Volejbal Ostrava






 

     Volejbalový spolek Ostrava

Abstrakt







 

Univerzitní sportovní klub Slávie Ostravská univerzita, z.s.

Abstrakt
Zájemci z řad hráčů - volejte na 776 290 564. Informace o klubu zde
Projekt je realizován s finanční podporou Národní sportovní agentury
Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy
Projekt je realizován s finanční podporou Statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih

Prochyho shrnutí sezóny Muži

Prochyho shrnutí sezóny

Kdo jiný by měl zhodnotit letošní soutěžní ročník než náš muž mnoha funkcí Prochy. Hráč – manažer – trenér – řidič – klubová legenda. Nikdo jiný za celou existenci mužského týmu totiž nezasáhl aktivně do všech sezon jako hráč na palubovce 😊!

V soutěžním ročníku 2016 / 17 jsme zahájili svou volejbalovou cestu v KP mužů. Poté co jsme se nepřihlásili tuto sezonu do první ligy, jsme si tuhle soutěž znovu po letech zopakovali. Jaká byla, co se týká výsledků, kvality soupeřů, výkonosti či motivace?
Letošní sezona KP byla hlavně velmi dlouhá. Co se týká kvality jednotlivých zápasů tak mezi nejlepší patřily ty s rezervou extraligové Ostravy, kde si zahrálo i pár kluků z áčka. Jinak ještě za zmínku stojí domácí zápas s VŠB. Ostatní zápasy jsme si zahráli na pohodu 😊.

V baráži nám los určil cestu do Letovic. Věděl jsi něco o našich soupeřích? Popř. byl jsi přesvědčen o tom, že bychom neměli mít problém postoupit nebo dokonce tuhle skupinu vyhrát?
Během sezony jsem sledoval, jak se vyvíjí jednotlivé krajské soutěže a předběžně tipoval družstva pro baráž. V našem kraji bylo rozhodnuto už šest kol před koncem soutěže, ale v ostatních krajích se bojovalo až do posledního dvojkola. Po rozlosování kvalifikační skupiny C jsem už, ale nesledoval jednotlivá družstva a ani jejich soupisky. Jen jsme se už těšili do Letovic. Věřil jsem, že postoupíme, ale jak to bude složité jsem netušil. Ve středu před baráží jsem se dozvěděl, že s námi nepojede Petr Holiš, jelikož v ten den se mu narodila dcera – gratulujeme 😊. Ze studijních důvodů nemohl Honza Holáň a Michal Hrbáč měl pracovní povinnosti.

V prvním zápase jsme hráli proti Žďáru nad Sázavou a první set jsme hned prohráli. Jak tento zápas lze popsat a může být první prohraný set způsoben tím, že jsme byli po dvouhodinové cestě a chvíli trvá, než si zvykneš na halu, kde si nikdy nehrál?
V prvním zápase proti Žďáru jsme se v prvním setu srovnávali s novým prostředím a potřebovali jsme se dostat do tempa. Dlouho jsme taky nehráli soutěžní utkání. Naposledy snad měsíc a půl dozadu. Od druhého setu jsme ale hráli svou hru a dotáhli to do vítězného konce a připsali si tak první tři body do tabulky.

Poté jsme odehráli pětisetovou s mládežníky z Kojetína. Zkus nám tenhle zápas popsat v pár větách 😊.
Do dalšího utkání jsme nastoupili po dvou hodinách proti Kojetínu B. Což byl tým složený z kadetů a juniorů. Na klucích je vidět, že trénují pravidelně a jsou plní energie a síly. V prvních dvou setech jsme je přehráli pečlivou hrou bez chyb a kvalitním servisem což se o soupeři říct nedá. Vyhazovali jeden míč za druhým. Ve třetím a čtvrtém setu nám odešla přihrávka. Nebyli jsme schopni tlačit soupeře kvalitním servisem a nebyli jsme schopni složit důležité míče. V pátém setu jsme vrátili k bezchybné hře a zaslouženě jsme to dotáhli do vítězného konce za dva body 😊.

Tento tým skončil na druhé postupové pozici. Může 2. ligu zároveň hrát Kojetín A i B ? Pokud ne – jsou nějaké informace co se s touto volnou pozici stane?
Podle mých informací jsou domluveni na tom, že ve druhé lize budou nakonec mít oba týmy. Ne, že bych jim to nepřál, ale obecně na vedení svazu se totiž s jistými lidmi vždy dohodneš… Vyjdou vstříc ale jen komu sami chtějí. Pokud máš na svazu kamarády, tak se dá ohnout jakékoliv pravidlo, o čemž jsme se jako neservilní klub již několikrát přesvědčili.

V neděli nás kolem poledne čekal domácí pořadatel. Jaká byla atmosféra v hale a co říkáš na to, že v tento slunečný – teplý den vás podporovalo cca 14 fanoušků z našeho klubu?
Do druhého dne se nám vstávalo těžce. Ráno nás trochu bolely nohy a záda ze sobotních zápasů. Proto jsme si dopředu objednali masérku, která nás dala trochu dohromady😊. Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas a plná hala místních fanoušků. Z Ostravy nás přijeli podpořit naši fanoušci, kteří nás v průběhu zápasu bouřlivě podporovali. Během utkání bylo v hale strašné vedro, ale atmosféra byla i díky holkám z A a B týmu žaček perfektní.

Jak tento zápas hodnotíš. Stejně jako s Kojetínem, jsme prohráli čtvrtý set a následně jsme, aspoň podle výsledku, ovládli hladce tiebreak.
Zápas s Letovicemi byl dobrý. Výborná kulisa – fanoušci a u všeho Kuba Štefko. Ten složil všechno, na co sáhl a byl v tomto utkání náš žolík. Skládal i nemožné a hráči z Letovic už nevěděli co sním mají dělat. Za stavu 1:0 pro nás jsme trochu polevili. Do koncovky setu druhého jsme šli za nepříznivého stavu 16:23. Následně jsme však taktickými servisy – dobrou clonou – obranou na síti a přes dva oddechové časy srovnali na 23:23. Bohužel jsme to však do úspěšného konce nedohráli a prohráli nejmenším možným rozdílem 23:25. Ve třetím setu jsme domácí přehráli a výborný Kuba Štefko opět skládal míč za míčem! Ve čtvrtém setu nastoupil Dan Holiš na smeči a Pepa Drozd šel na blok, což nám pomohlo na příjmu. V koncovce nás soupeř zatlačil servisem – dostali jsme 2 – 3 esa a už jsme nedokázali odvrátit tlak soupeře (s výraznou podporou jejich fanoušků). Do pátého setu jsme vstoupili koncentrovaně a kvalitním útokem jsme se dostali do vedení. V půlce tiebreaku jsme soupeře zlomili po neskutečném balonu Dana Gramela (zdánlivě zcela ztracený míč vybral daleko za anténkou, poslal ho těsně kolem ní, míč se pak kutálel daleko po pásce a nechytatelně spadl k soupeři u opačného kůlu). Točili jsme strany v lepší pozici a na soupeře padla depka. Domácím jsme už pak nedali šanci.

Poslední zápas proti Holešovu vypadá nejjednodušeji. Bylo to mu tak?
Poslední zápas jsme chtěli ukončit co nejdříve, ať máme všechno za sebou a můžeme se radovat z postupu. Celý tento víkend byl fyzicky náročný a zvládnou kvalifikaci o druhou ligu v osmi lidech bylo těžké.

Nakonec jsme postoupili z první pozice. Bylo to těžší, než sis původně představoval?
Ani nemůžu říci, jestli jsem si tu kvaldu představoval jednodušší. Věděl jsem, že každý tým bude bojovat a bude chtít postoupit. Každopádně jako tým, který v minulé sezóně obhájil účast v 1. lize by bylo pro nás ostudou nepostoupit do 2. ligy.

Dva dny – čtyři zápasy – sedmnáct odehraných setů. Jak moc jsi to zvládal po fyzické stránce a jak probíhala regenerace ať v průběhu dne či po samotném turnaji?
Po fyzické stránce to pro mě těžké bylo. Dva měsíce mě trápili záněty v achilovce. Absolvoval jsem asi 13 rehabilitací u Davida Travinského. Hrál jsem ve speciálních ortézách na achilovky. Během kvaldy jsme měli objednanou masérku. Dája byl vybaven vším možným, co pomáhá na regeneraci, takže to bylo super 😊! Po turnaji jsem ale týden nic nedělal – chtěl jsem mít klid.



Sezonu jsi ty a pár tvých spoluhráčů dohráli na tradičním antukovém turnaji ve Vratimově, který pořádá Vladko Brus.  Jak tento turnaj probíhal? Popř. Jak zástupci našeho mužstva dopadli?
Do Vratimova jsem měl domluvený tým, ve kterém byli Dan Holiš / Dája Pudich / Mates Štika / Michal Hrbáč / Vladko Brus / Lenka Václavíková a Hanka Graczová 😊. Byl to pro nás spíše odpočinkový turnaj, kdy jsme se po dlouhé s kamarády chtěli potkat a pokecat. Na turnaji byly od nás skoro všichni – Míša Urban / Dan Gramel / Kuba Štefko / Pepík Drozdík a Michal Borski.

V téhle sezoně jsi dostal na starost B tým žaček. Jak bys tenhle tým popsal. Co se týká počtu, herních zkušeností na začátku  - a jaký udělaly dívky za ten půl rok herní progres?
S holkami z B týmu pracujeme na tom, ať se co nejdříve naučí úplné základy volejbalu. Holky jsou velmi šikovné, pro většinu z nich je to nová životní zkušenost, ale je vidět, že žijí volejbalem. Na tréninky jich chodí 16 a více, protože neustále se hlásí další a další zájemkyně o volejbal. Chtěl bych moje holky pochválit za pokroky, které dělají 😊.

Vím, že se tento tým zapojil do soutěže tzv Šetky. Jak jsme tam obstáliy?  Liší se tato soutěž v pravidlech nějak oproti klasickému volejbalu?
Ano, hrajeme okresní soutěž FM U16Z. Tuto soutěž bereme jako zapojení se do herního procesu a sbírání zkušeností. Jde především o přípravu na další sezónu.

Asi se shodneme na tom, že A tým mužů potřebuje rozšířit. Jak moc to bude těžké popř. je něco už rozjednáno?
Určitě chceme A tým mužů pro druhou ligu doplnit o 4 – 5 hráčů. Pracujeme na tom.

Letošními mistry v dospělé kategorii jsou KP Brno a Lvi Praha. Jak moc je to pro tebe překvapivý výsledek? Sledoval jsi play off  ať už v TV na netu či aspoň výsledkově?
Sledoval jsem zápasy jak mužské, tak ženské extraligy. Sledoval jsem většinu zápasů. Měl jsem dva favority, a to Duklu Liberec a Šelmy Brno. Nakonec vyhráli Lvi Praha, kteří předvedli super finálové zápasy a titul získali zcela zaslouženě. V ženském finále jsem přál Šelmám, ale nakonec vyhrálo mládí z Brna 😊.



O víkendu si navštívil třetí finále italské ligy, kdy Trentino podle výsledku „smázlo“ Civitanovu. Jak se ti povedlo dostat na tento vyprodaný zápas / kolik stál lístek / a jak sis užil celkově zápas či atmosféru v hale?
Minulý týden v pátek jsem se na poslední chvíli rozhodl, že pojedu do Itálie na sobotní utkání Trenta proti Civitanově. Cestu jsem spojil s pracovními povinnostmi a dvěma schůzkami, které jsem měl domluveny. V pátek jsem zkoušel sehnat lístek, ale bylo již vyprodáno. Tak jsem si řekl, že jej seženu před halou. V sobotu jsem vyrazil směr Trento – přespal v Tarvisiu a druhý den jsem do samotného Trenta vyrazil. Snažil jsem se navštívit kancelář, kde prodávají lísky, ale v sobotu měli zavřeno. Dvě a půl hodiny před zápasem jsem vyrazil k hale a stál frontu u pokladen, jestli ještě nepustí nějaké lístky do oběhu. Ve frontě bylo asi patnáct lidí a já byl osmý v pořadí. V 16:30 paní otevřela okýnko a řekla, že má poslední čtyři vstupenky za 50 euro. Někteří přede mnou tak drahý lístek nechtěli a na mě tak zůstal poslední 😊. Měl jsem štěstí! Zápas byl vyprodaný se skvělou diváckou kulisou a výborným zápasem.

Ostrava bude hostit tradičně v DOV světový pohár v plážovém volejbalu a poprvé v nové hale OU na černé louce evropskou volejbalovou ligu. Plánuješ nějakou z těchto významných sportovních událostí sám navštívit?
Nechystám. Chci mít od volejbalu na chvilku klid 😊.

Na závěr jedna klasická 😊 Plánuješ pokračovat jako hráč na palubovce nebo se už pověsí volejbalová obuv na hřebík?
Na tuhle otázku odpovídám každý rok. Skoro po každé sezoně končím. Jágr je taky nesmrtelný a je platný pro Kladno 😊! Pokud budou noví a mladí hráči, skončím hned. Každý zápas je pro mě fyzicky čím dál tím více náročný a regenerace je dlouhá. Takže doufám, že pro další sezonu se přidají mladí a nadějní hráči. Mě navíc přibydou i další radosti... wink

Děkujeme za rozhovor a přejeme hezké léto.

Klubová sezona je u konce. Kvalitní volejbal však v Ostravě bude k vidění i nadále.
31.5. – 4.6.2023 Beach Volleyball Elite 16  Ostrava – DOV.
2.6.2023 Zlatá Evropská volejbalová liga Ostrava – City Campus (od letoška naše hlavní hala).