná a oba týmy pravidelně ztrátují 18:18 / 21:21 a 24:24. Situace se naštěstí opakuje. Domácí setbally nevyužijí. Nám zafunguje 2x po sobě kombinace Štefko / Pudich + následnou rozehru ukončí s přehledem blokař Malínek 29:27!



Ve třetím setu na soupeře vlítneme ve velkém stylu a vypadá že kvalita mezi oběma týmy se začne projevovat 7:1. V průběhu setu se dostane na hřiště i náš odchovanec Mates Zamazal (je to jeho premiéra v tomto prvoligovém týmu), pro kterého to bylo trochu pikantní, jelikož v Kojetíně  v loni působil v týmu v extralize juniorů. Vedení nadále udržujeme, ale jako už hodně krát nás srazí jedno postavení, při kterém dostaneme několik bodů v řadě 17:13 – 17:17. Po smeči dobře hrajícího Smrčiny dokonce na pár sekund i prohráváme 18:19. Následuje dobře zvolený timeout trenéra Zvolánka. Dobře nám zafunguje obrana v poli a naši útočící hráči nemají problém složit míč 23:19. Druhý matchpoint využijeme přes Holiše a důležité – vydřené vítězství je doma 25:21 = 3:0 na sety !!!



Šlapanice po heroickém výkonu porážejí Velké Meziříčí!


Mezitím na vedlejším kurtu překvapivě Jihomoravané poráží Velké Meziříčí 3:1. Protože je do dalšího zápasu spoustu času tak vyrážíme s prezidentem klubu Ing. Ivanen Capem a Adamem Záhorským na oběd do restaurace Na Hrázi, která má u vstupu malou domácí zoo. Jídlo bych ohodnotil slovem solidní.

Zápas číslo dvě už pomalu začíná. Na nahrávku jde od začátku Štefko a na smeč poprvé naše běloruská posila Kiryl Yunitski – hráč, který prožívá každý odehraný míč a mě to osobně dost baví. Hrajeme se Šlapanicemi, proti kterým jsme (pokud se nepletu) neztratili v loňských čtyřech zápasech ani set. Trošku mě mrzí, že letos se do Šlapanic nepodívám – místní publikum mě totiž v lásce příliš nemá 😊.

Volejbal Ostrava – Slávie OU vs.TJ Sokol Šlapanice u Brna 3:2 ( 22, 21, -20, -21, 14)

Esa: 4:9 Chybné servisy: 16:24 Bloky: 9:11.

Zápas to bude dlouhý a jak vypovídá samotné skoré vyrovnaný. Po třiceti osmi rozehrách je to po devatenácti. Koncovku přelomí na útoku pro naši stranu dvojice Pudich / Yunitski 25:22.



Ve druhém setu míříme kvalitní hrou od samého začátku za vítězstvím – soupeř se nedostane blíž než na – tři body. 25:21.



Ještě při stavu 5:3 ve třetím setu si nemyslím, že by z tohoto zápasu mohlo být drama. To už je, ale na palubovce v hostujícím dresu hráč Kadlc. Možná právě toto byl ten impuls, který vyburcoval Šlapanické k obratu, ke kterému chyběl jen malý kousek. Z výše uvedeného stavu je stav nepříznivý 5:9. Set po zásluze prohráváme nakonec ku dvaceti.

Čtvrtý set se zlomí na stranu našeho protivníka od stavu 17:17 na 17:20  a s tím už nic nenaděláme 21:25 a je vyrovnáno. Je mi jasné, že případný prohraný tiebreak by mohl ovlivnit náš postupový cíl.

A je tu tajbrejk. Naši hráči hraji oproti nahecovaným Šlapanicím příliš profesorsky, těm naopak vše vychází a tak není divu, že náš vstup do setu (i díky dobré hře protivníka) je mizerný 1:6. Strany se mění při stavu 3:8 a ještě při stavu 5:10 bych si na nás určitě nevsadil. Při podání Malínka se však nadechneme k velkému obratu! Náš útok je teď mnohem efektivnější a bloku Borského je vyrovnáno 11:11 oddechový čas Šlapanice. Ten si vzal trenér Kadlc starší v pravý okamžik a znovu nám Šlapaničtí odskočí na dva body 11:13 a dokonce i 12:14 ! Po výborné obraně vzápětí složíme dvakrát Pudichem a naopak Šlapaničtí pouze do pásky 15:14. Monster blok Kiryla (jemuž by na světovce v beachi zahrál speciální song) ukončuje vzápětí více než dvouhodinové klání, jenž rozhodně nebylo pro slabší povahy. Vítězíme tak 3:2 na sety!

Blok Kiryla


Mezitím domácí Kojetín podlehl Velkému Meziříčí 0-3 a před posledním kolem tak po všech možných propočtech bylo zřejmé, že by mohly pořád postoupit tři týmy ze čtyř. Věděli jsme ale, že to máme ve vlastních rukou a jakákoliv výhra = postup!!!.

Do třetího zápasu nastoupil na pozici libera nastoupil Honza Rodek. S Velkým Meziříčím jsme v loni prohráli 0:3 a mě v paměti zůstali dva hráči Stanislav (jenž i letos potvrdil své obrovské kvality) a Jaša (ten však trenéru Judovi tentokrát chyběl).



Volejbal Ostrava – Slávie OU vs. TJ Spartak Velké Meziříčí 3:2 ( -21, 18, -22, 21, 13)
Esa: 16:8 Chybné servisy: 23:17 Bloky:18:6.

Právě hráč Stanislav stál za rozhodujícími okamžiky pořadové sady číslo jedna. Do stavu 15:17 se týmy drželi v blízkosti. Tvrdý servis univerzála VM, kdy sypal jedno eso za druhým, znamenalo rozhodující náskok 15:21. V prvním setu jsme nakonec uhráli dvacet jedna bodů.

Zápas je to i nadále naprosto vyrovnaný. Servisem tlačíme ale tentokrát my - prvně Štefkem a následně i D. Holišem, jemuž přeje i kousek štěstěny 😊 15:9. Nakonec možná těch sedm es ku nula se = rovná sedmibodovému rozdílu 25:18.

I v třetím setu této bitvy je důležitá pasáž při jednom postavení 14:15 – 14:19 a můžete hádat kdo byl v těch chvílích na servisu - ano hráč s nápisem Stanislav na zádech! Na malou chvilku se ještě dostaneme do hry, ale koncovku si už sehraný tým našeho soupeře v pohodě uhlídá a situace se tak nevyvíjí moc příznivě 22:25 = 1:2 na sety.


Čtvrtý set ale díky naší dobré hře vyhráváme 25:21 = 2:2 na sety a já už ani nestačím si dělat poznámky 😊, jak moc to začínám prožívat!  Nicméně tento prohraný set bere týmu z Velkého Meziříčí teoretickou naději na postup. My však díky skvělému výkonu Šlapanic potřebujeme vyhrát jakýmkoliv výsledkem, a tak pojďme si to proto k…a uhrát sami!!! devil

Dramatický zápas pokračuje velkým finále! Po celý tiebreak máme mírně navrch - vedeme 3:1 a 10:8 v téhle pasáži jsme jen jednou o bod dole. Máme to 13:13 a je jasné, že stejně jak předchozím zápase, tak i tento skončí nejmenším možným bodovým rozdílem. Nakonec to urveme – poslední bod uhraje Štefko a těsně před půl sedmou si mužů říct JE TO DOMA!!!



(Pro úplnost: výsledek posledního zápasu Kojetín – Šlapanice 3 : 1.)
V Ostravě jsme s pocitem dobře vykonané práce před osmou hodinou večerní.

Konečná tabulka turnaje:
1. Ostrava 7b. 2. Šlapanice 7b. 3. Velké Meziříčí 4b. 4. Kojetín 0b.

Sestava Volejbal Ostrava – Slávie OU:
Borski Michal, Holiš Daniel, Holiš Petr, Malínek Vojtěch, Pudich Dalibor, Rodek Jan, Urban Michal, Yunitski Kiryl, Zamazal Matěj, Štefko Jan – Trenéři: Zvolánek Jakub / Procházka Martin.

A jak dále?
Ve druhém kole nastoupíme v pátek 9. října 2020 od 18:00 hod v Brušperku proti extraligovému celku VK Ostrava. Pokud dojde k nějaké změně místa nebo termínu, budeme vás na těchto našich webových stránkách informovat.

Závěrečné slovo prezidenta klubu Ing. Ivana Capa:
Náš tým poprvé nastoupil pod společnou značkou Volejbal Ostrava – Slávie OU. Všechny zápasy byly velmi vyrovnané a napínavé. Dnes i papírově slabší týmy porážely favority. Velmi si cením, že hlavně v koncovkách setů se tento ještě ne příliš sehraný tým vyburcovat ke skvělému a bojovnému výkonu, prokázal tak své kvality. Dokázal otáčet koncovky utkání, což jim určitě dodá sebevědomí i pro další zápasy. Tým je letos opravdu kvalitní, a tak se naši fanoušci v této druhé nejvyšší soutěži mohou těšit na pohledná utkání. Osobně jsem rád, že jsme v naší krátké (ani ne pětileté) historii klubu Volejbal Ostrava na počtvrté konečně vyhráli úvodní skupinu Českého poháru mužů, a tak na úvod sezóny změříme síly s českým extraligovým týmem. A nemusím asi říkat, že když je to zrovna VK Ostrava, tak to hřeje dvojnásob!

P.S. Další videa najdete v sekci "Galerie / Videa". Fotky od Adama Záhorského už brzy najdete rovněž v sekci "Galerie / Fotografie".