Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Pravá volejbalová bitva v Holubicích o stříbrnou pozici! Muži

Pravá volejbalová bitva v Holubicích o stříbrnou pozici!

Jihomoravské Holubice vzdálené necelých 160 kilometrů od Ostravy hostily 24.3.2018 od 11:00 závěrečné dvojutkání druhé národní ligy ve volejbale mužů.

Přímý boj o konečné druhé místo mezi sebou svedly celky: TJ Holubice a Volejbal Ostrava s.r.o. Náš tým měl před těmito zápasy malý (ale nakonec rozhodující) náskok dvou bodů. Samozřejmě jsme přijeli vyhrát. Nicméně dopředu bylo dáno, že jsme mohli i dvakrát prohrát 3-2, abychom si připsali titul prvního vicemistra.

Sraz byl na tradičním místem v Avionu stanoven na osmou hodinu ranní. Netradičně jsem měl za spolujezdce Baryho, Kubu Zvolánka a Marka. Cesta probíhala v poklidu s již tradiční pauzou na snídaní někde na benzínové pumpě u Prostějova. Po cestě jsme poslouchali řadu českých písníček včetně božského Káji.  Já s Markem jakožto mladší generace jsme to naštěstí přežili ve zdraví... Každý má jiný hudební vkus. Jak říkal Kuba Zvolánek: hold jste si sedli do auta ke staroušům! 😊 Ještě že to CD pustili pozdě... 😊.

Jelikož jsem v Holubicích nikdy nebyl, tak jsem nevěděl, co ode dneška očekávat. Mohlo být něco před desátou a jsme na místě, kdy parkujeme před místním úřadem. Nikdy by mě nenapadlo, že hned z druhé strany je tělocvična, kde už probíhal v době našeho příjezdu zápas místního přeboru (domácí „béčko“ hostilo Letovice). Hala je to v celku pěkná s velmi solidní akustikou na fandění. Šatny mi přišly poněkud menší. Zápas se pomalu blíží a je dopředu známo, že dnes nebudu fandit Ostravě sám.



Z Ostravy totiž přijela i přítelkyně Dana Holiše a když krátce před zápasem přijel celý náš kadetský tým pod vedením trenéra Jardy Nekoly a manažera Prochyho, tak téměř domácí atmosféra byla zajištěna! Kadeti již v pátek odehráli přátelský zápas ve Šlapanicích a dnes je čekalo od 14:00 pokračování jejich jihomoravského turné dalším přátelským zápasem v nedalekých Bučovicích. Oba nakonec vyhráli a dále se tak připravují na svůj vrchol, protože je již za čtrnáct dní je čeká kvalifikace o postup do kadetské extraligy pro ročník 2018 / 2019. Jelikož si chtěli někteří zafandit pořádně, tak jsem jim svěřil na část zápasu náš buben. Někomu to šlo lépe, jiní měli potíže s rytmem, ale bylo vidět, že je to i bavilo (ještě že ho neprorazili… 😊).

TJ Holubice – Volejbal Ostrava s.r.o. 3:2 ( -20, 20, 24, -18, 13)

Esa: 8:10 Chybné servisy: 24:28 Bloky: 10:9

První zápas shlédlo cca 60 přítomných, kdy krom našich mládežníků bylo i dost místních fandů, ale taky hráči obou týmů, se kterými jsme se dneska střídali. Na druhý zápas se přišel podívat i člen vítězného Bučovického celku nahrávač Ivan Duda. Na chvilku se v hale mihl i univerzál extraligového Zlína Pavel Kolář.

Začátek první sady vychází lépe hostující Ostravě. Na bloku i v útoku se prosazuje Dan Holiš 1:4. Domácí oplácí stejnou mincí 4:4. Kazíme moc servisů za sebou 6:4. Bodový útok domácího Namešanského a dělový servis Hovorky a je to o tři 9:6. Holiš odztrátuje a na servis přichází Zvolenský. Ten dá dvě esa (jedno se štěstím o pásku) 9:9. Oba týmy se přetahují o každý bod 13:13. Nečistý příjem domácích + esíčko Dana Holiše 13:16. Držíme si konzistentní útok. Nahrávač Holiš se může spolehnout v útoku na všechny 17:21. První sadu ukončuje blok Zvolenský + Štefko 20:25.

Druhá sada. Útok Holubic do zámezí. Ti sice reklamují teč, ale není jim to moc platné 4:6. Kozák zablokován 7:7. Dvoubodový náskok nám vrací Štefko 9:11. Libero Rohel děla v poli, co může, přesto ale bodují domácí 14:14. Vedeme ještě 15:16. Pak ale přijde šesti bodová šnůra domácích 21:16. V koncovce navíc domácí dvakrát zablokují a vypadá to na srovnaný stav setů 22:17. Z našeho pohledu ještě stav kosmeticky upraví Zvolenský. Štefkův servis končí bohužel mimo 25:20.

Ve třetí sadě je při první pauze stav 8:7 pro Holubice. Vedení se prolíná z jedné strany na druhou a přítomní diváci v hale se rozhodně baví. Prozatím nejhezčí rozehru zápasu ukončí Holiš. Ten vzápětí přidá i přímý bod 10:10. Necháme servis spadnou do hřiště, v domnění že se jedná o aut 13:11. Je však srovnáno 15:15. Ne na dlouho 18:15 time Ostrava. Koncovku hrajeme přes Holiše a ten neomylně skládá 21:21. Bohužel se však při našem setbolu vyhodí 25:24. Duel na síti pískne rozhodčí ve prospěch domácích. Nám se to nelíbí, ale rozhodčí už svůj verdikt nezmění 26:24.

Čtvrtá sada je velmi vyrovnaná. O vyrovnanosti svědčí fakt že ani jeden z týmů si nevybuduje více než dvoubodový náskok. Do té doby, než přijde na podání Kozák. Bodovou úlivkou se předvede nahrávač Holiš. Je to už o čtyři a vypadá že první dnešní duel se protáhne do posledního pátého zkráceného setu 18:23. Holubice si berou ještě time, ale to jim nepomůže. Čtvrtou sadu ukončí útokem Štefka a první důležitý bod (z minimálně dvou co potřebujeme) je doma v Ostravě 18:25!

I pátý set je ve znamení dramatu. Po útoku Kozáka, který jde do autu, vedou domácí 4:2. Holiš Pipem vyrovnává na 4:4. Nastává ale série ve znamení holubického týmu, který táhne dost Namešanský 8:5. Domácí si udržují tříbodový náskok 10:7. Nám se kvalitním servisem daří držet se soupeřem krok 11:10. Trenér Zvolánek posílá na posílení bloku místo nahrávače Honzu Rodka. To se ale mine účinkem a když Kozák kazí podání na 14:12 a následně kazí podání i Zvolenský, domácí pátý zkrácený set vyhrávají nejtěsnějším možným rozdílem 15:13.

Je po zápase. Jelikož jediná místní hospoda otevírá v sobotu až ve dvě hodiny, musíme vymyslet rezervní řešení. Nakonec se většina týmu vydává na Rohlenku, kde já jsem osobně nebyl od té doby, co se jezdilo na play off volejbalové extraligy. Je po jídle a v hale se zatím hraje druhé utkání místního přeboru. Každý si krátí volnou chvilku po svém. Někdo relaxuje. Honza Rodek si čte. Paštika kouká na nějaký film či seriál. Zápas končí a jdeme na rozcvičku. Kulisa bude pěkná. Na odpolední utkání zůstalo možná čtyřicet lidí což jsem zatím ještě nikdy neviděl. Je vidět že poslední zápas v ročníku, který rozhodne o konečném druhém místě, lidi zajímá. (Mimochodem, to je první ze čtyř jihomoravských výletů, kdy za celou dobu neměl nikdo z přítomných v hale na moji osobu námitky. Naopak jeden z místních hráčů si pochvaloval atmosféru a ptal se, kde se vzal velký počet našich fanoušků.)

TJ Holubice – Volejbal Ostrava s.r.o. 3:2 ( -17, 16, -21, 23, 12)

Esa: 5:6 Chybné servisy: 8:15 Bloky: 13:8

My jdeme do zápasu v tradiční sestavě. Domácí trenér (a mimochodem i sympaťák) provede v základní sestavě jednu změnu.

První bod zápasu v Ostravském provedení si připíše Štefko 1:1. Z výborného servisu Dana těží po špatném příjmu domácích Kozák 1:3. Útok Holubic do zámezí 4:7. Domácím značně hapruje příjem. Domácí trenér si vyžádá oddechový čas. Hned poté dá však eso Zvolenský 7:12 a se ziskem jednoho ze dvou uhraných setů vypadá velmi nadějně. Dvacátou třetí rozehru ukončuje Štika 8:15. Kozák vytlouká domácí blok 12:18. Náš náskok se pohybuje od čtyř do šesti bodů 17:23. První sadu ukončuje hostující Štefko k radosti celého týmu 17:25 = 0:1.

Do druhé sady vstupují lépe domácí Holubice 5:2 a 8:5. Štefko zabojoval v poli, ale Rohel už na míč nedosáhl 10:5. Hraje se opravdu parádní zápas s mírnou převahou domácích 16:10. Tento náskok si už po zbytek setu domácí uchovají 25:17.

Třetí sada. Eso Dana Holiše + blok paštiky 1:4. Holubice otáčejí na 5:4 a trenér Zvolánek raději zápas přeruší. Zvolenský středem vyrovnává na 9:9. Stav je vyrovnaný i po dvaceti dvou rozehrách 11:11. Parádní pasáž, kdy si vybudujeme nadějný náskok 12:16. Mini sérii tři bodů domácích přeruší Štika 15:17.  V koncovce si dvakrát zaútočí úspěšně i Kozák 18:21. Holiš napodruhé 20:23. Eso Petra Holiše 20:24. Domácí hráči nezvládají emoce po sporném rozhodnutí, kdy rozhodčí pískne bod pro Ostravu a tím pádem končí set 21:25 a v 17:02 je rozhodnuto, že Volejbal Ostrava s.r.o. obsadí při svém premiérové části druhé ligy parádní druhé místo ve skupině „C“!!!



Do zbytku zápasu jdeme s Blahutou na bloku, na smeči s Rodkem a na náhru se přesune Zvolenský.

Čtvrtá sada. Při první pauze je to 8:6 pro domácí. Zvolenský si z pozice nahrávače zaútočí a obrací „misky vah“ na stranu Ostravy 8:9. Stav je vyrovnaný pouze do stavu 13:13. Poté Holubičtí odskočí na 20:15. My však srovnáme na 20:20. Set končí nejtěsnějším rozdílem dvou bodů 25:23 a máme před sebou jubilejní desátou sadu dne.

Zkrácená hra. Do ní vstupujme lépe my a po útoku Štiky je to již 1:5. Blok Rodka 5:7. Holubice srovnají na 9:9. Tiebreak poté ovládnou domácí 15:12 a vítězí i po druhé 3-2 na sety. Nás to však ale nemusí vůbec mrzet. Jelikož o druhém místě nakonec rozhodne lepší poměr setů, který máme oproti soupeři o dva lepší.



Je 17:52 a úžasná sezona je u konce. V Ostravě jsme zhruba po dvanácti hodinách zpátky.

Sestavy:
TJ Holubice – Písařík, Bláha, Mrázek, Hovorka, Lukáš, Namešanský – Hejna (Bednář, Hanák, Merta, Russnák, Šmerda).
Volejbal Ostrava s.r.o. – Holiš, Holiš, Kozák, Štefko, Štika, Zvolenský – Rohel (Bariš, Blahuta, Rodek).

Ani dnes nepřijdete o tradiční rozbor smečaře Volejbal Ostrava s.r.o. Romana Kozáka:
„Bez ohledu na výsledky si osobně myslím, že to dnes to byly jedny z nejlepších zápasů, co jsme v ročníku odehráli. Soupeř předvedl velmi kvalitní volejbal. My taky. Nechtěli jsme prohrát. Dovedli jsme oba zápasy do pátého setu, které jsme nakonec ztratili. Mrzí nás to, ale ty dva body nám nakonec stačily, abychom to druhé místo nakonec uhájili. Museli jsme zabojovat a zabojovali jsme. Možná jsme si zasloužili i vyhrát, ale dopadlo tak jak dopadlo a my můžeme odjet domů spokojeni.“

Ostatní výsledky dnešního dne (24.3.2018).
Šlapanice – Drásov 1:3 a 1:3
TU Ostrava – Hlučín 0:3 a 1:3
Napajedla – Nový Jičín 3:2 a 1:3

Konečná tabulka druhé národní ligy ve volejbale – Skupina C:
1. TJ Sokol Bučovice 93 b (+ 6 za zápasy s OU) = 99 b.
2. Volejbal Ostrava s.r.o. 81 b (poměr setů 92–39)
3. TJ Holubice 81 b (poměr setů 92–41.

Závěrem
Vážení volejbaloví přátele, právě jste dočetli poslední zápasový report z letošního ročníku druhé volejbalové ligy. Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kteří nám fandili, ať už v halách, osobně či na dálku.yes I s vaší pomocí jsme to společně dokázali. Jak je vidět z výsledků našeho A-týmu, tak z velmi nadějných výsledků našich kadetů a juniorů, že se v Ostravě buduje pod značkou Volejbal Ostrava s.r.o. velmi kvalitní volejbalový projekt, který má dobře našlápnuto!wink